Het weer - Actueel weer in regio. Het actueel weer is voor iedereen beschikbaar. Leden krijgen (in de nabije toekomst) toegang tot exta informatie, zoals bijvoorbeeld historische gegevens. Leden kunnen ook deelnemen aan het weerforum of zelf hun actuele weer toevoegen.
Hieronder kun je inloggen of een account aanmaken.
Inloggen
Nog geen account? Maak er één aan!
 


Uitgebreid zoeken in forum


Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen of Registreren.    Wachtwoord verloren?
Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes
#67737
Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 5 Dagen geleden  
Beste mede weeramateurs,

Er is een probleem met de windmeting van weerstation Hoogeloon.
Al enige weken heb ik regelmatig te hoge uitschieters en vaak zelfs de hoogste windsnelheden van het land.

Ik heb enkele weken geleden de anemometer vervangen door de huidige, omdat de reed-switch defect is (moet ik nog (laten) repareren). De huidige anemometer, die dus nu afwijkingen vertoond naar boven, is een reserve met een replacement reed-switch. Deze is een aantal jaren gelden vervangen en lag als reserve gereed om ingezet te kunnen worden.
De anemometer staat op een 10mtr hoge kantelmast en de kabel "hangt" van boven naar beneden, vrij in de stalen buis. Op ongeveer 1 mtr boven de grond verlaat de kabel de mast en gaat via een stuk pvc beschermingsslang naar de ISS en is daarin aangesloten. De verbinding (RJ-11) in de ISS lijkt oké.

Mijn veronderstelling waarom de waarde van de windmeting zo extreem hoog is, kan het volgende zijn:
Ik denk dat er ergens een stukje isolatie ontbreekt op de kabel. ik heb de hele kabel visueel gecontroleerd en zie geen beschadigingen. Doordat de kabel, bij stevige wind in de buis mogelijk contact kan maken met de binnenwand, zou dit extra pulsen kunnen genereren. Kan iemand dit bevestigen dat door extra pulsen (buiten de reed-contact pulsen) de windmeting naar boven gaat afwijken?

Als ik in het diagnose scherm van de Davis VP2 kijk, dan zie ik de waardes van het aantal keer dat het reed-contact van de windsnelheidsmeter OPEN is, hoger is dan het aantal keer dat het reed-contact van de windsnelheidsmeter DICHT is. bijv.: 29 (open) 17 (dicht). Wat kan ik hier uit afleiden? Of is het normaal dat aantal keren contact open hoger is als dicht?

Ik volg ook deze posting op WXforum.net: http://www.wxforum.net/index.php?topic=33027.0. Maar ik kan hier eigenlijk geen conclusie aan verbinden.

Wie weet raad/oplossing?

gr. Remie
weerstationhoogeloon (Gebruiker)
Vantage Pro 2 Plus, Weather Wizard 3 & Monitor 2
Expert forum deelnemer
Berichten: 303
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Weerstation Hoogeloon Locatie: Hoogeloon Geboortedatum: 1957-00-00
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/10/2017 21:03 Door weerstationhoogeloon.
 
Weerstation Hoogeloon
Davis Vantage Pro 2 Plus Wireless,
Davis Weather Wizard III,
Davis Weather Monitor II,
fit-PC-Slim (verbruik: ~7Watt !!!);
StartWatch 1.1.1.144, Virtual VP 1.2.5.74, Weatherlink 6.0.3 seriële datalogger, Cumulus 1.9.4.1085, FWICalc 10.1.1.104, XP-pro SP3
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67739
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 4 Dagen geleden  
Remi,

Als ik jou was zou ik preventief de kabel vervangen. Deze zijn mechanisch niet zo sterk. 10 mtr vrijhangend geeft op zo’n dunne kabel een behoorlijke trekbelasting.

Groet,
Willy
Willy Peters (Gebruiker)
Davis Vantage Pro 2 bekabeld. WL, Wswin, Cumulus
Platinum forum deelnemer
Berichten: 545
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Meteo Wijchen Locatie: Wijchen Geboortedatum: 1953-04-19
Gelogd Gelogd  
 
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  



#67740
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 4 Dagen geleden  
Willy Peters schrijft:
Remi,

Als ik jou was zou ik preventief de kabel vervangen. Deze zijn mechanisch niet zo sterk. 10 mtr vrijhangend geeft op zo’n dunne kabel een behoorlijke trekbelasting.

Groet,
Willy


Remi,

Ik kan mij niet voorstellen dat de kabel(lengte) in de buis een probleem is. Net als jij heb ik mijn kabel vrijhangend in een 10 m hoge buis die via een pvc-buisje in de grond naar mijn ISS leidt. Werkt al 2,5 jaar zonder enig probleem. Ook in Milsbeek had ik de kabel vrijhangend in een buis tegen de gevel van het huis. De lengte van het vrijhangende stuk was ca. 9 m. Heeft ruim 7 jaar zonder enig probleem gefunctioneerd...
Ik denk toch dat je (hoe toevallig ook) je replacement reed-switch defect is. Als het contact blijft "hangen" kan dit tot onverklaarbaar hoge windsnelheiden in de meting leiden...
Succes met je verdere zoektocht!

Groet, Jeroen
jeroenzwart (Gebruiker)
Davis Vantage Pro2 Plus
Expert forum deelnemer
Berichten: 324
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man jerzwa1z@gmail.com Weerstation Siebengewald Locatie: Siebengewald
Gelogd Gelogd  
 

Jeroen Zwart | Weerstation Siebengewald
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67741
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 3 Dagen geleden  
Vrijhangende kabels zullen m.i. bewegen onder invloed van wind e.d., tenzij je extreem starre bevestiging hebt.
En steeds beweging heeft op den duur invloed op de mantel en op de metaalkernen van de kabel: materiaalvermoeidheid geeft breuken.
Nauwelijks te meten effecten, maar schijnbaarzo maar een paar extra 'contact'-verschijnselen zou zomaar kunnen optreden.
Remedie is kabel vervangen en goed vastzetten.
Toulon7559 (Gebruiker)
TFA_Nexus+WS7000+WsWin+Domoticz
Senior forum deelnemer
Berichten: 232
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Locatie: Hengelo (Ov)
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 24/10/2017 11:00 Door Toulon7559.
 
Je kunt nooit genoeg meten om te weten:
dat betekent niet dat alles begrijpelijker wordt .....
Hengelo-Slangenbeek
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67752
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 3 Dagen geleden  
Dank voor de info!
Ik zal v.h. weekend de hele kabel nog eens goed controleren op eventuele beschadigingen en anders toch maar preventief vervangen. Probleem is dat niet weet of het a.d. kabel ligt of a.d. reed-switch. Wat ik wel uit kan sluiten is dat de windrichting wel klopt. Ik heb er namelijk ook een Davis Weather Wizard III station naast staan en de windrichting van beiden meters lopen gelijk op. Dus misschien toch geen kabel probleem??

weerstationhoogeloon schrijft:
Als ik in het diagnose scherm van de Davis VP2 kijk, dan zie ik de waardes van het aantal keer dat het reed-contact van de windsnelheidsmeter OPEN is, hoger is dan het aantal keer dat het reed-contact van de windsnelheidsmeter DICHT is. bijv.: 29 (open) 17 (dicht). Wat kan ik hier uit afleiden? Of is het normaal dat aantal keren contact open hoger is als dicht?
V.w.b. het diagnose scherm: Iemand enig idee wat je uit de getallen van open-dicht van het reed-contact kunt aflezen?

Gr. Remie
weerstationhoogeloon (Gebruiker)
Vantage Pro 2 Plus, Weather Wizard 3 & Monitor 2
Expert forum deelnemer
Berichten: 303
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Weerstation Hoogeloon Locatie: Hoogeloon Geboortedatum: 1957-00-00
Gelogd Gelogd  
 
Weerstation Hoogeloon
Davis Vantage Pro 2 Plus Wireless,
Davis Weather Wizard III,
Davis Weather Monitor II,
fit-PC-Slim (verbruik: ~7Watt !!!);
StartWatch 1.1.1.144, Virtual VP 1.2.5.74, Weatherlink 6.0.3 seriële datalogger, Cumulus 1.9.4.1085, FWICalc 10.1.1.104, XP-pro SP3
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67754
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 2 Dagen geleden  
Beste Remie.
Is de afstand tot het reedcontact misschien niet helemaal precies afgesteld, zulke problemen kunnen hierdoor ontstaan. Meerdere pulsjes bij het passeren van het contact.
Succes.
Nico (Gebruiker)
Weather Display Vantage pro 2
Nieuw forum deelnemer
Berichten: 59
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Weerstation Scheulder-Margraten n_broekhart@hotmail.com Locatie: Scheulder Geboortedatum: 1950-05-27
Gelogd Gelogd  
 
WEERSTATION SCHEULDER-MARGRATEN
members.home.nl/gerendal/
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67767
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 1 Dag geleden  
Remie,

De kabel bestaat uit meerdere aders. Aangezien dat de windsnelheid gemeten wordt met een reedcontact heb je daar maar 2 draadjes voor nodig. Een draadje is gemeenschappelijk voor zowel de richting als snelheid.
Ik heb 2 keer het reedcontact stuk gehad. de 2e keer heeft hij het nog geen 2 jaar uitgehouden. Ik heb nu een nieuwe windmeter zonder reedcontact (werkt optisch).
Als het goed is gaat dit veel langer mee.

gr. Willy
Willy Peters (Gebruiker)
Davis Vantage Pro 2 bekabeld. WL, Wswin, Cumulus
Platinum forum deelnemer
Berichten: 545
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Meteo Wijchen Locatie: Wijchen Geboortedatum: 1953-04-19
Gelogd Gelogd  
 
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67769
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 3 Weken, 1 Dag geleden  
Willy Peters schrijft:
Ik heb nu een nieuwe windmeter zonder reedcontact (werkt optisch).
Als het goed is gaat dit veel langer mee.

gr. Willy


...en ik ook

Heb zojuist bij Dick deze besteld:

Davis 6410 anemometer voor Vantage Pro1 en Vantage Pro2 modellen
Nieuwste 2015 model met verbeterd contact en vernieuwde windvaan met messing punt en windcups
incl. inbussleuteltje en montagemateriaal voor ronde buis van 30 - 44 mm
incl. 12 mtr. kabel


Die er nu staat (en naar boven dus afwijkt) is ook al van 2006 en al een keer van nieuw reed-contact voorzien. Dus heeft zijn dienst wel gedaan. Het kunststof is ook al ruim 11 jaar oud. En, wie weet, als ik de reed heb vervangen gaat over een paar maanden de windrichting defect.

Goeie tip Willy! Bedankt; heb gewoon de knoop doorgehakt en een nieuwe besteld.

Iedereen bedankt voor het meedenken en de tips.

gr. Remie

oh ja... kan nog géén slotje op, ik laat nog weten of de anemometer uiteindelijk de oorzaak was of er alsnog iets mis is met de ISS
weerstationhoogeloon (Gebruiker)
Vantage Pro 2 Plus, Weather Wizard 3 & Monitor 2
Expert forum deelnemer
Berichten: 303
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Weerstation Hoogeloon Locatie: Hoogeloon Geboortedatum: 1957-00-00
Gelogd Gelogd  
 
Weerstation Hoogeloon
Davis Vantage Pro 2 Plus Wireless,
Davis Weather Wizard III,
Davis Weather Monitor II,
fit-PC-Slim (verbruik: ~7Watt !!!);
StartWatch 1.1.1.144, Virtual VP 1.2.5.74, Weatherlink 6.0.3 seriële datalogger, Cumulus 1.9.4.1085, FWICalc 10.1.1.104, XP-pro SP3
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#67818
Re:Davis VP2 Anemometer geeft te hoge meetwaardes 1 Week, 6 Dagen geleden  
Vanmorgen nieuwe anemometer definitief geplaatst en die draait weer in het zonnetje .
Ik had hem afgelopen maandag binnen gekregen, alleen vanaf 18:00 doe je niks meer in het donker, achter in het weiland
Hij heeft de hele week op een statief naast de ISS gestaan voor test en alles werkte naar behoren. de komende weken es op mijn gemak de 2 anemometers controleren, eventueel repareren en dan dan op spare leggen.

(De ban van mijn windmeting op hwa mag er weer af)

gr. Remie
weerstationhoogeloon (Gebruiker)
Vantage Pro 2 Plus, Weather Wizard 3 & Monitor 2
Expert forum deelnemer
Berichten: 303
graphgraph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Geslacht: Man Weerstation Hoogeloon Locatie: Hoogeloon Geboortedatum: 1957-00-00
Gelogd Gelogd  
 
Weerstation Hoogeloon
Davis Vantage Pro 2 Plus Wireless,
Davis Weather Wizard III,
Davis Weather Monitor II,
fit-PC-Slim (verbruik: ~7Watt !!!);
StartWatch 1.1.1.144, Virtual VP 1.2.5.74, Weatherlink 6.0.3 seriële datalogger, Cumulus 1.9.4.1085, FWICalc 10.1.1.104, XP-pro SP3
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Advertisement

Bezoekers

We hebben 29 gasten online