Discussie forum met algemene vragen over weerstations niet gerelateerd aan een merk uit de andere forums
Door Toulon7559
#67445
Mijn PWSen missen een sensor voor UV-index.
Bij WeerOnline vond ik voor mijn locatie deze link http://www.weeronline.nl/Europa/Nederla ... lo/4057382
Hebben jullie enig idee of die info redelijk accuraat & actueel is?
Is er een methode om die info (of vergelijkbare actuele info) online via een API binnen te halen?

Voor Solar Radiation / Lichtsterkte heb ik een thermosensor omgebouwd:
bruikbaar als indicatie, maar niet meer dan dat.
Is daarvoor op het internet een betere online oplossing te vinden die per locatie redelijk nauwkeurige info geeft?
Door relin
#67446
Hoi Toulon,

Bij Weeronline lijkt het meer op een UV verwachting dan de nu gemeten UV.
Of de actuele UV online te verkrijgen is weet ik niet, misschien via WetterUndergound of wellicht een naburig station die je aan UV data kan helpen. En voor de Solar wellicht ook.

Groet,
Remko
Door Toulon7559
#67451
Is misschien de Adafruit sensor-break-out type SI1145 een bruikbare invulling?
Meet licht/ir en berekent daaruit een UV-index.
Interface is I2C, en ik heb al software gezien voor Arduino en als Python-script.
Iemand ervaring daarmee?
Door Toulon7559
#67457
Link naar SI1145-info is https://www.kiwi-electronics.nl/si1145- ... ght-sensor
Zoals daar te zien zijn er van Adafruit nog 2 'kandidaat-break-outs' (namelijk types TSL2561 en TSL2591) met iets andere karakteristieken en kosten.
Behuizing buitenshuis lijkt me een interessant, bijkomend aspect, want hoe verschaf je onbeperkt en ongedempt zicht voor de sensoren, terwijl toch het geheel is beschermd tegen de elementen?
Kabellengte voor een I2C-interface is ook niet onbeperkt.

Voor UV-bepaling is (wegens I2C-adressering) er geen andere keus dan 1 * SI1145, maar voor meting van licht & IR is voor de volledig dekking over een dag een opstelling van 3 * TSL2561 met verschillende, overlappende kijkrichting een goede invulling, met daarachter in de interfacende computer een sommetje dat het maximum signaal bepaalt?
Door Toulon7559
#68287
De bouw van de UV/IR/licht-meterschakeling vordert niet zo snel als gewenst.
Omdat ijking ook een belangrijk aspect is, ondertussen gezocht naar een referentie/bron voor onbevooroordeelde actuele informatie.
In het Domoticz-forum vond ik een lua-script dat m.b.v. de zonnetijd, zonnestand en je locatie de lichtsterkte uitrekent op basis van nominale instraling i.c.m. actuele wolkendek-info:
http://www.domoticz.com/forum/viewtopic ... f63#p70949
Je kunt de koppeling met wolkendek-info tunen door selectie van de dichtsbijzijnde WMOID, te vinden bijv. via https://www.wunderground.com/about/faq/ ... cities.asp , of na een paar keer doorklikken op http://www.ogimet.com/gsynop_nav.phtml.en
Voor mij dus Twenthe.

Resultaat: Voor Domotica (en andere toepassingen) een bron van weliswaar niet gemeten lichtsterkte/zonkracht, maar wel enigszins afgestemd aan de actuele omstandigheden op je locatie.

Opmerking: Het genoemde script maakt gebruik van een Wunderground API-call voor vinden van je locatie en afgeleid daarvan WMOID, maar dat kun je omzeilen door de betreffende API-call uit te schakelen en bij de lokale variabelen je locatie (latitude+longitude+altitude+WMOID) direct in te voeren, en gebruik te maken van een lokaal gemeten luchtdruk]
Door Toulon7559
#68291
;-) Zolang mijn UV/IR/Licht-metertjes nog niet functioneren, zoek ik andere wegen om info te bepalen ......

Vanwege het verschil in golflengte is het echt een vergelijking tussen appels en peren, maar kent iemand een schattingsformule, die UVIndex heel ruw afleidt uit het zonlichtniveau?
Oftewel, als ik het zonlicht-niveau ken als W/m^2, is daarmee via een formule of lookup-tabel een relatie te leggen naar UVI?

[De SI1145-sensor doet intern zoiets, maar de fabrikant zal me uiteraard hun trucje niet vertellen. Zo'n formule/tabel zou ook handig zijn om voor mijn setup te bepalen of na inbouw van de sensors de UV-component zich naar verwachting gedraagt, óf dat ik correcties moet inbouwen in de software]