Discussie forum over het weer, weerbericht, vooruitzichten etc
Door wslangerak
#29738
Veel instanties zoals ons KNMI benadrukken altijd dat zij geen weersvoorspellingen doen, maar verwachtingen uitspreken. Geen glazen bol dus voor de officiële weerprofessionals, maar keiharde (..?) computermodellen, dat is duidelijk.

Amateurs nemen het met de woorden verwachting en voorspelling meestal wat minder nauw: op verschillende amateursites worden er maar al te vaak gedurfde voorspellingen gedaan, al dan niet voorzien van een goede argumentatie.

Tegenwoordig is er nog een categorie mensen die zich met het weer bezighoudt: meestal serieuze mensen die zich bedienen van alternatieve wijzen om ons een blik op de toekomst van het weer te gunnen. Dat kan zijn gebaseerd op activiteiten op de zon of op zich herhalende processen in de natuur.

Een goed voorbeeld is natuurlijk de Engelsman Piers Corbyn, die de lachers in de weerwereld al gauw op zijn hand kreeg met zijn gewaagde.. ja, verwachtingen of voorspellingen? Er zijn mensen (waaronder hijzelf geloof ik) die hem een score van 85% toeschrijven als het gaat om correcte uitspraken over het komende weer. Anderen beweren dat hij juist 85% van de tijd er gloeiend naast zit.

Omdat ik die alternatieven altijd wel interessant vind, heb ik voor jullie nog iemand gevonden die op een wat aparte manier voorspellingen doet over het weer. Hoe hij het precies doet... geen idee eerlijk gezegd, maar hij richt zijn glazen bol in ieder geval op cycli van Moeder Natuur. En dat heeft niets met borrelnootjes te maken in dit geval.

Ook al laat hij (nog) niets concreets los over het hoe en waarom van zijn bevindingen, zich herhalende processen in de natuur zijn uiteraard in het verleden al eerder óntkend en later toch érkend. Denk maar aan de 11-jaarlijkse zonnecyclus, waarvan we overigens nu redelijk aan het begin van een nieuwe staan.

Nee, onze man geeft duidelijk aan dat zijn pogingen om op alternatieve wijze tot betrouwbare weersverwachtingen te komen slechts in de kinderschoenen staan. En dat maakt het juist zo interessant: hij laat ons eigenlijk alleen deelgenoot zijn van zijn eigen experimenten. Alle missers geeft hij naderhand zelf aan. Maar uiteraard ook de rake verwachtingen... Zie de andere twee filmpjes op zijn Youtube kanaal.

Ik zal jullie niet langer in spanning laten. Als je wilt kan je in dit topic over dit verhaal discussiëren. We kunnen met z'n allen ook gewoon zwijgen en afwachten tot eind deze maand. En stiekem een rubberboot kopen...

Hier het origineel, op Youtube:
Experimental forecast

En hier mijn vertaling:
Nederlands
Door SpeedyGJ
#29750
Mocht dit uitkomen, dan laat ik de paal wel tot de grond zakken. ZW/W zal nog wel meetbaar zijn, maar NW is dan wel afgelopen of ik moet de paal weer omhoog jagen.
Ik zal nog eens kijken of ik de boel kan lieren al wordt het wel lastig om die vergunning te krijgen denk ik :( maar goed moet hier nog maar eens met de baas over hebben :)

Voor de rest zie ik het allemaal niet zo zitten hoor, pieken boven de 200? Ja suck my ass :D
Door Snarf2000
#29753
Zeer spectaculair!
Vooral voor ons hier vlak (4km) aan de waddenzeekust.(Speedy -2km)

En aan de isobaren te zien komt er een lagedrukgebied boven de noordzee te staan.
Dat gaat hoog water worden.']
Nu nog de juiste maanstand en Friesland/Nederland loopt onder water door springtij.

En dat met wind uit NW met 200 km/u.
Die rubberboot is nog niet eens zo'n gek idee.
Misschien vast vrij vragen voor de eerste week van februari.

Ik wacht het af en blijf het in de gaten houden.

Frans
Door SpeedyGJ
#29761
Mijn station staat midden in de waddenzee dus <0km :D ik zelf woon indd 2km vanaf maar ook hier zal ik het dan wel goed merken mocht dit werkelijkheid worden.
En als het tot springtij komt en het komt tot vloed dan kunnen we ons borst maar nat maken, de pier zal niet eens meer begaanbaar zijn wat bij NW10 nog wel zou kunnen, uiteraard probeer ik het natuurlijk wel :D
Zal ook wel veel bekijks opleveren aan de dijk, uiteraard foto's / video's maken :)

Doch lijken we gewoon weer een storm in glas water te worden zegt mijn gevoel.
#29762
JPC schrijft:
Ja ik moet, als het wat beter weer is, ook weer het dak op. En dat is toch niet mijn favoriete bezigheid.
Of het nu een kudde vogels, een verlate of te vroege vuurpijl, of een verdwaalde sneeuwbal is geweest weet ik niet. Maar in de paar dagen dat mijn windmeter vast zat, is er een cupje verdwenen? :( Hij loopt nu dus nog maar op 2 benen. Hij doet het nog wel, maar dan moet er wel wat meer wind staan. Gelukkig zijn ze te koop in Zoetermeer bij je weet wel

Misschien toch maar even wachten om hem te vernieuwen. Waait de nieuwe straks kapot, en kan ik weer het dak op?