Voor vragen en hulp m.b.t. de instructies om mee te doen. Hulp bij installeren van upload files
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#73258
De hittegolf en de buien van de afgelopen week zie je doorkomen in de rapportage van meetwaarden.
Soms meetwaarden die de moderatoren doen twijfelen of ze wel waar zijn, totdat het nieuws vertelt over storm, valwinden, stortbuien e.d.
Anderzijds zien we soms bijv. een melding van Tmin = 0 C wat voor die locatie in dit seizoen toch echt onwaarschijnlijk is.
Extreme omstandigheden kunnen ook spontaan negatieve uitwerking hebben op de techniek van een PWS en langerdurende storingen veroorzaken.
Zeker in vakantietijd is 'lokale bewaking & snelle correctie' niet altijd mogelijk, dus een uitval of storing kan langer duren dan gebruikelijk, maar ook dat kunnen de moderatoren niet ruiken.

Gezien het bovenstaande, vriendelijk verzoek aan de stationsbeheerders om hun station in deze tijd met zwalkende waarden goed in de gaten te houden, waar mogelijk zelf snel tot de orde te roepen, en eventueel de moderatoren per PB in te lichten als de upload oncorrigeerbaar fout is.
De moderatie en de systeembeheerder kunnen in het laatste geval mogelijk ingrijpen in de dataverwerking.


23Juni2021:
Teksten bijgewerkt
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#73349
Soms wordt het moderator-beoordelen van rapportages het betere gok- & giswerk.

25&26 Juli 2021 horen we in het nieuws dat er hevige onweersbuien passeren, en dat is te zien in de rapportages voor windwaarden en neerslagwaarden:
- Baraque de Fraiture meldt een Hiwind van 103 en Appelscha 53,7
- Een hele reeks stations verspreid over het hele werkgebied meldt Hiwinds tussen 30 en 45.
Die 103 en 53,7 zijn zover uitschietend boven die reeks dat daar een markering bij komt (totdat bewijs wordt geleverd of melding uit 2e bron), maar de stations van de reeks geven we het voordeel van de twijfel, zelfs als ze in stadsomgeving staan ........
Bij de neerslagdagwaarden de laatste weken alleen maar kijken naar 'rare' pieken (bijv. op 27 juli2021 voor Ridderkerk een dagsommelding van 359mm terwijl de buren droog blijven).
De maandneerslagwaarden laten we maar met rust tot 1 augustus.
Anderzijds is bij Sumar (Friesland) op 26 juli werkelijk ruim 100mm in 1 etmaal genoteerd, en de kern van die bui is 'op een haar gemist' door het HWA-station Burgum met een dagsomwaarde van 94mm: zie deze melding en daarin dit videofragment van RTV_NOF
27 juli meldt Swifterbant 105,6mm, en 28 Juli Steenwijk een dagsom van 221 mm.
Die waarden (terwijl de HWA-buren droog blijven en bijv. ook de VWK-kaarten niets bijzonders laten zien) zijn toch zo afwijkend dat ze een markering lijken te verdienen;
maar ;) als een 'bewijs-van-echtheid' wordt gegeven, dan zullen de moderatoren subiet de markering weer opheffen .....
Daarom ook bij twijfel iedere keer even kijken bij de buren (ook bij andere websites) óf en hoe die de situatie hebben gezien.

27juli2021:
'Voorbeeld' Ridderkerk ingevoegd

28~29juli2021:
Bijgewerkt, en o.a. 'Bewijs' Stortbui Sumar ingevoegd en meldingen Swifterbant & Steenwijk
#73358
Sorry voor de verkeerde registratie vanuit Ridderkerk. Het is een probleem wat zich soms voordoet als de regenmeter schoongemaakt moet worden. Na de schoonmaak worden er geen rare registraties meer doorgegeven. Dat is ook nu het geval. Hij functioneert nu weer goed.
#73460
Momenteel (2september2021) weer een reeks stations met langdurig geen of verkeerde upload (= over meerdere dagen tot > 1 week).
Vakantie was afgelopen maanden mogelijk een reden dat sommige stationsbeheerders niet ingrepen, maar langzamerhand is iedereen toch weer thuis?
Graag even nakijken in de stationslijst of het je station betreft, en corrigeren waar nodig
=> als je een ‘ time-out’ ziet, controleer dan zeker of de uploadfile nog wel foutloos kan worden teruggelezen van de upload-url die ooit is opgegeven aan HWA.

Mvg, Anton/ Moderatie
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#73519
De buien in deze periode zijn ook weer reden om goed op te letten of windwaarden en neerslagwaarden wel 'praktisch' zijn:
een neerslagdagwaarde van enkele tientallen mm kan om 10:00uur in de morgen, maar >100mm is niet waarschijnlijk .......
Door wsepe
#73521
Toulon7559 schreef: 03 okt 2021, 10:21 De buien in deze periode zijn ook weer reden om goed op te letten of windwaarden en neerslagwaarden wel 'praktisch' zijn:
een neerslagdagwaarde van enkele tientallen mm kan om 10:00uur in de morgen, maar >100mm is niet waarschijnlijk .......
Maar ook een waarde van 0 of bijna 0 is een reden om te controleren bij dit weer. Vaak zit dan regenmeter verstopt met bladeren en/of vuil. En die zijn er ook nog bij deze maand.
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#73524
Soms is een 0-waarde weer niet wat het lijkt.
In België staat bijv. een aantal Barani-PWSen die geen neerslagmeter hebben:
daarvan is neerslag-verwerking door de moderatie bij voorbaat geblokkeerd en blijft op 0 staan.
Hetzelfde kan van toepassing zijn voor windwaarden [maar ;) niet altijd voor dezelfde Barani-stations!]
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#73901
De waarnemingenlijst 'geloofwaardig' houden, dat valt met de zware storm vandaag niet mee, en morgen waarschijnlijk ook niet.
Er worden online neerslagwaarden en windwaarden gemeld die extreem hoog zijn, en sterk afwijken van de 'officieel' gemeten waarden.
Bij stations waar waarden echt buiten beeld schieten, worden door de moderatie die waarden naar beste weten Tijdelijk gemarkeerd,
waarna ze 2 dagen niet meedoen in bepalen van extremen e.d.

Vanwege de rekencycli genoemd in de begeleidende tekst duurt het soms even voordat zo’n markeringzetting doorwerkt op kaartjes en tabellen.
Zoals altijd: als je redenen denkt te hebben om zo'n markering te laten corrigeren, of als je juist meent dat ergens een markering is vergeten,
vertel het de moderatie via PB naar groep 'Algemene moderators'.
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#74207
Er lijkt een merkwaardig verband met het seizoen, maar er duiken ook dit jaar in de zomerperiode regelmatig stations op die temperatuur van 0C rapporteren,
in een omgeving waar dat hoogstonwaarschijnlijk is.
;) Het lijkt alsof sommige sensoren door de hitte op tilt gaan.

Voor continue upload van ‘zuivere’ data dus weer dringend verzoek vanuit moderatie aan de stationsbeheerders om op te letten en in te grijpen (waar nodig).
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#74213
Voor de KNMI-stations in de HWA-stationslijst is de neerslag-rapportage voorlopig uitgeschakeld,
want er blijkt in het inleesscript een fout te zitten in de berekening van somwaarden.

Update 20september2022:
Actuele data blijkt in orde (= dagsom en rainrate), maar het probleem zit bij de afgeleide waarden zoals maandsom, jaarsom en extremen.
Tijdelijke oplossing is dat wel actuele data wordt doorgegeven naar de HWA-server, maar geen afgeleide waarden.
Deze fout & oplossing geldt ook voor de WRIJ-uitlezing en voor uitlezing van een aantal BMCB-stations.