Pagina 1 van 2

Aankoop advies

Geplaatst: 08 mar 2012, 18:38
door chippie
De titel zegt het al, en het is ongetwijfeld een veel gestelde vraag. Toch hoop ik hier een antwoord te vinden.
Ik heb mij voorgesteld in het daarvoor bedoelde gedeelte van het forum. Daar is ook te lezen dat ik al wat langer interesse heb voor het weer maar ik noem mijzelf zeker geen weer amateur.

Ik wil dus weer een digitaal weerstation.

Waar moet dit station aan voldoen:
- alle bekende waardes meten (temp binnen en buiten, windkracht, windrichting, luchtdruk. luchtvochtigheid, gevoelstemp. enz.)
- een geschiedenis hebben zodat ik kan terug kijken in de tijd
- aan te sluiten zijn op een apple computer.

Situatie:
ik woon in een dood normale moderne woonwijk. Het wordt dus lastig om sensoren in de tuin te plaatsen. Zeker voor de windmeter is dit niet ideaal want die staat dan altijd beschut. Ik woon echter in een hoekhuis met een platdak. Wanneer ik de sensoren daarop plaats ben ik een hoop beschutting kwijt. Ik weet dat het niet ideaal is maar het is beter dan in de beschutte tuin. Alleen hoe plaats je zoiets netjes op je dak zonder het dak te beschadigen. Ik heb bijvoorbeeld geen stenen schoorsteen waaraan ik het kan bevestigen. Wel een ventilatie pijp van de centrale afzuiging.
HEt basisstation komt in de woonkamer op de begane grond, het dak is circa 8 meter hoog, zou dit problemen geven met ontvangen van de gegevens van de verschillende sensoren.

Welke stations heb ik in overweging:
- alecto 4500 of 5000
- oregon wmr-200
- davis vue
echter die laatste is eigenlijk boven mijn budget. Op dit moment heb ik een lichte voorkeur voor de oregon, ik zit alleen nog te zoeken naar goede s/w op mijn apple (imac) welke kan communiceren met het weerstation.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 08 mar 2012, 18:57
door Willie
Lijkt me dat je het beste de oregon wmr-200 kunt nemen.
Ik weet niet welk prog. het beste hier voor is , maar leg de vraag eens voor aan : http://weer.bommeltje.nl/ ( naam Peter ) hij heeft al langer een oregon.
Weet waarschijnlijk ook wel welk prog. op de Mac werkt.

Veel plezier er mee.;)

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 09 mar 2012, 18:55
door chippie
Is het mogelijk om de verschillende sensors van de oregon op verschillende plaatsen neer te zetten? M.a.w. ik wil de windmeter op het dak zetten, en de regenmeter en temperatuur meter in de tuin. Is dit mogelijk? Bij de Davis vue niet, want dat is een unit zo te zien, maar als ik de foto’s bekijk van de oregon dan lijkt het erop dat dit wel kan, of zie ik iets over het hoofd?

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 11 mar 2012, 01:20
door fbockstael
Om even op je vraag over je dak te beginnen.
Een kennis van mij heeft een mooie voet in elkaar gelast van L-profiel waar twee 60x40 cm grindtegels in passen.
In het midden staat een stalen pijp. Hierop is de anemometer gemonteerd.
Alles staat op het platte dak van mijn dakkapel.
Onder de voet liggen dunne polystyreen platen om de voet van het dak te houden.
Het staat al jaren en de voet is nog nooit omgewaaid.
Ik heb ook een hoekhuis en nergens in de buurt iets dat hoger is en voor beschutting zorgt.
Het was even een hijs om de voet en de grindtegels op de dakkapel te tillen, maar dat was de moeite zeker waard. Waarschijnlijk is zoiets ook wel in de handel te koop, maar ben bang dat de constructie net iets minder stevig is.

Ik hoef dus niets ergens aan te bevestigen (schoorsteen, muur, etc),

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 11 mar 2012, 09:24
door Snarf2000
Deze tegelvoet is ook in de detailhandel verkrijgbaar.
Kijk bv maar eens HIER

En hier eentje in de praktijk.
Afbeelding

Frans

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 16 mar 2012, 14:12
door chippie
Ik ben inmiddels weer een stapje verder met m’n speurtocht.
Ik voel steeds meer voor de wmr-200. Volgens mij is het een uitgebreid station met veel mogelijkheden. De Davis is voor mij op dit moment boven m’n budget, zeker als ik er een datalogger en uv sensor bij wil hebben (dat laatste is volgens mij ook niet mogelijk bij de VUE)
Ik merk wel dat er nog een hoop alternatieve te koop zijn voor de wmr-200 die toch behoorlijk goedkoper zijn, is er kwaliteiten verschil, is oregon een goed merk?

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 06 mei 2012, 16:43
door chippie
Inmiddels heb ik de WMR200 aangeschaft met een UV sensor. Alles werkt naar behoren. In het begin wat problemen gehad met ontvangst van verschillende sensors, dit bleek aan de plek van het basis station te liggen, te dicht bij mijn computer. Dit is inmiddels verholpen. Wel heb ik nog wat problemen met de website en twitter, maar daar zal ik een ander topic voor openen.

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 07 mei 2012, 09:30
door walberg
Voor wat betreft de software, er zijn enkele pakketten, ik heb ze zelf ook even onder ogen gehad maar de mac versies waren in het algemeen toch wat te beperkt. Ik heb zelf ook wel het een en ander ge experimenteerd met Siemens Logo en Labview maar de versies voor de mac waren zeer beperkt. Er is weinig op het gebied van meet en regeltechniek voor de mac. Ik heb daarom uiteindelijk besloten mede omdat het straks toch 24 uur gaat draaien om hier een netbook voor te gebruiken. Is ook veel zuiniger dan mijn Pro dag en nacht aan te laten staan.

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 07 mei 2012, 10:51
door chippie
Ik heb ook besloten om de mac niet voor het weerstation te gebruiken. Ik had nog een oude dell 510 liggen welke ik nu 24 uur heb aanstaan met de software van cumulus. Het werkt inmiddels op de uv sensor na. Ik heb hier ook nog een netbook (medion akoya) liggen, alleen deze is omgezet naar Os X dus die moet eerst weer terug naar XP voordat ik er wat mee kan. Helaas is het ding niet voorzien van een DVD speler dus moet ik even uitzoeken hoe ik dit moet aanpakken.

Re:Aankoop advies

Geplaatst: 07 mei 2012, 15:15
door Mike
chippie schrijft:
Helaas is het ding niet voorzien van een DVD speler dus moet ik even uitzoeken hoe ik dit moet aanpakken.

Even googelen op "bootable usb", werkt echt super en enorm snel.

Groeten, Mike.