Oftewel het 'knutsel' forum.
Heb je zelf een weerstation gemaakt, een eigen weer hut gebouwd? Of misschien een webcam? Deel dan hier ervaringen, (bouw-)tekening etc...
Door jorissynaeve
#25111
De zomer is net gedaan en de winter komt terug dichterbij. Zo ook komt de eerste sneeuw terug dichterbij.
Vorig jaar zaten we met z'n allen onze sneeuwhoogtes in te vullen op HWA. Deze waren allemaal gemeten via een ordinaire meetlat. De diktes verschilden nogal van plaats tot plaats omdat er niet uniform gemeten werd.
Zo'n diktemeting is ook maar indicatief voor de hoeveelheid sneeuw dat er op dat moment ligt. Zou het niet leuk zijn als je, zoals alle andere weerparameters, live de sneeuwhoogte kunt monitoren?
Op die manier kan je zien wanneer er de meeste sneeuw valt, hoe lang die er ligt, hoe snel het smeltingsproces is bij welbepaalde temperatuur en dergerlijke.

Natuurlijk zitten we nu niet in een regio waar er een groot aantal dagen per jaar sneeuw ligt maar dit zou toch een leuke toevoeging zijn denk ik.

Vraag is natuuurlijk hoe je de sneeuwdikte gaat monitoren. Er bestaan, voor zo ver ik weet, niet echt commerciële amateur-instrumenten voor dit doeleinde. Om die reden moet je al zelf gaan beginnen denken aan een "zelfbouw-kit".

Zo kwam ik op het internet de volgende goedkope manier tegen om de sneeuwdikte te meten: http://www.howmuchsnow.com/snow/
Dit werkt op een simpel fysische principe: Je zend een straal uit onder een vaste hoek, deze zal "ergens" weerkaatst worden en wordt terug opgevangen. Afhankelijk van de plaats waar de sensor te gereflecteerde straal registreert, kan de sensor berekenen op welke afstand de straal gereflecteerd is (simpele driehoeksmeetkunde).
De sensor zet deze "afstand" om in een elektrische signaal.

1-wire is een systeem waar je via een gewone internetkabel (RJ45) theoretisch oneindig sensoren kunt bevestigen. Via een usb of serial connectie met jouw computer kan alle sensoren ingelezen worden (windows of linux).

Nu kan je de "afstands-sensor" via een elektrisch circuit laten werken met een 1-wire chip zodat een eigen sensor kan gecreëerd worden. Je kan dan elke seconde uitlezen wat het elektrisch signaal is dat de sensor uitgeeft en met wat calibratie kan quasi perfect gemeten worden wat de huidige dikte is van bv het sneeuwpakket.

Waarom vertel ik dit. Wel, ik ben erg geïnteresseerd in dit project, echter is elektronica niet iets waar ik echt familiair in ben. Heb vroeger wel 2 jaar elektronica gehad dus kan ik wel schakelingen maken en dergerlijke. Maar de achtergrondkennis van het waarom en hoe van bv een condensator ben ik toch al lang vergeten.

Ik zou zelf zo'n sensor kunnen maken maar zonder de echte kennis vrees ik dat ik het uiteindelijk niet tot een goed einde zo brengen. Verder is het gehele project in principe amper zo'n 20-25€ (indien je al een 1wire systeem hebt, anders moet je er nog eens hetzelfde bedrag bijrekenen voor USB + Power injector). Echter moet een deel van het gerief uit Amerika komen dus zal daar ook wel een bedrag voor betaald worden. Ik wil er wel graag wat voor betalen als ik zeker weet dat ik iets van resultaat kan halen hiermee.

Mijn vraag is dus of er interesse is in dit project en of er mensen zijn die indien nodig, mij kunnen helpen in het vinden van de juiste manier om dit project tot een goed einde te brengen. Desnoods mensen die eveneens geïnteresseerd zijn om de uitdaging uit te gaan om zo'n sensor in elkaar te steken.
Door Eckie76
#25115
Hallo Joris,

ik word altijd enthousiast van dit soort voorstellen, maar moet er wel bij zeggen, dat ik geen held ben in dit soort technische zaken.
Op dat gebied zal je dus niet veel aan me hebben.

Dit onderwerp maakt het meteen wel weer interessant om de rest van België te prikkelen om ook mee te doen met HWA.
De Ardennen en Hoge Venen / Eifel zijn wat dat betreft namelijk een zeer interessant meetgebied.

We hebben het in het verleden hier al eens gehad over een Franstalige versie van HWA voor onze Waalse vrienden, maar daar stond Luc destijds niet om te springen. Misschien dat dit ooit verandert en dat je dan heel België kan betrekken?

Nog steeds meet ik de sneeuwhoogte in mijn tuin met de ouderwetse duimstok, op een plek die niet vertekend weergeeft door wervelingen etc.

Zou het leuk vinden als dit automatisch kon, maar zoals je al terecht stelde zijn de dagen met sneeuw van betekenis zo zeldzaam in laag NL en B.
Hoewel we de afgelopen 2 jaar in Limburg toch behoorlijk veel sneeuw hebben gehad.
Door WSWijk
#25140
Hmmm.... interesse, ja hoor. Dit soort dingetjes zijn altijd leuk om te doen.

Vooral een sport om voor een zo laag mogelijk bedrag een zo betrouwbaar mogelijk ding te maken :)

Maar goed. Ik ben inderdaad geïnteresseerd. Alleen... ook ik heb geen electronica kennis.

Groeten

Theo
Door SpeedyGJ
#25143
Wat een ingewikkeld spul, ook hier wel interesse maar of dat hier komt, ik weet het niet hoor..ook hier geen kennis van elektronica ;)

Waarom niet een meetlat van 50cm en een webcam op laten richten ;) dan ben je er ook al is het dan niet in grafiek vorm. Om de 1 min laten opslaan en je hebt een archief ;)
Door baroman
#25158
Ja leuk, ik kan je wel helpen aan een opstalling te maken. Ook even makkelijk om te weten ben metaalbewerker/lasser en werkzaam in de RVS (Roestvaststaal) en een ronde bak met daarin een strip om je sensor te bevestigen prima. Deze gaat nooit meer stuk, Ja het lijkt mij een strak plan.
We horen het wel geweldig.

Groeten Ronnie..:laugh:
Door tinuz97
#25159
Volgens mij heeft Willy van weerstation Wijchen best wel wat elektronica kennis als ik mij niet vergis....ik verwacht dan ook wel dat hij hier zal reageren als hij dit topic ziet. :lol:
Stille Willy,waar ben je? :laugh:
Leuk en interessant topic,ik hou het ook in de gaten....
Door Willy Peters
#25160
Ha Ha hier is tie dan.

Ik heb het de laatste tijd erg druk gehad met de organisatie van een familie reunie. Vandaar dat ik de laatste tijd wat minder op het forum ben geweest. Maar gisteren hebben we (weer) een geweldig feest gehad met super mooi weer bij ons in het oosten.

Maar goed, ik vind dit onderwerp machtig interessant. Wij zijn dit jaar met de zomervakantie in Oostenrijk geweest. We waren in Karinthie op zo'n 2600m en daar stond een professionele sneeuwhoogtemeter opgesteld. Toen ik er schuin onder stond hoorde ik de sensor een soort fluittoon afgeven. Een stap naar links of rechts en de fluittoon was weg. Het viel mij op dat ook hier onder en hoek werd gemeten. Ik heb er nog een paar foto's van gemaakt. Ik zal deze opzoeken en nog op het forum plaatsen.
Ja en dan zo'n project om zelf zoiets te maken. Ik wel wel wat kennis van electronica maar mijn specialisatie zit in de hoek van het secundaire deel van hoogspannings installaties. Ik zal het artikel eens doorspitten en kijken of de componenten ook in Nederland beschikbaar zijn. Ik kom hier op terug.

Willy
Door jorissynaeve
#25184
Ik blij dat er zo enthousiast gereageerd wordt! Ik ben nog meer van overtuigd dat dit een project een succes zou kunnen worden.
1ste doel is om de onderdelen te verkrijgen om vervolgens de sensor in elkaar te steken. Ik heb gisteren al eens gekeken naar de gebruikte elektronische items, maar zie toch dat ik met mijn kennis niet ver geraak. Zo zijn er bv condensatoren nodig en andere dingen die ongetwijfeld in de Benelux verkrijgbaar zijn. Echter vermoedelijk van andere merken of andere types maar met dezelfde werking. Vandaar is het handig als iemand met een beetje geavanceerde basiskennis zou kunnen helpen.

Ik zal dan zeker ook nog eens op het voorstel van Ronnie terug komen want een behuizing is minstens even belangrijk als de sensor.
Door SpeedyGJ
#25185
Niet onbelangrijk is ook de kosten. Ben toch wel benieuwd wat het al met al gaat kosten.
Kan het draadloos? Of wordt dit met draad gedaan. 2 meter van huis of 5 meter kan een heel groot verschil maken.
Door jorissynaeve
#25234
Het huidige beschikbare schema is met het 1-wire systeem. Dus via een kabel. Draadloos moet mogelijk zijn maar dit zal de prijs omhoog stuwen en ikzelf heb ook geen kennis daarvan. Eerst zien of het 1wire model werkt naar behoren.
De prijs valt nog goed mee. Heb eens de onderdelen opgezocht (niet de goedkoopste winkels) en kwam uit op zo'n 35€ (zonder casing en indien je al een 1-wire systeem draait). Dat valt eigenlijk nog goed mee vind ik.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19