Pagina 1 van 2

Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 22:34
door WSWijk
Goedenavond allemaal,

Ik dacht bij mezelf, ik ga de knuppel eens in het spreekwoordelijke hoenderhok gooien.

We hebben denk ik zo onderhand allemaal wel het topic over het tonen van weerstations - streepjes en sterretjes gezien.
Hier nog even de link naar het topic: Topic over streepjes en sterretjes

Hier wordt al in aangegeven (ergens rond pagina 7 of 8) dat de grafiekjes zijn vrijgegeven, waarin de afwijking staat t.o.v. de omliggende stations.

Dit brengt mij op het volgende probleem:
Onderaan dit bericht staat een foto van mijn opstelling.
Zoals jullie kunnen zien, heb ik een mast aan de schuur zitten. Onder aan de mast, boven de schuurrand uit, zit de grootste hoeveelheid aan sensoren, de neerslag, zon, vochtigheid en (waar het in dit geval om gaat) de temperatuursensor.
Zoals de foto is genomen: de zon komt links op en gaat rechts onder, de volledige set hangt dus de hele dag in de zon (als die er is).

Mijn probleem:
Als je naar de afwijking gaat kijken in de grafiek (welke mij ook al was opgevallen), is deze actief rond of na 16.00 uur.
Ik maak gebruik van de originele sensorhut van Davis, zonder Fan.
De sensorhut is expres hier geplaatst, omdat hij dan de gehele dag in de volle zon hangt. Hierdoor kan ik geen afwijking hebben in temperaturen door schaduw.

De hele dag is dus de temperatuur redelijk goed (weinig tot geen afwijking), behalve na 16.00 uur. Dan springt de temperatuur maar zo een graad of 3 hoger als bij de omliggende stations (als ik de grafiek mag geloven).

Af en toe is het meer (ik heb al een keer meer als 5 graden gehad), wat me dan een "uitsluiting" krijg op de geleverde temperatuur gegevens.

Ik heb juist expres voor de Davis gekozen, omdat deze een van de meest betrouwbare gegevens leverd. En het bedrag dat er in totaal al aan uitgegeven is, vind ik voorlopig wel even genoeg. Het budget werd toch al aardig overschreden met de aanschaf.

Mijn vraag: heeft iemand enig idee hoe ik de piek van na 16.00 uur kan voorkomen, zonder dat ik (op dit moment) redelijke investeringen moet gaan doen om de boel weer te gaan vervangen / uitbreiden?

Tips zijn altijd welkom. Of ze gebruikt gaan worden, hangt af van de gegeven tip :laugh:, maar ze zijn dus altijd welkom.

Bedankt

Theo
Weerstation-Wijk.nl
Weerkriebels.nl


Zie hier een foto van de plaatsing van mijn sensors:
[img]http://i39.photobucket.com/albums/e174/therber/weerstation-wijk/Weerstation/7Plaatsing.jpg[/img]

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 22:54
door jeroenzwart
Theo,

Met alle respect, maar je meetopstelling is verre van ideaal:
- sensor duidelijk hoger dan 1,5 of 2 m
- sensor in de buurt van steenmassa's
- sensor in de buurt van dakvlak
- veel beschutting
Het is niet verwonderlijk dat een dergelijke opstelling afwijkingen geeft. Dat heeft niets te maken met het goed of slecht zijn van de Davis apparatuur. Hoogstwaarschijnlijk heeft het met de zon te maken, die blijkbaar rond 16.00 of waarschijnlijk al eerder op een groot (stenen) vlak gaat schijnen in de buurt van je sensor. Ik ken de situatie niet dus kan niet beoordelen welk vlak dat dan zou zijn. De warmere constructie warmte de lucht in de omgeving op en in combinatie met de beschutte omgeving kan daarmee een duidelijk temperatuurverschil optreden. Straling afkomstig van dat warme vlak kan daarbij ook een rol spelen.
Tja, hoe kun je dat voorkomen: als je geen alternatieve meetomgeving hebt, zou ik zeggen: niet. Je zult dan moeten accepteren dat deze afwijking een eigenschap is van de meetomgeving. Nadeel is dat die uiteraard niet representatief is voor een wijdere omgeving en dat is natuurlijk jammer. Je kunt dat natuurlijk wel in de omschrijving van je weerstation aangeven, zodat mensen die dat raadplegen er rekening mee kunnen houden...

Groet, Jeroen

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 23:01
door Overijse
Hey Theo,

Denk ook in volle zon op het zwarte roofing dak dat er heel wat stralingswarmte vrijkomt.

Enige mogelijk die ik zie is je tempsensor nog hoger op je mast te zetten om minder last te hebben van stralingswarmte van het zwarte dak.

Ja ik hoor er al velen afkomen, dat is geen 1.5 meter à 2 meter hoogte. Wel niet iedereen heeft een park of weide als achtertuin (ideale meetlokatie dus), en soms moet men roeien met de riemen die men heeft.

Grtz
Kris

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 23:14
door WSWijk
Overijse schrijft:
Hey Theo,

Denk ook in volle zon op het zwarte roofing dak dat er heel wat stralingswarmte vrijkomt.

Enige mogelijk die ik zie is je tempsensor nog hoger op je mast te zetten om minder last te hebben van stralingswarmte van het zwarte dak.

Ja ik hoor er al velen afkomen, dat is geen 1.5 meter à 2 meter hoogte. Wel niet iedereen heeft een park of weide als achtertuin (ideale meetlokatie dus), en soms moet men roeien met de riemen die men heeft.

Grtz
Kris


Hoi Kris,

Ik ben bang dat als ik de sensor hoger ga hangen, ik last ga krijgen met de regenmeter. Dan is het risico groter dat er schommelingen ontstaan, waardoor de regenmeter bij wind meer neerslag gaat geven (doordat het wipje omslaat door trillingen). Wat ik eventueel wel zou kunnen doen, is het geheel een kwart slag draaien. Dan zit je al snel een kwart meter meer van de zwarte rand van het dak af.
En heb je dus ook minder warmte straling van het dak.

En nee, het is inderdaad niet de meest ideale opstelling, maar ja, ik ben dan het KNMI ook niet. Het is voor mij de meest ideale opstelling, anders moet er een stuk van de tuin opgegeven worden en dat wil de rest van het gezin weer niet...

Denk dat ik hem in eerste instantie maar eens een kwart slag draai. Kijken wat dan het effect is.

Kris, Bedankt tot zo ver voor het meedenken...

En voor Jeroen,

Inderdaad, ik ben het helemaal met je eens. Verre van een ideale opstelling, maar probeer er toch de beste cijfertjes uit te krijgen, simpelweg omdat er weinig anders mogelijk is. Maar ja, als ik de centen van het KNMI had, zou ik ook niet in een woonwijk wonen en een geheel andere opstelling hebben :laugh:.
En ik kan de boel ook wel proberen te forceren om zo goed mogelijk te zijn, maar aan de andere kant heb ik ook zo iets van, dit is (mede) het gevolg van het stadseffect. Dan heb je niet de meest ideale opstelling. En dan heb je dus inderdaad ook andere waardes als die van het KNMI.

Dus proberen we er maar het beste van te maken met deze opstelling en vraag ik rond om te kijken of mensen ideeen hebben voor kleine veranderingen, waarmee een zo gunstig mogelijk effect wordt behaald.

Bedankt ook jij tot zo ver.

Theo

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 23:27
door Overijse
Kan de regenmeter van de VP niet gescheiden worden van de tempsensor ????? Indien wel kun je je regenmeter wel op het dak zelf plaatsen.

Grtz
Kris

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 24 okt 2011, 23:31
door weerzoetermeer
Hoi Theo,

Zoals Kris al aangeeft zou ik de ISS ook een stuk hoger hangen. Ik denk dat je hier meer resultaat mee krijgt dan het station een kwartslag te draaien. Je blijft dan in de buurt van het dakvlak wat gewoon nog even warmte blijft uitstralen. Maar goed.....probeer het uit zou ik zeggen. Ik denk dat 1,5 meter hoger een stuk beter gaat meten....

Succes!

Gr.
Thierry

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 25 okt 2011, 09:10
door SpeedyGJ
Heb je een schoorsteen?
Heb je geen hoogtevrees?
Zo wel, kan iemand in je buurt je helpen?
Als alle punten een ja zijn dan weet je het antwoord.

Op deze manier meet ik nu al sinds ik het weerstation op de pier heb gehad, en moet zeggen dat het me uitstekend bevalt.
Oke je moet em dan niet 1m boven dak laten hangen, 2/3 is acceptabel.

In de tijd dat ik mijn transmitter nog had van de windmeter, stond mijn ISS station in de voortuin, achtertuin was geen optie, spelende kinderen en bomen op <10m afstand. Voor als er weinig wind was kon ik merken dat ik te hoog meet. Nu het zelfde situatie maar dan op dak, en zit ineens een heel stuk correcter :)
Dit komt ook meer omdat je boven meer luchtdoorstroom hebt. Oke het is niet correcte manier van meten, maar als je toch een beetje goeie gegevens eruit wilt halen dan zou dit de beste manier zijn.

Trouwens niet alleen voor je temp, ook voor je regenmeting / en vooral je windmetingen :)
Ik zou toch eens kijken wat de mogelijkheden zijn :)

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 25 okt 2011, 10:16
door AenG
Ik sluit mij aan bij de mening van Thierry. Zonder investering zou je de ISS wat hoger kunnen hangen voor een betere meting. Dat zou ik als eerste proberen.

Temperatuurmetingen zonder een actieve ventilatie blijft lastig. Ik heb hier verschillende behuizingen zonder ventilator getest (ook professionele) en die meten allemaal een hogere temperatuur dan mijn VP2 met actieve ventilatie. Vooral in een stedelijke omgeving heb je een te lage luchtstroom.

Ideaal is natuurlijk om de windmeter draadloos te maken, en die op dak te zetten. De ISS zou ik dan aan een paal bevestigen en die langs de houten schutting plaatsen zodat de ISS boven de schutting uitkomt. Op deze manier heb je ook geen invloed van je dak (warmtestraling).

Wat je ook zou kunnen overwegen is om een Fan Radiation Shield kit te kopen voor een actieve ventilatie. Deze is goedkoper dan de kit om de windmeter draadloos te maken.

Sinterklaas en de Kerstman komen eraan, dus wie weet…:)

Gr. Geert

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 25 okt 2011, 10:29
door wsEpe
Theo,
ik heb/had hetzelfde probleem als jou.
1) Helaas laat de foto maar de helft van de schuur/tuin zien, maar is het niet mogelijk om de mast aan de andere kant van de schuur te plaatsen? Ik had daar nog een paar meter ruimte en nu staat de mast daar aan de rand van de tuin.
2) Maak je niet te druk over de hoogte van de temp.sensor. Met de nieuwe grafiek heb je een mooie tool in handen om het verschil te zien als je de temp.sensor 2 meter hoger gaat hangen.
3) Mijn ervaring met het hoger hangen is alleen maar positief. Ter controle heb ik een 2e station met hellmannmeter in de tuin staan en het verschil is minimaal. Sterker nog: Bij geen/weinig wind ontstaat er juist een verschil, doordat de kou 's morgens en de warmte 's avonds niet weg kan. De 2e station gaat dan achterlopen bij het 1e station.
4) Met het hoger hangen zul je op het koudst en het warmst van de dag iets hoger/lager meten dan op de officiele hoogte, maar je moet een plek hebben waar je je goed bij voelt. Het liefst zou ik ook in de voortuin op 1,5 meter hoogte meten, maar ben bang dat dit dan maar tijdelijk zou zijn :( . Dan liever iets hoger.

Re:Opstelling Davis VP2 sensoren

Geplaatst: 25 okt 2011, 10:53
door weerzal
Ha Theo,

Ik had in de achtertuin het zelfde probleem.
Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om de temp. en rv meting te scheiden van de regenmeter.
De temp. rv meting staat nu in de voortuin en de regenmeter in de achtertuin.
In de voortuin meten is ook niet ideaal maar voor mij de beste plek.
Met enig knutselen is het goed te doen en de de sensorkabel heb ik kunnen verlengen met stekkertjes zonder de kabel te veranderen.
De hogere temperaturen rond 16.00 uur komen in mijn ogen door straling dus meting omhoog brengen is een optie.
Succes.

Groet Rob.

Indien nodig kan ik wel een paar foto's maken.