Pagina 1 van 3
Levensduur Davis
Geplaatst: 30 dec 2012, 16:53
door Willy Peters
Ik vraag mijzelf af hoe lang een Davis meegaat? Ik heb het spulletje nu zo ongeveer sinds december 2006 buiten staan. Maar zo zachtjes aan begint het een en ander af te sterven. Vanmiddag net na 12:00 uur is mijn windrichting en snelheid uitgevallen. Vorige week is de temperatuursensor en luchtvochtigheid sensor gesneuveld. Door de feestdagen en een miskleun van Post NL nog steeds geen nieuwe. Het frustrerende is dat je zo veel data mist. Dit is echt niet leuk meer.
Wat mij begint te irriteren is dat je er steeds meer tijd in moet stoppen om de apparatuur draaiende te houden. Ik heb een bekabelde Davis en alle bekabeling heb ik allemaal in buis liggen dus het is allemaal goed beschermd te mechanische en weersinvloeden. Reparatie aan de windmeter is weer een heel gedoe. Weer het dak op en zo zachtjes aan begint leeftijd ook een rol te spelen voor dit soort acrobatische toeren.
Concreet is de vraag is dit normaal voor zo'n duur weerstation? Ik zag op het forum dat Ans Prinsen uit Meddo ook een Nieuwe Davis geplaatst heeft. Dus ik ben razend benieuwd hoe andere weeramateurs dit ervaren?
Willy
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 30 dec 2012, 17:31
door Henry
Beste Willy,
Sinds 1995 ben ik in het bezit van een Davis Weathermonitor 2.
In al die jaren (in 2001) is de windmeter en de temperatuur/vochtigheidssensor slechts één keer vervangen.
Vorige week zondag echter ging het reedcontact van de regenmeter stuk. Die had ik wel kunnen vervangen maar omdat de regenmeter nog een oud model was (zonder vervangende magneet) besloot ik een nieuwe te kopen. Deze is reeds geplaatst en werkt goed.
Ik weet niet of de oudere modellen van Davis beter van kwaliteit zijn, ik ben in ieder geval een tevreden gebruiker.
Groeten Henry Jonker
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 30 dec 2012, 18:20
door ws vreewijk
Hi Willy,
Semi proffesioneel zou dit weerstation moeten zijn dus net onder de profs.
Ook ik zet mn vraagtekens bij de kwaliteit,op zich heb ikzelf dan alleen een supercap moeten vervangen maar als ik zo lees wat andere meemaken dan ga je toch echt achter je oren krabben de windmeter de temp hum enz 6 jaar vind ik echt tekort voor een station die zoveel klasse zou moeten hebben.
Toch worden deze weerstations gebruikt bij grote sport evenementen en bij metingen in ski gebieden en bij vele overheids en semi overheids instellingen all over the world.
Ondanks de problemen die ik lees zijn de andere weerstations ook niet alles, kortom
Er zijn een aantal dingen die je in overweging kan nemen.
Veel weerstations hebben een probleem qua ontvangst op dat gebied kan er niet een wedijveren omdat Davis die als enige gebruik maakt van frequentie hopping en dan ook nog hoog in de frequentie band dus niet in een overvol 433 mhz gebied ik heb dus nog nooit gehoord van ontvangst problemen bij een Davis.
Dan de interval waarmee de gegevens worden doorgegeven aan de console de meeste hebben een langere interval als Davis of je moet een bekabeld station nemen zoals Peet bross die is real time.
Dan nog de regenmeter 0.2 mm wip vele hebben een veelvoud van de Davis behalve Peet bross dan.
Het idiale station moet dus nog worden uitgevonden.
Terug komend op je vraag:Concreet
Nee dit is niet normaal voor zo een duur station.
Mijn tegenvraag wat is het alternatief ?????
Mijn advies in jou geval (omdat ik een beetje weet waar je zoals mee zit),vervang de reed door een kwaliteits reed contact zorg dat de reed correct word geplaatst dus niet half gedraaid tov het magneet maar haaks erop ,vervang als er problemen zijn de super cap door 2x 2.7 volt in serie (50farad) zodat de max toelaatbare spanning 5.4 volt 25 farad word want nu zit de spanning kort op de max toelaatbare spanning vd supercap en dat is volgens mij de reden van de vele lekkende supercaps.
Plaats je nieuwe temp hum sensor op de manier vd modificatie zoals ik je heb gestuurd dus de tem hum op zijn kop hangen zodat er geen vocht op de sensor kan blijven staan,gebruik daarvoor plastic afstand busjes.
Ik denk dat na het vervangen van je temp hum je daarna weer jaren van je station kan genieten.
Meer kan ik dr niet van maken Willy,
gr Chris
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 30 dec 2012, 18:43
door Willy Peters
Hoi Chris,
Dank voor je reactie maar zoals ik het berichtje vermeldde, ik heb een bekabelde versie. Dus geen supercaps e.d. De ISS krijgt zijn voeding via de stekkervoeding van de console. De modificatie neem ik graag ter harte. Zo gauw de sensor binnen is bouw ik het spulletje om.
Wat de reed betreft, ik heb deze afgelopen najaar vervangen en kwam al snel tot de conclusie dat ie er niet goed inzat. Nadat ik de montagefout hersteld had waren er geen problemen meer. Tot vandaag!
Maar de reed komt van C****d af. Ik heb zo mijn twijfels wat de kwaliteit aangaat. Dus ga ik er een bestellen bij de W**********st.
Dus Chris, het is net wat onze politici in Den Haag verzinnen, gewoon de problemen van de Davis slikken en dokken?
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 30 dec 2012, 19:10
door nolversteeg
Hallo Meteovrienden,
Heel vervelend om te melden,maar als je profesioneel denkt wat is de afschrijving van alle gebruiksprodukten.
Dit mag je zelf invullen kijk naar de koelkast,wasmachine lampen, en niet te vergeten de auto.
Er is een rekensom voor alle produkten , genaamd MTBF. (mean time between failure) dit wil zeggen dat alle komponenten solderingen zelfs de doormetalizeringen op de print een waarde krijgen dit tellen ze op , en daar komt een getal uit in in uren.
nu is het de kunst om dit getal zo hoog mogelijk te krijgen. maar er is ook een instelling die daar iets anders over denkt, heb ik het al eens eerder over gehad en die heet "planned obselecence". kijk maar eens op google.
Dat wil dus zeggen dat het stuk moet ,wanneer kan ook berekend worden. maar het geheel gaat stuk op het zwakke onderdeel in het geheel.
Zo ook de reed in de anemometer deze kan een grote hoeveelheid schakelingen aan ,als je gaat kijken hoeveel het molentje draait per dag,moet hij heel gauw stuk zijn, maar het blijft gewoon draaien. geluk voor Davis en goed gekozen.
Ik hoop niet dat Davis dit leest, maar de mechanische construktie van het systeem is niet kapot te krijgen, staat buiten in weer en wind de anemometer cups zijn van boven mat en van onderen nog glanzend nieuw , kan je bij andere stations niet zeggen, kom er na 2 jaar buiten niet aan , want het valt als snot uit elkaar.
En.... het is te repareren.
Groeten Nol
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 31 dec 2012, 12:19
door weatherservice
Erg nuttige thread! Dank mensen.
Fijn Nieuwjaar !
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 31 dec 2012, 12:34
door Willy Peters
Jou verhaal is duidelijk Nol.
Maar ik vind toch dat de apparatuur gezien de kostprijs toch zo'n 10 jaar mee moet kunnen. Kijk maar naar de kwaliteit van de supercaps. Hier zijn toch ook veel problemen mee. En wat het reedcontact betreft, er zijn er die tot de 12e macht kunnen schakelen. (mil specs). Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan maar maakt dat zoveel uit op de totale prijs? Maar goed, het is nu eenmaal niet anders, dus repareren die handel!
De Nieuwe reed contacten zijn in bestelling net zoals de temp sensor. Dus rustig (nou j,a rustig?) afwachten. Gedurende die tijd (helaas) geen metingen.
Iedereen een fijne jaarwisseling toegewenst.
Willy
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 31 dec 2012, 13:28
door ws vreewijk
Hi Willy,
Ja is ff doorbijten.:blush:
Als ik het zo lees heb je wat rondgesnuffeld qua reed's.
Kun je aangeven waar uiteindelijk je keuze op is gevallen en waarom? (na je slechte ervaring met de vorige reed van c****D )
Zijn misschien andere weer mee geholpen (en wie weet ik morgen ha ha)
Ben benieuwd wie als eerste iets van een opto cpuler gaat toepassen vd windmeting.
gr Chris
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 31 dec 2012, 14:05
door Luc
Ik heb in 2003 de VP1 gekocht. Tot en met 2009 heeft deze zonder problemen gedraaid (ruim 6 jaar). In 2009 wilde ik het station uitbreiden met UV/Solar data. Omdat de VP1 toen inmiddels uit het assortiment was, heb ik eind 2009 de VP2 Plus aangeschaft.
De VP1 heb ik nog als backup voor het geval de VP2 sneuvelt. In 2009 werkte deze nog perfect, maar deze zit inmiddels al 3 jaar in de doos. De VP werkt ook perfect. Alleen de UV sensor was na een klein jaar defect, maar deze is onder garantie geruild.
Kortom: geen klachten over de kwaliteit.
Gr,
Luc
Re:Levensduur Davis
Geplaatst: 31 dec 2012, 17:02
door bgr
Hallo meteovrienden,
Als je een betere kwaliteit wilt hebben, zal het prijskaartje waarschijnlijk weer hoger komen te liggen. Kwaliteit moet je nu eenmaal betalen. En hebben we er dat voor over?
Ik ben uitvoerig bezig geweest met het ijken van de temperatuursensor. Conclusie is dat hij minimaal 0,3 graden te hoog aangeeft en dat loopt op tot bijna een volle graad in de buurt van de 30 graden. Ik heb hier over gecorrespondeerd met de Weerspecialist. Van techniek heb ik helemaal geen verstand, maar de afwijking komt door de goedkope sensor die Davis gebruikt. Die zou zo'n 50 euro kosten. Wil je een goede sensor hebben dan zal hij minstens 300 euro gaan kosten. Waarschijnlijk gebruiken ze allemaal deze sensor want daarvoor gebruikte ik een WMR (bij aanschaf nog van Huger) en ook die week 0,3 graden af.
Een nieuwe sensor aanschaffen heeft geen zin, omdat ze allemaal dezelfde afwijking hebben.
Ik heb zelf in 2004 een Davis aangeschaft en kreeg al gauw problemen met de regenmeter. Vanaf 2011 waren er ook problemen met het ontvangststation volgens correspondentie met Davis. Ik heb toen maar de VP2 aangeschaft.
Tip: Een TH sensor is in Italie te koop voor 70 euro bij [li]AnemOs Electronics[/li]. Ik weet niet of het een namaak is.
Prettige jaarwisseling
BertGr.