Discussie forum over overige software. Voor vragen, specificaties, ervaringen etc..
Door Wjans92
#65431
Hallo allemaal,

Omdat mijn PC waar mijn weerstation op zit aangesloten sterk is verouderd, wordt deze vervangen voor een nieuwe. Omdat ik vanwege mijn nieuwe baan ook veel met weermodellen ga werken, maak ik de overstap van Windows- naar een Linuxsysteem. Echter heb ik op het gebied van een Linuxsysteem geen ervaring met de software die een weerstation kan uitlezen. Het Linuxsysteem dat ik ga gebruiken zal zeer waarschijnlijk Ubuntu worden.

Ik heb een Davis VP2 met bijbehorend console en datalogger. Op dit moment gebruik ik dus Windows met Weatherlink. Ik vermoed dat er geen Weatherlink is voor Linux (kon het nergens vinden), dus ik zal over moeten stappen op andere software. Nu zit ik dus met een aantal punten:

- Kan ik met Weatherlink-data (.wlk-files) gewoon meenemen naar de nieuwe software, of is er enige conversie nodig?
- Wat is de beste software? (Het liefst gratis, betaald mag eventueel ook als het een enorme meerwaarde heeft).

Als één van jullie een goed advies zou kunnen geven, zou het geweldig zijn! Alvast bedankt!


Met vriendelijke groeten,

Wilfred Janssen
Weerstation Homoet
Door herent
#65433
Herkennen je weerstation en worden ondersteund door de Saratoga- en Leuven-Template:

WEEWX => http://www.weewx.com/
WVIEW => http://www.wviewweather.com/

Er is ook een WeatherDisplay console versie (consoleWD) en de grafische versie voor in ieder geval Ubuntu. http://www.weather-display.com/files.php

Maar van deze laatste heb ik nog geen gebruikers gezien, omdat juist voor Linux steeds meer een Raspberry wordt ingezet.

Immers vaak is de besparing op de electriciteit al genoeg om een Raspberry of een Meteobridge te gebruiken en de grote zware PC daardoor niet 24/7 aan te moeten laten.

Wim
Door JozBaz
#65466
Hallo Wilfred,

Ik heb zelf ook eerder Linux overwogen maar vond de beschikbare weersoftware nogal beperkt (en ik ben geen Linux-guru die dit zelf kan personaliseren).

Uiteindelijk gekozen voor Mac OS X (op unix gebaseerd) op een Mac mini met het - naar mijn mening - uitstekende Weathercat als weersoftware. Zie http://trixology.com/

Met een truukje kon ik ook mijn 10+ jaar aan .wlk data importeren.

Ik weet niet of dit voor jou een optie is, maar dacht; ik meld het even. :-)

Succes,

Jos
Door Doornenburg weerstation
#65468
Wilfred,

ik zou je weerstation aan een Meteobridge/Meteohub hangen en voor je modellen een dedicated rekencomputer gebruiken. Meteobridge slaat zelf de data niet op, maar dit kan wel via WU, CWOP, etc. Ideaal, twee "cloudservers" voor de data. Alles op een computer willen doen, geeft vaak toch problemen.
succes,

gerard
Door Wjans92
#65478
Dank voor alle reacties! Het draaien van wat software naast wat weermodellen zal geen probleem gaan worden als het aan het vermogen van de nieuwe pc ligt. Er is meer dan ruim voldoende ram beschikbaar en via threading in de cores kan er wel een extra proces vanaf.

Deze zware pc gaat tevens 24/7 draaien (toch is de nieuwe hardware tegenwoordig vrij energiezuinig in vergelijking met een aantal jaren geleden). Dit is onder andere de reden waarom voor mij bijvoorbeeld een meteobridge niet erg relevant is.

Ik zal de voorgestelde software eens rustig gaan uittesten op mijn virtuele Ubuntu-systeem dat ik nu als pilot op mijn eigen laptop heb draaien. Dan kan ik daaruit bepalen wat het meest handige is.


Groeten Wilfred