Discussie forum over overige software. Voor vragen, specificaties, ervaringen etc..
Door Luc
#2505
Er worden 4 verschillende types software gebruikt door de deelnemers aan deze website. Er worden nog meer verschillende weerstations gebruikt. Dit heeft een nadeel bij de extremen en in de toekomst ook bij de historische gegevens en Tmin/Tmax temperatuur kaartjes.

Bij de vantage pro met weatherlink (mijn weerstation/configuratie) wordt namelijk om 00:00 uur 's nachts een nieuwe dag begonnen. Bij sommige deelnemers is om 18:00 UTC en weer anderen geven altijd de gegevens door van de laatste 24 uur bij neerslag Tmin/Tmax.

Wie weet of en hoe dit voor andere type weerstation/software is in te stellen? Hoe zit dat bij jouw weerstation?
Door wthus
#2506
He Luc,

Ik gebruik heden zowel VWS als Weatherlink (die vanuit VWS om de 6 uur even wordt opgestart). Helaas meten zowel VWS als Weatherlink van 24 tot 24 uur en niet van 18 tot 18 uur UTC zoals bij de VWK is gewenst. Mochten er in de toekomst ook min/max kaarten komen dan zal ik het prettig vinden als VWK richtlijnen beetje aangehouden worden.

Om data vanuit Weatherlink om te zetten in 19-19 uurs waarnemingen gebruik ik het zeer mooie programma WXdata van Henk Lankamp. Klein programma, maar kent vele mogelijkheden en wordt nog steeds vernieuwd. WXdata is hier te vinden: http://wxgr.nl/

Groeten, Wilber uut Doetinchem
Door Luc
#2507
Wilber,

Ik ben met je eens dat amateurs de richtlijnen van het VWK zouden moeten aanhouden. Op de website van mijn eigen weerstation (http://www.weerstationkessel.nl) doe ik dat ook. Daar rekenen ik alles om.
In de praktijk blijk echter dat de meeste weerstation meten van middernacht tot middernacht. Als het al mogelijk is om voor elk type software de instellingen te veranderen, dan moeten veel weeramateurs dit aanpassen voor de Tmin/Tmax.

Trouwens is het nog wel van deze tijd die richtlijnen van het VWK? Ik denk dat veel weeramateurs inmiddels zijn overgegaan op digitale meetinstrumenten. Deze richtlijnen zijn opgesteld in de tijd dat de waarnemers nog dagelijks gingen aflezen in de weerhut. Ik heb het idee dat dit niet heel veel meer voorkomt...

Ik zal de software van Henk Lankamp eens bekijken. Bedankt voor de tip!
Door wthus
#2508
Er zijn al vele discussies gevoerd over de richtlijnen van het VWK betreft de waarneemtijdstippen. Gebleken is elke keer maar weer dat de 18 uurs UTC tijden het best te doen zijn. Je moet er ook rekening mee houden dat er ook nog vele zijn met analoge instrumenten zoals min/max thermometers en hellman regenmeters die je met de hand afleest. Ook ik doe dat en dan is middernacht een zeer vervelend uur om er even op uit te gaan voor het aflezen van je meters. Digitale regenmeting gebruik ik officeel in mijn overzichten ook niet. Deze vallen vaak te laag of te hoog uit. Ook min/max temperaturen worden eventueel gecorriceerd achteraf na een etmaal waarnemen. Het handmatig aflezen komt denk ik nog vrij veel voor. Ken er in de achterhoek nog een aantal die dat doen.

Groeten, W.
Door Luc
#2509
Ik ben het er mee eens. Voor de data op deze website worden echter alleen digitale stations gebruikt. Hier zouden we dus kunnen afwijken van de officiele richtlijnen.
Door Wietse
#2514
Ik heb zelf ook een probleem met weather display met die extremen.
Hij past ze wel aan als er een nieuwe dag begint echter dan moet de computer wel om 12 uur aan staan, 's nachts. Er is een instelling dat je de oude data terwijl je computer uit hebt. Dat die die data eerst ophaald enzo toch 12 uur tegen komt. Alleen ik weet niet hoe dat moet, moet ik eerst weer zo goed gaan kijken, dus ik heb ook liever om 18:00 uur. Alleen moet ik wel kijken of dat met weather display kan.
Door mavlo77
#2520
Zoals ik je al eens had aangegeven kun je niet verlangen dat 200 stations overgaan op je gewenste stoftware. Weatherlink kan iig niet omgesteld worden naar een ander tijdstip.

Ik zie veel meer in dat als je php script de ronde doet langs de weerstation je deze data bepaalt. Je moet dan dus per station een Tx en Tn record hebben (dat heb je volgens mij al). En voor neerslag dan N. Vervolgens mij elke poll kijk je: if T_huidig>Tx then Tx = T_huidig en if T_huidig
Door Brandwijk
#2522
Het is inderdaad lastig om dit voor verschillende typen software op één lijn te krijgen zodat iedereen dit op dezelfde manier aanleverd.

Zelf maak ik gebruik van het LaCrosse WS-3600 weerstation. Een stukje open source software (open3600) haalt de gegevens uit het weerstation en plaatst de data in een database.
Een aantal PHP scripts doen de rest... zo ook de totalen, gemiddelden en min/max waarden om 18:00 UTC.

Voor Het Weer Actueel is het denk ik het beste om deze waarden zelf te bepalen om 18:00 UTC. De gegevens worden tenslotte al iedere 5 minuten opgehaald en zijn dus bekend. Per station heb je dus voor 24 uur data slechts 288 record in een database nodig om alle daggegevens te verwerken.
Daarna heb je per station maar 1 record per dag over om alle data een jaar lang te bewaren.

Uiteindelijk zou je uit die database gegevens nog meer functionaliteiten kunnen bouwen. Daarbij denk ik aan dingen als: "Hoe was het weer op 15 februari 2007?". Daarbij kan je dan on the fly kaartjes etc genereren.

Elmar
Door Luc
#2523
Als de website straks op een eigen server stabiel draait, dan is dit zeker een oplossing. Maar er zijn ook weerstations die niet 24 uur per dag data aanleveren. Voor deze weerstations noteer je dus wellicht verkeerde data.

Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
Door wthus
#2526
Luc schrijft:
Als de website straks op een eigen server stabiel draait, dan is dit zeker een oplossing. Maar er zijn ook weerstations die niet 24 uur per dag data aanleveren. Voor deze weerstations noteer je dus wellicht verkeerde data.

Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?


Je noteert toch al verkeerde data als weerstations de data achteraf corigeren, zoals bij mij ook regelmatig gebeurd. En ik weet eigenlijk alwel zeker dat ik daarin niet de eenigste ben. Moet denk ik eerst goed over na gedacht worden, hoe je het aan wilt pakken...