Het weer - Actueel weer in regio. Het actueel weer is voor iedereen beschikbaar. Leden krijgen (in de nabije toekomst) toegang tot exta informatie, zoals bijvoorbeeld historische gegevens. Leden kunnen ook deelnemen aan het weerforum of zelf hun actuele weer toevoegen.
Hieronder kun je inloggen of een account aanmaken.
Inloggen
Nog geen account? Maak er één aan!
 
Review Nexus TFA E-mail
 

Review digitaal weerstation door Olaf Eckhardt, Roermond

Prijsklasse: van € 150,- tot € 200

De Nexus van de Duitse firma TFA is een aanrader voor de beginner en de gevorderde weeramateur.
Het is een uitstekend weerstation voor zijn prijsklasse en biedt legio mogelijkheden.
De Nexus kan middels USB aan een pc gekoppeld worden en met diverse software uitgelezen worden.
Meegeleverd wordt een apart programma, maar hier zal je snel op uitgekeken zijn en is uitsluitend leuk voor mensen die niet hun weerdata op internet willen publiceren. Het programma WS Win / PC Wetterstation is een goede combinatie om het maximale eruit te halen.

De barometer is wat tegenvallend, niet zelden ontstaan er afwijkingen en het instellen op zeeniveau geeft zelfs grove fouten. Dit is simpel op te lossen door de luchtdruk van een in de buurt liggend KNMI-station of ander professioneel meetpunt over te nemen en dit in te stellen d.m.v. hoogte. Deze in te stellen hoogte zal dus niet overeenkomen met de werkelijkheid, maar rampzalig is dit uiteraard niet en uiteindelijk klopt de luchtdruk dan toch heel aardig. Een afwijking van 2 hPa moet ingecalculeerd worden.

De hygrometer is van hoge kwaliteit. Vergelijkingen met duurdere stations uit het semi-professionele en professionele bereik wezen opvallend goede resultaten uit.

Spectaculair is het aantal data dat opgeslagen kunnen worden: 3.000 sets ( ter vergelijking: De WS 2300 houdt het bij 175 datasets gezien en begint van voor af aan ).
Je kan dus rustig op vakantie gaan terwijl je station verder draait.

Hoewel TFA beweert 100 m bereik te hebben, komt dit vrijwel nooit uit. Sterker nog, bij 25 meter wordt de ontvangst al beduidend slechter.

De windmeter
Image

De windmeter is verrassend goed en loopt soepel als een trein. De ijslepel-constructie is makkelijk te bevestigen en de houder is slim doordacht en makkelijk aan een paal of buis te monteren. Het materiaal oogt ietwat kwetsbaar allemaal, maar daar is de prijs dan ook naar. De windmeter is zelfs voorzien van een extra windchill-thermosensor. Hoe deze precies werkt en berekent weet ik helaas niet, ik heb dit nergens kunnen terugvinden.

Nadeel aan de windmeter is de geringe zendoverdracht. Pas na 33 sec. zie je hoe hard het waaide op het moment van meten. Elke 11 sec. wordt een gemiddelde windvlaagmeting berekend.

De eerste neerslagregistratie ontvang je pas na 183 sec.!!

De neerslagmeter
Image

De omvang van de rechthoekige ovale trechter is erg klein, zeker wanneer je deze vergelijkt met een Hellmann of de neerslagtrechter van bijvoorbeeld de Davis weerstations. Omdat ik meerdere vergelijkingen heb gemaakt met de Davis Vantage Pro, kan ik concluderen dat de realiteit van de werkelijk gevallen hoeveelheid heel aardig benaderd wordt. Ofschoon de resolutie van 0,7 mm best teleurstellend is (0,694 per wipbeweging ), komt bij zwaardere neerslag de optelsom vrij goed overeen met de werkelijkheid.
De neerslagmeter is makkelijk uiteen te halen om deze te reinigen en is tevens voorzien van een kleine waterpaslibel om deze perfect waterpas te stellen. Dit is noodzakelijk voor een betrouwbare balans tussen de twee opvangwipjes.
Het verdient aanbeveling om de neerslagmeter de bevestigen op een zwaardere ondergrond, bijvoorbeeld een stoeptegel. Als je de neerslagmeter aan een paal wil bevestigen, let dan goed op dat deze waterpas staat. c.q. hangt.
Er zit een klein roostertje in de trechter om vallende bladeren en andere objecten tegen te houden. Controleer regelmatig of de toegang volledig open is.
Helaas is de binnenkant zo klein, dat het aanbrengen van een verwarmingselement (om bevroren neerslag te kunnen ontdooien) bijna onmogelijk.

Ik heb daar zelf iets op bedacht in de vorm van een autospiegelverwarming met thermostaat.
Aangezien Nederland nauwelijks sneeuwval van betekenis heeft gehad heb ik deze helaas zelden kunnen inzetten.

De afleesunit
Image

De afleesunit is mooi afgewerkt en zeer duidelijk leesbaar met een in sterkte instelbare blauwe achtergrondverlichting.
Zonsopgang en ondergang worden berekend door invoer van coördinaten en er kan uit 133 steden gekozen worden voor hun geografische informatie. Ook de maanfase is aangeduid, net als een 24-uurs weergave van de luchtdruk/

Kort samengevat

Voor deze prijs koop je geen kat in de zak, maar een verrassend goed weerstation dat zeker voor gevorderde weeramateurs makkelijk inzetbaar is.
Er zijn helaas wel wat wanklanken wat betreft de ontvangst van de afzonderlijke sensoren, die ook uitsluitend op de betere batterijen werken. Regelmatig ontvang ik klachten over uitgevallen sensoren en slechte zendoverdracht.
Hier zijn diverse oplossingen voor, maar die zullen later in het forum aan bod komen.

Deze testreview is uitsluitend van toepassing op de TFA Nexus

Gebruik dit discussie topic in het forum, om over deze review te discussiëren. Geregistreerde gebruikers kunnen deze review ook een rating geven hieronder.


Gebruikers reacties  
 

Gemiddelde gebruikers waardering

   (4 Stemmen)

 

Weergave 5 Uit 6 Reacties

1. 10-10-2009 16:22

USB kabel is het probleem
Een afgeschermde kabel door aanschaf of door alufolie omwikkelen lost veel problemen op :roll .In de huiskamer wil je de kabel toch in een gootje leggen dus was alu ook geen probleem. Zit nu 7 meter USB kabel aan maar werkt nog prima. Voedingen van ander apparaten storen het meest. Wel verstandig om zenders inzicht van ontvanger te plaatsen. 
Afstellen hoogte ten opzichten van NAP is geen goed idee. Vreemde waarde krijg je dan. Zo als in revieu afstellen op naburig station is het beste. Nu nog naar het internet!
Willie

2. 01-10-2008 14:29

NEXUS TFA
Ik heb van september tot december een Nexus TFA gehad. Ik had een probleem met dit weerstation. Hij was steeds de actuele temperatuur kwijt op het moment dat ik mijn PC aan had staan. Ik heb op advies een beveiligde USB gekocht maar ook dat hielp niet.Gelukkig dacht De Weerspecialist,waar ik hem gekocht had,ook mee en heeft diverse mogelijkheden onderzocht oa het vervangen van de display. Niets hielp. Toen maar besloten om de TFA te vervangen door een CRESTA WXR815. Eigenlijk hetzelfde model met dezelfde functies alleen een UV meter als aanvulling. Dit weerstation functioneert uitstekend!!
gdebruijn

3. 13-03-2008 16:16

Wind chill
Wind chill betekend gevoelstemparatuur 
 
Groetjes Harry Veldhuis
Veldhuis

4. 25-02-2008 20:11

Naamsvarianten
Dank u, de Cresta is nagenoeg hetzelfde. 
In andere landen is hij bekend onder de naam Honeywell, Mebus en ook Irox Pro USB. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende namen voor iets wat nagenoeg hetzelfde is 
De universele benaming voor al deze "soortgenoten" om het de softwareontwikkelaars makkelijk te maken : TE 923 
 
Dit zie je ook in beeld staan als je de Nexus aansluit op WS Win / PC Wetterstation.
Eckie76

5. 25-02-2008 19:38

Lijkt er veel op Cresta
Alleen de Console oogt anders. Goede objectieve review!
Ronados

Weergave 5 Uit 6 Reacties

Meer reacties...

Voeg je commentaar toemXcomment 1.0.6 © 2007-2019 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
Advertisement

Bezoekers

We hebben 191 gasten en 3 leden online