Het weer - Actueel weer in regio. Het actueel weer is voor iedereen beschikbaar. Leden krijgen (in de nabije toekomst) toegang tot exta informatie, zoals bijvoorbeeld historische gegevens. Leden kunnen ook deelnemen aan het weerforum of zelf hun actuele weer toevoegen.
Hieronder kun je inloggen of een account aanmaken.
Inloggen
Nog geen account? Maak er één aan!
 
Review WS 2300 (Matrix, Lacrosse) E-mail
 

Review digitaal weerstation door Olaf Eckhardt, Roermond

Prijsklasse: Van € 75,- tot € 150,-

Wie voor niet al te veel geld een weerstation met enkele handige opties wil hebben, kan met de WS 2300 best uit de voeten.
Hierbij moet je wel vetgedrukte kanttekeningen plaatsen bij de nauwkeurigheid van bepaalde meeteenheden. Hoewel een neerslagmeter en windmeter worden meegeleverd, moet ik uit ervaring mededelen dat de kwaliteit hiervan niet bijzonder hoog is.

De windmeter
Image

Deze hadden ze van mij in deze uitvoering helemaal mogen weglaten, want het apparaat geeft onjuiste (veel te lage) snelheden weer.
Dit komt door de ondoordachte constructie van het windrad, waarbij dit windrad afhankelijk is van de windvlag. (zie afbeelding)
De windsnelheidmeter zit dus aan de windvlag vast, zodat deze telkens meedraait met de wind. Dit zou niet erg zijn indien het een schoepenrad zou zijn, maar aangezien het hier een ingekapseld ventilatorblad betreft, kan dit nooit leiden tot realistische waarden.
In plaats van een gebruikelijk schoepenrad (ijslepelconstructie), heeft de WS 2300 dus een ondoordachte snelheidsmeter, want bij harde windvlagen moet de propeller zich eerst “vol in de wind” manoeuvreren, pas dan begint hij “maximaal” te draaien.
Piekwaarden worden zodoende niet realistisch weergegeven.
De snelheidsmeter dient ten allen tijde zelfstandig t.o.v. de windvlag te opereren, wil je een betrouwbare snelheid registreren.

De neerslagmeter
Image

Ten eerste is de omvang van de rechthoekige trechter nogal klein, zeker wanneer je deze vergelijkt met een Hellmann of de neerslagtrechter van bijvoorbeeld de Davis weerstations.
Ten tweede is de resolutie veel te beperkt. Er moet op zijn minst 0.5 mm aan neerslag vallen, wil het ding iets registreren. Vaak genoeg valt er in Nederland in een etmaal minder dan 0.5 mm en dus krijg je grote onnauwkeurigheden. De WS 2300 vertelt ons dus dat het droog was op een dag waar bijvoorbeeld 0.3 mm gevallen zijn.
Dit kan dus niet en is niet acceptabel wil je enigszins betrouwbare neerslaggegevens vastleggen.

Ten derde is de overdracht van de neerslagmeter naar het afleesstation heel erg kwetsbaar. Er is gebleken dat fabricagefouten en slecht materiaal het ding “op hol” kunnen laten slaan.

De afleesunit
Image

Kan op batterijen en op stroomnetwerk lopen met een meegeleverde adapter.
Afleesunit kan via een compoort op een pc aangesloten worden, middels seriële stekker, er is geen USB-aansluiting mogelijk.

De WS 2300 beschikt over een memorysysteem, een datalogger die 175 complete moment- registraties ( alle meeteenheden van een bepaald moment) kan opslaan.
Dit zijn 6 datasets per uur (bij interval 10 minuten) = 144 datasets per etmaal. Als nummer 175 wordt bereikt, wordt er over de als eerste opgeslagen data heen geschreven.
Het is dus zaak niet te lang te wachten met het op de pc uitlezen van alle data, omdat men anders data verliest.

Standaard meegeleverde software ( Heavyweather ) maakt het mogelijk deze data op je pc uit te lezen en op te slaan. Het programma maakt een bestand aan : history.dat
Het is echter ook mogelijk om met programma’s als WS Win/PC Wetterstation en Weather Display de data uit te lezen. Enige verschil met bijvoorbeeld het uitlezen van Davis stations, is dat Heavyweather actief moet zijn (vanwege de noodzakelijke History.dat), en verder kan je in het programma WS Win de WS 2300 uitsluitend uitlezen met de functie “Bestandsbewaking”. Dit hoeft echter niet rampzalig te zijn, al is de realtime-modus voor de meesten interessanter, omdat windvlagen en neerslag van seconde tot seconde gevolgd kunnen worden, en dus ook geregistreerd in WS Win.

De WS 2300 heeft een buitenunit, waarop de windmeter en de neerslagmeter via meegeleverde telefoonkabel worden aangesloten. Deze unit zendt dan via 433 MhZ de data in intervallen van 8 (bedraad) en 32 (draadloos) seconden. Helaas geldt dan ook dat piekwaarden buiten de opneemtijd niet worden waargenomen, c.q. opgeslagen. Bij de duurdere stations (Davis, Oregon en Weatherhawk) is deze zendfrequentie aanmerkelijk hoger, de Davis Vantage Pro bijvoorbeeld zendt elke 2,5 seconde een waarneming! De buitenunit bevat tevens de thermo / hygrosensor, voor actuele buitentemperatuur en luchtvochtigheid. De buitenunit kan draadloos gebruikt worden als het om zenden naar de afleesunit gaat, maar kan ook via kabel aan de afleesunit verbonden worden. Dit is uiteraard niet handig, maar wel beter voor de registratie. Er worden bij kabelaansluiting vaker gegevens doorgestuurd dan bij draadloze aansluiting.

De luchtvochtigheid bleek keer op keer stukken lager te zijn dan in werkelijkheid en dit heb ik gebaseerd op testen met de Davis Vantage Pro. Het ging niet zelden om een afwijking van 15 %. Bovendien is de maximale waarde 95%, meer haalt de hygrosensor niet.

Luchtdruk wordt gemeten in de afleesunit en kan zowel relatief als absoluut worden ingesteld. De luchtdrukmetingen waren van een goede kwaliteit, er traden geen noemenswaardige verschillen op. Dit heb ik getest met zowel de Davis, alsook de KNMI-gegevens van het meetstation in Ell (Midden – Limburg).

De bediening op de afleesunit is simpel en duidelijk, de achtergrondverlichting van mindere kwaliteit en helaas ook niet instelbaar als permanent. Na enkele seconden springt de verlichting uit en zie je amper de weergegevens.

Kort samengevat

Indien je alleen geïnteresseerd bent in temperatuur en luchtdruk, en je wil iets eenvoudigs op internet publiceren op je website, dan is de WS 2300 (inmiddels de opvolger) best in orde. Neem je hier echter geen genoegen mee, spaar dan verder.

Wil je niet al te veel uitgeven en tóch een veel beter weerstation kopen, kijk dan eens naar de De Nexus Pro of Cresta WXR 815. Dit zijn beslist nog geen toppers, maar komen wel beduidend beter uit de test dan de WS 2300.

Opmerking: De WS 2300 is inmiddels vervangen door de WS 2350, die enige ( helaas nog ruim onvoldoende) verbeteringen heeft t.o.v. de WS 2300.

Deze testreview is uitsluitend van toepassing op de WS 2300

Gebruik dit discussie topic in het forum, om over deze review te discussiëren. Geregistreerde gebruikers kunnen deze review ook een rating geven hieronder.


Gebruikers reacties  
 

Gemiddelde gebruikers waardering

   (4 Stemmen)

 

Weergave 5 Uit 9 Reacties

1. 03-02-2009 16:18

Alleen de naam al
Van de naam krijg ik het al warm. 
De software van de 2350 is zo ongelofelijk waardeloos dat het mij verdrietig maakte, zelfs software spcialisten kregen de data niet op internet. 
Van mij krijgt en het weerstation en de schriftelijke ondersteuning van de leverancier slechts een 3 min. 
Dat zoiets verkocht mag worden.
Weer Boxmeer

2. 11-01-2009 17:20

Software
Ik heb het station nu ruim een jaar. 
Een jaar ellende en verdriet. 
De weerspecialist die hem verkocht, biedt geen ondersteuning of ondersteuning waar een kind nog om moet lachen. 
De software is knudde, om te huilen. 
De 2350 moet op een pc met compoort, op de usb zie je helemaal niks meer op je scherm. 
Al met al: 
Weiger dit ding, al krijg je hem voor je verjaardag.
Weer Boxmeer

3. 07-01-2009 11:05

In het begin loopt alles aardig!!
Ik heb hem ook eens aangeschaft als extra display voor op de slaapkamer en daar staat hij nu nog steeds. 
Zeker nu met deze kou, valt het mij op dat bij temperaturen onder -0 graden er een afwijking is van 2 graden te laag. De windsnelheid doet het niet meer(propellor draait hoor)wel de richting.
huins

4. 05-01-2009 02:33

test
tset
Luc

5. 19-05-2008 19:02

Christian
Binnenkort stap ik van de WS2350 over naar de Oregon WMR-200, vind het station weinig bieden, je kan er geen enes extra sensoren op aansluiten :x
Christian

Weergave 5 Uit 9 Reacties

Meer reacties...

Voeg je commentaar toemXcomment 1.0.6 © 2007-2019 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
Advertisement

Bezoekers

We hebben 234 gasten en 3 leden online