Discussie forum met vragen over Blitzortung hardware, software etc
Door Overijse
#64280
Vanaf na de dooi van de afgelopen sneeuw rare metingen van m'n blitzsysteemke, 5000 tot 7000 signalen per uur, grafieken sloegen op hol, lage gain. Te gek voor woorden.

Vandaag eindelijk eens tijd gehad om binnenin de waterdichte behuizing te kijken, en wat bleek m'n ferrites waren duiklessen aan het volgen. (board zelf niets zit nog in aparte waterdichte verpakking.) Vermoedelijk dooiwater en/of condenswater dat ergens toch een weg gevonden had tot in de behuizing.

Alles nu uit de behuizing, in de wind aan het drogen. En waterafvoergaatjes onderaan de behuizing geboord.

Resultaat ferrites buiten behuizing grafieken terug naar normale stand, gain stijgt en de signalen dalen bliksemsnel naar normaal niveau.

Nu alles goed laten uitdrogen alvorens terug in behuizing te plaatsen.

Les van de dag : af en toe eens checken binnenin kan handig zijn.
Door Snarf2000
#64281
Ja, goeie les.

En dicht is nooit dicht.
En wat er eventueel wel in komt kan er vaak moeilijk weer uit.

Je kan beter een paar gaatjes tbv ventilatie maken.
In je woning zet je toch ook zo nu en dan een raampje open om overtolige waterdamp kwijt te raken.

Grt Frans
Door Toulon7559
#64282
In de praktijk heb je 2 mogelijkheden:
1. Alles potdicht maken, maar dan ook echt potdicht, zodat ongeacht temperatuur, neerslag e.d. er niets kan binnendringen. Zelfs dan moet je rekening houden met condens en inkomend druipwater, want afdichting is zelden feilloos. In een gesloten behuizing wil verhoogd opstellen van de elektronica met een zakje silicagel onderin ook wel eens helpen (en dan periodiek controleren of dat zakje nog wel droog is). Maar deze oplossing is uiteraard niet van toepassing voor sensoren die in de open lucht moeten werken; hoogstens voor de bijbehorende elektronica.
2. Alles wel beschermd tegen neerslag, maar verder open en bloot en goed geventileerd, zodat alle vocht snel wegwaait. En eventueel de elektronica aflakken tegen vochtindringen.

;-) Daarom heb ik in de praktijk geleerd zo min mogelijk elektronica in de buitenlucht te plaatsen .....