Discussie forum met vragen over Oregon Scientific weerstations, specificaties, ervaringen etc..
Door Erwin Lankheet
#23421
Afgelopen maandag tijdens het noodweer in Twente heeft er vlak bij ons weerstation een bliksemontlading plaatsgevonden waarbij de windmeter uitviel.
Na enkele dagen vielen de draadloze verbinding van andere sensoren ook uit waaronder de regenmeter en alle temperatuursensoren. Van alle sensoren de batterijen vervangen maar het probleem blijft zich voordoen. Nadat het Oregon WMR200 weerstation is gereset werken alle verbindingen weer met uitzondering van de windmeter. Naverloop van tijd vallen de overige sensoren weer uit.
Het is mij wel bekend dat bliksemontladingen vervelende elektrische storingen kunnen veroorzaken, ook nog na een langere periode.

Wat blijkt: Nadat de windmeter compleet is vervangen functioneren de overige sensoren ook weer zonder een draadloos probleem te veroorzaken.

Mijn vraag is nu: Heeft iemand ervaring met het uitvallen van een sensor op een zodanige wijze dat deze uitgevallen sensor ook de andere draadloze sensoren stoort zodat van deze sensoren ook de draadloze verbinding wegvalt.
Door tinuz97
#23422
Kan je dat niet opgeven aan de verzekering dan?
Want als er bij je in de buurt een ontlading is geweest,staat dat nl geregistreerd,en dat kan de verzekerings maatschappij overigens weer nachecken (omdat het wel eens voorkomt dat mensen iets melden,terwijl er niet eens blikesem in de buurt is geweest)
Of moet dit nu apart verzekerd worden vraag ik me af?
Mijn logica zegt dat de windmeter aan mijn huis vastzit,en dus mee verzekerd is?
Gelukkig heb ik geen problemen,maar je weet nooit in de toekomst.
Balen dat je de storing hebt gehad en dus onkosten voor een nieuwe hebt moeten maken.
Ik zou toch je verzekering eens bellen en de situatie uitleggen,niet geschoten is altijd mis denk ik maar.
En inderdaad kan de elektronica er schade van oplopen ook al is het niet een directe inslag.
Balen !

PS: wil je het zeker weten of iemand anders dat heeft gehad met de sensoren,kan je ook eens vragen aan Dick van de weerspecialist in zoetermeer.
Deze vriendelijke man kan je vast antwoord geven op je vraag,en helpt graag is mijn ervaring,just a idea ;)
Door GosZk
#23432
Heb kort geleden een verzekering afgesloten nadat ik een eigen woning heb gekocht en toen werd mij verzekerd (:)) dat mijn weerstation binnen de verzekering valt. Maar dit zal wellicht per verzekeringsmaatschappij verschillen.
Door wslangerak
#23440
Een theorie:

Normaal gesproken zenden de sensoren om de x seconden een signaal naar de console. De electronica van de windmeter is zodanig door de blikseminslag beschadigd dat deze sensor continu op "zenden" blijft staan, zonder daarbij overigens nog correcte data over te sturen naar de console. De overige sensors blijven normaal hun data verzenden, maar hun signaal wordt net zoveel gestoord door de constant zendende windsensor dat de console de andere sensoren niet meer kan uitlezen.

Nogmaals, een theorie. Uit te testen door de batterijen uit de "vernielde" sensor te halen. De rest moet dan weer ontvangen worden door de console.
Door Erwin Lankheet
#23452
Bedankt voor de reactie allemaal.

Wat de verzekering betreft klopt het, het weerstation is verzekerd alleen geld hiervoor wel een eigenrisico en die is dermate hoog dat de windmeter niet vergoed zal worden.

De theorie van wslangerak blijkt waarschijnlijk het effect te zijn wat hier in praktijk optrad. Zodra ik de windmeter had vervangen en de batterijen uit de defecte windsensor waren gehaald functioneerden de andere sensoren direct weer normaal.
Verder bleek dat bij een temperatuur van boven de 20 graden Celsius het effect van storen door de defecte windmeter groter was dan bij een lagere temperatuur. Bij een temperatuur lager dan 20 graden bleven de overige sensoren goed werken zonder storing.
Overigens kan de luchtvochtigheid hier ook invloed op hebben. Je wordt zo op het verkeerde been gezet en gaat dan denken richting beschadiging van het basis-station, wat heel goed mogelijk was.

Alles werkt nu weer 24 uur lang zoals het moet, dus gelukkig is het probleem opgelost en de storing verholpen.
Door pb2rdf
#23459
Uitleg defecte draadloze sensor.

Het woord draadloos zegt het al, de gegevens worden verzonden op een bepaalde frekwentie.
Als 1 van de sensoren defect is kan dit defect bestaan uit de volgende oorzaken.
- Opneem -, detectie unit van de sensor defect.
- zender defect - doet niets meer, of zend continu signaal (draaggolf uit)

In het laatste geval kunnen de andere draadloze sensoren hun signaal ook niet meer bij de ontvanger kwijt.
Die hoort dan niks meer vanwege het feit dat een sensor een continu signaal uitzend zonder dataoverdracht.

Om de veroorzaker te vinden is de remedie om je sensoren 1 voor 1 in tijd in te schakelen(eerst allemaal uitschakelen) totdat je de defecte sensor vindt.

Heb je een draadloze sensor die gebruik maakt van frequency hopping (Davis), dan is de kans op verstoring minimaal.

Frequency hopping : sensoren veranderen regelmatig van frekwentie, zend, ontvangst kanaal. Ontvanger loopt mee met de veranderde zendfrekwenties.

grtn, Peter
Door AenG
#23461
Afgelopen week waren we in Zwitserland. Daar heb ik zeer veel weerstations gezien op grote hoogte. Natuurlijk een ideaal punt om in te slaan.
Ze hebben daarvoor een metalen pin aangebracht die de ontlading zou moeten afvoeren. De metalen mast moet dan wel goed geaard zijn anders heb je er nog niets aan.

De kans dat het daar inslaat in natuurlijk veel groter dan in ons platte kikkerlandje.

Gr Geert

Bijlagen
bliksembeveiliging2.jpg
bliksembeveiliging2.jpg (112.04 KiB) 2830 keer bekeken
Door petergroeneveld
#23463
Erwin Lankheet schrijft:
Bedankt voor de reactie allemaal.

Wat de verzekering betreft klopt het, het weerstation is verzekerd alleen geld hiervoor wel een eigenrisico en die is dermate hoog dat de windmeter niet vergoed zal worden.
.......


Had ook schade van de storm van 14 juli, stormschades hebben allemaal een eigen risico van 200-300 €urie's per gebeurtenis dus pure winst voor de verzekeraars en volgend jaar gaat de premie uiteraard weer omhoog omdat ze dit jaar veel hebben moeten uitkeren dus het geld stroomt dan weer binnen voor ze.

Zelf moet je dan je eigen risico bijlappen dus voor de schade die jij hebt is dat sneu.