Discussie forum met algemene vragen over weerstations niet gerelateerd aan een merk uit de andere forums
Door Ronados
#2504
Zal ik dan maar als eerst?

Weerstation Oosterwolde is in het bezit van een Cresta WXR-815, met behulp van WsWin (Ook wel PC-Wetterstation) upload ik mijn gegevens naar hetweeractueel.

Temperatuur sensor hangt aan de schutting aan de noordkant, hierdoor krijgt het apparaatje vrijwel nooit zonlicht te zien.

De windmeter wordt op dit moment geupgrade naar een betere windpaal. Ik overweeg om de windpaal aan de schoorsteen oid. te bevestigen. Hierdoor zijn er tijdelijk geen goede windgegevens van weerstation Oosterwolde. Ook de UV meter hangt aan de oude windpaal en levert momenteel geen gegevens daardoor. Tips zijn natuurlijk welkom!

De regenmeter staat op een plat dak, bevestigd op een 50 bij 50 cm plank, zodat deze niet omwaaid. De accuratie valt me wel tegen, zo vangt de groene tuinregenmeter 20 mm en deze "slechts" 15 mm, ook een verbeterpuntje dus.

Het station zelfs staat vlakbij het raam om de data zou goed mogelijk te kunnen ontvangen. Door middel van een 5 meter lange usb kabel is deze verbonden met mijn PC.

Foto's volgen....
Door SpeedyGJ
#2524
En ik maar denken dat jij altijd de Nexus had lol ;) maar goed. Schutting kan ook warm worden he? Vooral in de zomer, probeer hier vooral om te denken. Vorige week was ik nog in Oosterwolde, en ik dacht al, ik mis wat, juist de windmeter, tip?? Heel simpel. 100/200 meter verder zit Enorm, daar hebben ze beugels liggen hier even 2 van halen en dan is het simpel: 5 gaten boren / beugels bevestigen / paal waar de windmeter aan hangt hier aan vast klemmen en goed vast zetten. Tadaaaaa windmeter die ruim 2 meter boven het dak hangt ;) dit is alles wat ik kan zeggen, mocht je hulp nodig hebben dan ben ik wel bereid om te helpen.

Om dan even op mijn weerstation terug te komen:
Ik bezit zelf over de Davis Vantage Pro 2, de regenmeter en de tempsensor staat voor, veel wind uit het ZO/Z/ZW kan de regenmeting beinvloeden, toch komen de cijfers goed overheen met het KNMI. De windmeter hangt tegenwoordig op 10m na een kleine aanpassing te hebben gedaan die ik vandaag heb verricht, hiervoor hing die op kleine 9.2/9.5 meter hoogte. Ik heb vooral in de zomer veel last van wind die uit het NO/O komt, door een rij bomen die in de zomer in volle bloei staan komt er weinig wind door. Staat er een kracht 7, dan zal ik niet meer dan 15 a 20km/h halen wat natuurlijk erg zonde is, beste hoeken zijn:

ZO:
Vanuit deze richting heeft de wind vrij spel waardoor ik goeie resultaten haal.

Z:
Door kleine effect van het park haal ik ook hier goeie resultaten.

ZW:
Ook hier weer beetje invloed op het park, maar met vandaag als 16.1m/s op de teller doe ik het vrij goed.

W:
Tegenwoordig betere metingen, grote huizen zijn plat gegaan waardoor de wind nu met kleine 100 meter winst heeft, zeer kleine effect op het park.

NW:
NW is eigenlijk 1 van de beste windrichting die ik kan hebben, met amper bomen effect haal ik toch de beste snelheden ook al komt de wind over een heel groot deel van de stad.

N:
Ook voor mij een gunstige richting al heb ik hier weer iets last van het park die kleine 50 meter verder staat dan het park richting het Zuiden.

NO:
In de zomer veel last van boom effect, in de winter stuk minder.

O:
Slechtste richting die ik maar kan bieden, dit voornamelijk in de zomer 1 groot drama, in de winter gaat het flink beter met de metingen.

De console staat op zolder net als de PC. Binnenkort zal er een spotlicht naar de windmeter schijnen, omdat er binnenkort ook een camera aanwezig zal zijn kunnen de mensen zien hoe hard de cupjes op dat moment draaien. Naast dit zal ik ook nog een 2de camera bij doen die de console in beeld brengt voor het meest actuele gegevens, vooral de 2.5sec interval van de VP2 zal dit voor veel mensen onder aandacht brengen, vooral tijdens stormen. Hiernaast komt er nog een 3de camera die ook nog eens voor uitzicht gaat zorgen.
Door Dick
#2546
Je kunt de neerslaghoeveelheid laten toenemen door onder de 2 kantelbakjes iets van viltjes, +/- 2mm dikte te plakken. Even de regenmeter uit elkaar halen, plakdopjes etc zijn in de bouwmart te verkrijgen
Door Doornenburg weerstation
#2599
Het station "draait" hier in Nederland sinds october 2003. Een Davis VantagePro met solar en in die tijd nog een bodemvocht sensor en bladnat sensor. Sinds december een nieuw station, want na 7 jaar deed de regenmeter het vreemd, een Davis vantagePro 2. De Lichtcel kon wel overgezet worden, maar ivm andere wireless frequentie kan ik de bodemsensor/ bladnat sensor niet gebruiken.
Opstelling met windmeting op 6 meter hoogte en temperatuur meting op 3 meter hoogte. Dit laatste gaat nog veranderen als de kleinste thuis wat groter geworden is.
Naast de Davis nog een bliksemflits meting en en paar temperatuur sensoren met 1-wire.

software: Weather Display. Erg flexibel programma, maar ook soms te uitgebreid. Maar met zeer goede hulp van velen op het WD forum.
Sinds kort ook WXWin en die twee programma's halen mbv
VirtualVP software de data samen van het weer station. Dit leek me ook beter voor een de backup, een computer blijft een computer. Moet nog meer van WXWin leren de komende tijd.

Voor de locale voorspelling maak ik gebruik van WXSIM, ook een programma met een goed after-sales service en ik moet zeggen met behoorlijke betrouwbare voorspellingen. De voorspellingen worden mbv een PHP script vertaald in het Nederlands. Dat was een hele toer, maar het is uiteindelijk gelukt in samenwerking met een weerfreak in Amerika.
Door Ronados
#2729
Schutting kan ook warm worden he? Vooral in de zomer, probeer hier vooral om te denken.


Oei, dat begin ik nu behoorlijk te vernemen. Ik zal snel een ander plekje voor de temperatuur sensor zoeken...
Door SpeedyGJ
#2750
Doe dat, anders krijgen we straks temps van 40 graden op de kaart ;) :P
Anyway, het viel mij gewoon op, en staat je windmeter er al?

Mijn nieuwe plaats zal een update krijgen :)
Door Ronados
#2760
De windmeter hangt inmiddels op +/- 8/9 meter hoogte. Het hangt aan een plastic buis aan de schoorsteen. De buis was erg buigbaar, dat zag je vooral tijdens de semi-storm van enkele dagen terug. Inmiddels heb ik er een stalen buis in gedrukt waardoor buigen bijna onmogelijk is. De buis wiebeld echter nog wel, binnenkort maar een 3e bevestigingspunt erbij maken om dat tegen te gaan.

Ik las op WW dat je een telefoonpaal op het oog had?
Door SpeedyGJ
#2765
Klopt, achter staat zo'n mast, echter weet ik niet waar ik toestemming moet vragen om daar de windmeter aan te hangen, zou natuurlijk wel mooi zijn, dan zou ik weinig tot geen effect krijgen van huizen en bomen ;)

Mooi dat je de windmeter nu boven het dak hebt hangen! Metingen zullen nu ook veel beter zijn :)
Door Eckie76
#2786
In mijn nieuwe woonplaats Roermond heb ik inmiddels ook een weerstation opgesteld, terwijl de Vantage Pro nog in mijn oude woonplaats Sint Odiliënberg verderdraait, in het huis van mijn ouders.

In Roermond heb ik een Nexus Tfa opgesteld, zonder windmeter, want dat is gewoonweg niet mogelijk, tenzij ik de buurman die tevens huurbaas is, lief aankijk en vraag of ik een paal van 50 meter hoog in zijn achtertuin mag heien om mijn windmeter aan te hangen, zodat ik boven alle wolkenkrabbers uitkom :cheer:
Voor het fatsoenlijk opstellen van de regenmeter heb ik ook al halsbrekende toeren moeten uithalen, dus dan maar geen wind!
In Roermond waait het dus gewoon niet, het is er altijd windstil:blink: