Het weer - Actueel weer in regio. Het actueel weer is voor iedereen beschikbaar. Leden krijgen (in de nabije toekomst) toegang tot exta informatie, zoals bijvoorbeeld historische gegevens. Leden kunnen ook deelnemen aan het weerforum of zelf hun actuele weer toevoegen.
Hieronder kun je inloggen of een account aanmaken.
Inloggen
Nog geen account? Maak er één aan!
 
Review Vantage Pro 1 draadloos E-mail
 

Review digitaal weerstation door Luc

De Vantage Pro is een aanrader voor de weeramateur met hoge eisen. De Vantage Pro is inmiddels vervangen door de Vantage Pro2. Zowel de Vantage Pro als de Vantage Pro2 is verkrijgbaar in verschillende types. Behalve de keuze uit een draadloze of een bekabelde versie, kun je ook nog kiezen voor de Plus versie. De Vantage Pro Plus is het meest uitgebreide model. Deze beschikt ook nog over UV/Solar sensoren. Ook kent de Vantage Pro een "FAN Aspirated Radiation Shield" versie. Bij dit type is een extra ventilator geplaatst in het basis station om een goede lucht doorstroming mogelijk te maken. Hierdoor zijn in theorie nog nauwkeurigere meetwaarden mogelijk.

Deze review heeft betrekkig de Vantage Pro 1 (dus zonder UV/Solar sensoren), met draadloze transmissie van de meetgegevens.

Het basis station ISS

Het basis station wordt bij de Vantage Pro het ISS genoemd. Dit bestaat uit een temperatuur sensor, luchtvochtingheid sensor en neerslagmeter. De temperatuur sensor is weggewerkt in een behuizing met lamellen die direct zonlicht weerkaatsen. De smalle openingen zorgen voor voldoende doorstroming van lucht. Hierdoor worden nauwkeurige resultaten gemeten. Bij lage temperaturen onder het vriespunt (rond -5C), heb ik het idee dat de temperatuur iets te hoge waarden aangeeft. Bij dit soort situaties is het meestal ook windstil. Het lijkt erop dat de behuizing dan de warmte vasthoudt. Wellicht dat in deze situatie de "FAN Aspirated Radiation Shield" versie, een nog nauwkeurigere temperatuur geeft. In alle andere situaties vind ik deze extra ventilator overbodig. Zeker omdat deze ook nog een stroombron nodig heeft.

Volgens de specificaties is data overdracht mogelijk bij afstanden tot 120 meter in het vrije veld. Door muren is dit tussen de 23 en 46 meter. In mijn opstelling is de afstand tussen het ISS en de ontvanger rond de 25 meter en gaat door meerdere muren en ramen. Dit gaat vlekkeloos. De Vantage Pro 2 heeft volgens specificaties zelfs een bereik tot 300 meter.

De neerslagmeter

De neerslagmeter heeft een ruime diameter. Ook de rand van de 'emmer' is zeer scherp. Hierdoor zijn zeer nauwkeurige metingen mogelijk. In de opvangbak zit een klein roostertje om vuil tegen te houden. Het nadeel van de regenmeter is dat deze boven de temperatuur sensor zit. Aangezien de temperatuursensor op 1.5 meter hoogte geplaatst dient te worden, staat de neerslagmeter ook hoog. De neerslagmeter kan voorzien worden van een verwarmingselement. Hierdoor is het ook mogelijk om de hoeveel neerslag te meten tijdens winterse buien. Het is mogelijk om de neerslagmeter zelf te kalibreren. Hiervoor circuleren op het internet diverse handleidingen (zie ook het forum).

De windmeter

De windmeter is van goede kwaliteit. Na 4,5 jaar draait deze nog steeds net zo soepel als in het begin. Het is echter moeilijk te beoordelen hoe nauwkeurig de windmeter is. Vergelijken met voorspellingen of meetwaardes van een naastgelegen KNMI station is niet mogelijk. Bij 95% van alle weeramateurs geeft de windmeter een lagere waarde aan. Dit komt door de plaatsing van de windmeter en de invloed van bomen en gebouwen in de omgeving.

Middels een 12 meter lange kabel is de windmeter aan te sluiten op het ISS basis station. Via dit basis station wordt de data dan naar de console gestuurd. In mijn opstelling heb ik gebruikt gemaakt van een losse transmitter voor de windmeter. Hierdoor heb je meer vrijheid van plaatsing van de windmeter. Ik heb bijvoorbeeld de windmeter op ongeveer 10 meter boven op het dak geplaatst. Met een kabel van slechts 12 meter zou de ISS dan ongeveer tussen de terras stoelen moeten staan. De windmeter onderscheidt zich in de frequentie van updates. Waar dat bij andere weerstations vaak enkele keren per minuut gebeurd, stuurt de windmeter van de Vantage Pro iedere 2,5 seconde de laatste meting door. Hierdoor kun je ook vrij nauwkeurig windstoten registreren.

De afleesunit

De afleesunit bevat veel informatie. Er is zelfs een mogelijkheid om grafieken te zien. Hier kun je bijvoorbeeld in een oogoplag zien wat de temperatuur de laatste 12 uur gedaan heeft. De bediening is eenvoudig. Alleen voor de functies die je wat minder vaak gebruikt, heb je de handleiding nog wel eens nodig. Zo weet ik nog steeds niet hoe de alarm functie werkt.
In de afleesunit zit ook de barometer. Deze is nauwkeurig. Het is mogelijk om deze zelf te kalibreren.

Kort samengevat

De Vantage Pro is een weerstation uit de hogere prijsklassen. Het is absoluut een aanrader. Na ruim 5 jaar functioneert deze nog steeds zonder problemen. De windmeter onderscheidt zich door iedere 2,5 seconde actuele gegevens te sturen. De batterijen in het basisstation heb ik al die tijd nog niet hoeven vervangen.


Gebruikers reacties  
 

Gemiddelde gebruikers waardering

   (4 Stemmen)

 

Weergave 5 Uit 7 Reacties

1. 23-02-2018 19:07

Windmeter
Ik heb de windmeter op 8 mtr hoogte staan. Wel goede meting, maar sinds 2011 ben ik al aan mijn 3e windmeter toe. Gemiddeld gaat deze bij mij maar 2 jaar mee. De lagering van de windcups begint dan zodanig te haperen dat de meting duidelijk onnauwkeurig wordt. Je kunt dan de cups horen draaien als je je oor tegen de mast legt. Lager is dan versleten en dus moet je een nieuwe windmeter kopen. 
Verder is het VP2 station een prima systeem wat nagenoeg geen storingen kent. Ook het bijbehorende programma WaetherLink draaid al 6 jaar onafgebroken probleemloos.
Gompie

2. 29-04-2016 11:13

Top weerstation
Ik draai inmiddels sinds 2012 probleemloos met mijn draadloze VP2. Naast de fraaie console heb ik ook de Envoy gekocht en deze is dan gekoppeld aan mijn laptop. De meeste problem die ik had (en nog af en toe heb) is de software van Weather Display (of dat mn laptop met Windows XP weer eens crashed). Beiden hebben niets te maken met de kwaliteit van Davis ;-)  
 
METEO-LOENEN 
Frank Peters
FotoCreatives

3. 08-11-2012 02:54

Lengte kabel windmeter 12 meter
Bij mijn Davis Pro 2 heb ik de kabel met 15 meter verlengd. Hiervoor heb ik een kabel gebruikt, die normaal gebruikt wordt als telefoonverlengkabel.
Turfveld

4. 09-02-2010 17:27

VP en VP2
Leuke review. Mijn ervaringen met deze types zijn uitstekend: ik heb ruim 7 jaar een Vantage Pro gehad en (nadat de oude naar mijn broer is gegaan) nu sinds een paar maanden een Vantage Pro2 (beide Wireless versies). Zeer betrouwbaar en nauwkeurig, maar dat mag ook wel voor de prijs.  
Het enige minpuntje is dat de Weatherlink software (ook niet goedkoop) wat beperkt is qua mogelijkheden. het gratis WxData vult het mooi aan. De Mac versie van Weatherlink krijgt duidelijk nog minder aandacht van Davis. Ondanks dat toch een prima weerstation.
JozBaz

5. 05-02-2010 08:46

Vantage Pro 2
Hallo. 
Heb sins afgelopen zaterdag de Vantage Pro 2, heb er 1,5 jaar over gedaan om deze werkelijk 
aan te schaffen, en moet zeggen: geweldig weerstation echt super. 
Heb deze via Duitsland en is een US versie maar werkt perfekt. 
De regen en wind meter staan op 3m hoogte achter in de tuin op een aluminium pijp. 
Wat ik wel nog wil is de datalogger met software aanschaffen, maar dat moet nog even 
wachten tot de financieel directeur ( Thea ) groen licht geeft. 
De F en C en ook de Inch zijn gewoon in mm om te zetten. 
Groeten Jan
astravissen

Weergave 5 Uit 7 Reacties

Meer reacties...

Voeg je commentaar toemXcomment 1.0.6 © 2007-2019 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
Advertisement

Bezoekers

We hebben 115 gasten en 2 leden online