Pagina 1 van 1

Meteo bij langdurige powerdip

Geplaatst: 25 apr 2025, 18:19
door Toulon_wx
:| Een donkere, kille dag geeft tijd voor wat 'what-if'-denkwerk …..

Uit voorzorg tegen calamiteiten beveelt de Nederlands regering momenteel aan te zorgen dat je zelf op eigen kracht een 'uitval' van 72 uur kunt overbruggen.
Dus benodigde noodvoorraad aanleggen en bedenken hoe je een werkende oplossing realiseert voor informatie, verlichting, verwarming, koken e.d.

Hoewel het thuisfront waarschijnlijk andere prioriteiten vraagt/opdringt, en onze liefhebberij zeker geen halszaak is, kan meteo-continuïteit over een dip heen toch misschien een aandachtspunt zijn.
Altijd werkende opzet
Uiteraard terugvallen mogelijk naar de handmatige meteo-methoden van de begintijd, met periodiek uitlezing en registratie via pen&papier:
dat heeft eeuwen goed gewerkt, en velen doen het nog steeds en hebben daarvoor geschikte apparatuur, zoals een mechanische barometer, mechanische thermometer en mechanische vochtmeter, of nog ouderwetser vloeistofvarianten daarvan.
Een regenbeker heeft bijna iedere weergeïnteresseerde in zijn tuin.
Autarke windsnelheidsmeting waarschijnlijk een uitzondering, en een windvaan op daknok of hoge mast heeft ook niet iedereen.

Met de moderne systemen niet zo eenvoudig.
De elektronische, primaire buitensensoren zijn het minst een probleem, want de voeding meestal niet aan het 230V-net, maar vanuit zonnecellen en/of batterijen.
Dus als je accu's en batterijen goed gevuld zijn (en een verse voorraad batterijen bij de hand), dan kun je m.b.t. die buitensensoren wel enige tijd continu dag en nacht doorgaan.
Uitzondering voor secondaire buitensensoren zoals fijnstofmeters die meer stroom trekken voor hun ESP8266en, ventilatoren, e.d.
De systeemdelen binnenshuis zijn een andere zaak:
- hoe lees je data uit van je sensoren en hoe registreer je?
- is er nog een mogelijkheid om data te verzenden en/of binnen te halen?

Hebben jullie al gedachten ontwikkeld m.b.t. een noodscenario ?
Hieronder enige gedachten van mijn kant.
:( Hoe langer je er over denkt, hoe meer aspecten opduiken ......
Begin je ook te overwegen of een 'noodscenario' met inzet van elektronische apparatuur wel zinvol is,
en of je niet pragmatisch beter kunt beperken tot de 'altijd werkende opzet' volgens alinea3.


Uitlezing & Registratie
Mijn eigen meteoconfiguratie bekijkend, zie ik een hele variatie.
- WS7000 heeft een standalone-console werkend op batterijen, dus dat heeft nergens last van:
geeft helaas alleen een vertoning van actuele info en van min/max. van de gekozen sensoren.
- WS7000 heeft ook een batterij-gevoede PC-interface die afhankelijk van de geldende interval-instelling data logt, en zelfs met 5 minuten-stand kan de buffer registratie van meerdere dagen opvangen en vasthouden voor alle WS7000-sensoren.
- TFA-Nexus vangt de sensordata op in een Console met batterijvoeding, met de 230V-aansluiting als 'hulp' (of v.v.).
Volgens de handleiding kan zo'n Console de laatste 3000 registraties in zijn buffer opvangen/vasthouden, wat ruim voldoende zou moeten zijn voor meerdere dagen, afhankelijk van de interval-instelling voor uitlezing. Hopen op doorgaande registratie ook als de 230V-voeding langer wegblijft.
- Meteobridge(versie WUS2) en Ecowitt_GW1000 en Weer-PC is een andere zaak:
geen 230V-voeding, dan is er geen enkele sensoruitlezing en geen registratie.
Weer-laptop kan nog even verder op zijn accu.
- Weatherflow_Tempest zelfde laken een pak, want als de Tempest_Hub geen voeding heeft, dan is de dataflow weg en de registratie.
Remedie met tijdspanne van 7 dagen is wel beschikbaar in vorm van een HubPowerBank.

Externe dataflow
Valt het publieke 230V-net weg, dan zullen in de meeste huizen alle modems, computers, routers en WAPs uitgaan en uitblijven (dus behalve geen data-verkeer ook geen telefonie, TV/radio en LoraWAN-Gateways),
We vallen terug naar de ouderwetse, inkomende berichtgeving via de radio, waarvoor je natuurlijk een ontvangertje nodig hebt op batterij of zonnecel, of je gebruikt je autoradio.
Ouderwetse, analoge landlijnen voor telefonie met voeding vanuit de centrale en analoge telefonie-toestellen hebben geen last van lokale 230V-uitval, maar zijn bijna overal vervangen door VOIP, DECT en GSM: voor data meer kans op glasvezel of kabel dan op analoge landlijn+ADSL.

UPS
Diegenen die zijn meteo-apparatuur als cluster/groep een 230V-voeding geeft via een UPS kan nog even langer lokaal genieten van de meteofuncties van die groep, maar vermoedelijk na een aantal uren toch 'einde verhaal'.
Vraagt dat je de meteoapparatuur met voorbedachten rade in een groep invoegt gekoppeld aan die UPS => ‘UPS-groep’:
- je 'weercomputers', zoals bij mij de Console van TFA_Nexus, de Weer-PC/-laptop, de Meteobridge, de GW1000 en de Hub van Tempest.
- WAP&Ethernetswitches om e.e.a. binnen de groep aan elkaar te koppelen
- een Mifi-Router, want niet te verwachten dat lokaal, normaal internet&telefoon nog werkt, dus je moet als alternatief voor je normale router via GSM-netwerk via luchtlijn proberen te verbinden naar de buitenwereld (als GSM nog wel werkt). Vraagt wat denkwerk voor verbindingen & instellingen, en ook voortijdig regelen dat het benodigde GSM-account ruimschoots een geldig tegoed heeft.
In dat zicht misschien zinvol (en enige luxe) om deze 'UPS-groep' als frontend een aparte DualWAN-router te geven, met 1 pootje aan de basis-LAN en het andere pootje aan een Mifi-router of GSM-dongle: dat geeft automatisch fail-over in geval van 230V-dip die je basis-LAN onderuithaalt.
Er zijn DualWAN-routers die dat kunstje al ingebouwd kennen van LAN+GSM.

Je kunt je natuurlijk afvragen of er aan de 'andere kant' in de buitenwereld nog iemand is die je data via internet kan ontvangen cq. of er nog externe data via die weg beschikbaar is om in jouw richting te komen .....

Noodstroomcluster
Moderne thuisaccu's hebben opkomend een noodstroomuitgang, en als de zon schijnt, dan kunnen ze vanuit de aangesloten zonnepanelen vaak zelfs autark de accu weer bijladen, dus in die opzet te hopen dat een calamiteit op zomerse dagen plaatsvindt en niet 's nachts in de winter.
Een noodstroomagregaat heeft zoveel reikwijdte in tijd als je brandstof hebt ingeslagen.
Heb je via die weg(en) meer & krachtiger energie geregeld en langduriger dan via de gemiddelde UPS,
dan zou je je meteo-configuratie als een ‘UPS-groep’ op dat noodstroomcluster kunnen aansluiten,
als je thuisfront je nog een plek gunt naast de vriezer, koelkast, CV-ketel en de laadapparaten voor GSMs, tablets en Laptops.
;) (Beperkte) inzet van de Mifi-router voor hun dataverkeer als wisselgeld?


APRS
Het aspect van 'geen internet' brengt meteodataverkeer m.b.v. APRS in beeld, want met meteodataflow over hamradio een echt, beproefd alternatief met reikwijdte over grote afstand:
veel meteosoftware is in staat om APRS-code te genereren, en bijv. CWOP is bewust opgezet om daarvan gebruik te maken voor NOAA en NWS.
Kijk maar eens bij o.a. WsWin, Cumulus en Meteobridge naar de weernetwerk-interfaces die ze kunnen maken.
Alleen nog een radioverbinding nodig vanuit de software van je 'UPS-groep' naar een APRS-server in de verte:
moet je gelicenseerd hamradio-operator voor zijn ........
En afgeleide vragen:
- welke praktische betekenis van APRS voor meteo in Europa?
- is er een toepassing of vervanging voor APRS die werkt zonder amerikaans aandeel?
- in de VS krijgen NOAA en NWS zeker de bijdragen uit het CWOP/APRS-net mee, maar zijn er Europese weerdiensten die gebruik maken van APRS-info?
Wie onder de HWA-forumleden kan daarover iets toelichten?