Oftewel het 'knutsel' forum.
Heb je zelf een weerstation gemaakt, een eigen weer hut gebouwd? Of misschien een webcam? Deel dan hier ervaringen, (bouw-)tekening etc...
Door Weerstation Heinenoord
#71257
Al tijden lang was ik op zoek naar een betaalbare onweerdetectie. Boltek heeft hele mooie systemen, maar met software en landkaart erbij is de prijs voor het “instap model” LD-250 toch moeilijk nog een hobby te noemen (http://www.boltek.com/catalog/products ).
Ook nog een tijd naar de Boltek PCI inbouwkaart gekeken, maar zo’n PCI slot zit tegenwoordig niet meer standaard in een desktop PC en als je er een conversiekaart bij koopt, is het maar de vraag hoe lang je die nog werkend kan houden met die voortdurende software updates.
Maar het alternatief, meedoen met de het Blitzortung systeem, schiet ook niet op. De afgelopen jaren heb ik mij al 3x aangemeld, maar nog steeds geen reactie dat er een bouwpakket besteld kan worden (http://nl.blitzortung.org/cover_your_area.php).
Hobbyboards, een maker van vele leuke elektronica projecten, had een simpel iets via het Dallas 1-wire protocol (http://www.carterlake.org/lightningdetector_1-wire.php en http://www.hetweeractueel.nl/forum/zelf ... r-probleem) , maar toen ik het boardje wilde bestellen bleken ze uit de lucht, in afwachting van een doorstart, zie https://hobbyboards.com/.
En toen kwam ik de AMS AS3935 Franklin Lightning Sensor tegen op het internet (http://ams.com/eng/Products/Wireless-Co ... ity/AS3935). Die sensor zelf kost maar een paar euro en er worden inmiddels leuke hobby projecten inclusief software mee gebouwd door ‘m aan een Arduino of Raspberry Pi te hangen, zie de lijst onderaan in de bijlage, het resultaat van een avondje googelen.
Na een aantal projecten te hebben doorgelezen, heb ik gekozen voor de Raspberry Pi hardware van SwitchDoc labs (https://shop.switchdoc.com/ ). Niet de goedkoopste, maar voor mij de meest geschikte keuze met de volgende voordelen van een volledig systeem:
- Een actieve club met mooie, serieuze projecten.
- Niets te solderen, alles met “Grove” stekkers te verbinden. Ik ben geen held met solderen, voor het werken aan die microchips moet ik tegenwoordig bril + vergrootglas hanteren.
- Een opsteek boardje voor op een Raspberry Pi met wel 15 stekkers voor nog meer weer-projecten. Het ultieme bij SwitchDoc is het “Project Curaçao” waarbij een volledig weerstation met eigen stroomvoorziening wordt gebouwd (http://www.switchdoc.com/project-curacao-project-page/).
- Alle benodigde Raspberry software door hunzelf samengesteld en bijgeleverd, inclusief een kant en klare internetpagina via PubNub en Freeboard.
- Een 5-delige tutorial voor hardware en software (http://www.switchdoc.com/2017/12/tutori ... pi-part-1/).
En dat is precies wat ik zocht, want ik ben geen elektronicus noch programmeur en al googelend lees je dat er toch heel wat hobbels zijn te nemen met de AS3935 chip in het maken van de juiste verbindingen, de juiste voedingspanningen te aanbieden, het tunen van de antenne, het voorkomen van conflicten in de digitale adressen en het programmeren van de Pi.
Transport en Douane perikelen kon ik voorkomen door het iemand mee te laten brengen die de afgelopen maand toch in de US moest zijn.
Je steekt alles in drie tellen in elkaar. Maar dan toch een lichte paniek. De tutorials gaan er stilzwijgend vanuit dat je al een werkende Raspberry Pi hebt en dat je al wat thuis bent in het programmeren daarvan. Ik had misschien beter eerst met hun boek kunnen beginnen (https://www.amazon.com/Raspberry-IoT-Pr ... 0d14373434) . Ik ben de lokale whizzkid dan ook knap dankbaar dat ‘ie me telkens na te zijn vastgelopen weer op gang wist te krijgen!
Voor de leken als ik die dezelfde route willen afleggen, hieronder in de bijlage wat aanvullingen op de Switchdoc documentatie.

Het resultaat van mijn opstelling is nu te bewonderen via https://freeboard.io/board/wXM9Z9. Maar daar is met dit paasweer nog even geen klap te zien.
Voor de echte hobbyisten zijn er in de bijlage nog volop andere manieren om de Franklin chip aan de praat te krijgen en op GitHub (www.github.com) zijn verschillende softwareprogramma’s te vinden voor de AS 3935, Arduino en Raspberry.
Tenslotte heeft YouTube leuke demo’s en op Pinterest.com staan foto’s van gerelateerde projecten.
#71259
Ik ben ook al een tijdje op zoek naar een onweerdetector, echter de prijs van die dingen is mij wat te hoog.
Na het bouwen van een fijnstofsensor, lijkt mij zoiets als volgend project wel leuk.
Het moet idd niet te moeilijk of te duur worden.....
Een arduino project zal het wel gaan worden.
Eerst maar eens verdiepen in de materie rondom detectie en de mogelijkheden.

Weer wat te doen...

Groeten Tjeerd
Door Weerstation Heinenoord
#71269
Tjeerd,

Dat Kickstarter pakket is hetzelfde project als dat van SwitchDoc. Ze hebben Kickstarter gebruikt om aan geld te komen voor een opvolger van hun vorige boardje met de AS3935 chip, zie http://www.switchdoc.com/category/kickstarter/. Ze bieden het setje zonder RPi en behuizing momenteel aan voor nog geen $60.
Nu ik het geheel heb draaien en op m'n gemak kan kijken hoe het in elkaar zit en de software op de Raspberry doorspit denk ik dat echte knutselaars met een Arduino met minder kosten hetzelfde kunnen bereiken. De sensor zelf kan je voor minder dan 5 euro op internet vinden. Maar een boardje met antenne doet $24 of meer. Het verhaal is dat die antenne getuned moet worden om precies de juiste frequentie (500 kHz) te ontvangen. Sommige leveren een correctiefactor die je software matig moet verwerken (https://coffeewithrobots.com/detecting- ... pberry-pi/). Voor 5 euro meer heeft SwitchDoc dat allemaal al geregeld naar ik aanneem. In hun software zit een stuk code die over die tuning lijkt te gaan.
Een volgende stap wordt voor mij het laten opsturen van die JSON file naar m'n eigen site, om daar zelf een display van te maken.

Mvg,

Peter
#71273
Ik vind dat Arduino spul sowieso wel leuk.
Zit eraan te denken om eerst een boek te kopen om het programmeren te leren.
Ook een starter kit erbij om zelf te experimenteren.

60$ is te doen voor zo'n detector.

Groeten Tjeerd
Door Weerstation Heinenoord
#71300
Gisteravond wellicht de "mooiste" onweersbui die je kan hebben om zo'n nieuw systeempje voor het eerst aan het werk te zien. Recht over m'n sensor heen!
Wel 1100 flitsen geteld. Alleen een probleem, ik was niet thuis :( :( :( en kon het slechts via internet volgen. Het is nog niet duidelijk of die 1100 geen dubbel tellingen bevat. De sensor stuurt voor elke count een update uit en het kwam vaak voor dat de teller met 2-3 tikken omhoog ging.

Nu maar weer wachten tot er een klap als ik wel thuis ben.

Mvg,

Peter
#71302
Mooi man.

Idd een beste bui geweest.

Ook dashboard is mooie aanvulling op de site.

Binnenkort ook maar eens aan de gang.

Ligt in de planning om eerst de basis beginselen van Arduino te leren, aan de hand van een handboek en diverse projecten die daarin staan.

Groeten Tjeerd