Discussie forum over achtergronden en theorie mbt het weer
Door weatherservice
#32963
28 februari 2011 - De winter begon eigenlijk al eind november en december was de koudste maand in ruim veertig jaar. Daarna was het vrijwel gedaan met vorst en sneeuw en konden de schaatsen in het vet blijven. Januari en februari waren zacht met vooral in februari veel zacht weer. Door de extreme kou in december wordt de winter van 2011 door de klimatologen van het KNMI uiteindelijk als vrij koud geboekstaafd. Een meevaller was het vrij droge en vaak zonnige weer al bood december wel veel gladheid door sneeuw en ijzel.

In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over de afgelopen winter circa 2,4 graden tegen 3,3 graden als langjarig gemidddelde over 1971-2000. December was met gemiddeld -1,1 graden veruit de koudste maand van het seizoen, gevolgd door een vrij zachte januari (3,5 graden) en een zachte februari (4,6 graden).

De afgelopen winter telde het KNMI 52 vorstdagen, waarvan december er liefst 29 voor zijn rekening nam. Een vorstdag is een dag met een minimumtemperatuur onder nul. Gewoonlijk tellen de drie wintermaanden samen 38 vorstdagen. Op een ijsdag blijft het de hele dag vriezen en dat gebeurde deze winter op 13 dagen, waarvan 12 in december. Normaal telt de winter acht ijsdagen.

Op 20 december werd in Leystad de landelijk laagste temperatuur van -16,9 graden gemeten. Op 12 februari wees de thermometer in Ell (L) 14,6 graden op het warmste moment van de winter.

Verder was de winter met landelijk gemiddeld circa 165 mm tegen 194 mm tamelijk droog. De verschillen in neerslag waren echter groot: in het noordoosten viel lokaal slechts 112 mm, in Maastricht ongeveer 215 mm. December was de droogste maand van het trio, maar toen viel vrijwel alle neerslag als sneeuw. Op verschillende plaatsen lag er die maand op alle dagen sneeuw met een dikte van lokaal 20 tot 30 cm. Vooral 17 december was een dag met vooral in de randstad veel sneeuwoverlast en zelfs een verkeersinfarct. Het zuidoosten kreeg vlak voor Kerst een dik pak sneeuw. Toen was er ook op andere plaatsen overlast door stuifsneeuw. IJzel zorgde tussen Kerst en nieuwjaar voor veel problemen. Daarmee werd de overgang naar milder weer ingeluid.

Januari en februari deden veel minder nog aan winter denken met amper sneeuw en hooguit lokaal enkele dagen met matige vorst. Toch leverde het weer ook in februari overlast door ijzel. Vooral op de eerste dag van de maand werden de wegen in het oosten spiegelglad.

De zon scheen de afgelopen drie maanden ongeveer 183 uur tegen 172 uur normaal. Januari was de zonnigste maand, december bood het normale aantal uren zon terwijl februari aan de sombere kant was.

Bron: knmi.nl
Door Mike
#32981
Ja jammer hoor, de maand December had van mij wel mogen doorzetten in Januari en Februari, nouja komende winter beter ;)

Laat het nu maar lente worden, de bloembollen komen overal langzaam boven de grond, de bollenstreek komt uit zijn "winter"slaap :) , ik heb wel weer zin in een dagje Keukenhof :woohoo:
Door weatherservice
#33012
Mike schrijft:
Ja jammer hoor, de maand December had van mij wel mogen doorzetten in Januari en Februari, nouja komende winter beter ;)

Laat het nu maar lente worden, de bloembollen komen overal langzaam boven de grond, de bollenstreek komt uit zijn "winter"slaap :) , ik heb wel weer zin in een dagje Keukenhof :woohoo:


De pluim van deze avond heeft er in UUGKB wel wat zin in, maar helaas vrij onzeker op die termijn.