Discussie forum over achtergronden en theorie mbt het weer
#74427
Op het VWK-web staat een bericht met vermelding van een metingreeks die momenteel loopt m.b.t. de omstandigheden in duinpannen:
de condities daarin blijken soms opvallend af te wijken van de condities elders.
Niet vermeld, maar voor de Belgische leden van HetWeerActueel wel interessant is dat die metingenreeks zich ook uitstrekt over de Belgische kust.
Niet alleen de kust van de 2 landen heeft de aandacht van de 2 onderzoekers, maar ze kijken daarnaast of en waar in het binnenland vergelijkbare omstandigheden zouden kunnen heersen: in België is al 1 zo'n 'binnenlandse duinpan' in hun onderzoeksreeks ingevoegd.

Voor het Belgische deel van HetWeerActueel is dat onderzoek heel herkenbaar, want zoals in dit stukje geschiedenis wordt uitgelegd, is het bemerken en nader bemeten van opvallende kouplekken in de Ardennen-valleien mede een aanleiding geweest voor oprichting van BMCB.

De kustlijn is op zich niet goed bezet met HWA-stations, dus invoegen van die reeks met meetpunten zou een aanwinst kunnen zijn.
Maar omdat dit onderzoek zich concentreert op wel/niet afwijkende meetwaarden, lijkt een eventuele opname van ‘duinpan’-meetwaarden in de HWA-stationslijst eerder verwarrend dan verhelderend, dus niet.

Weet iemand in het binnenland van België of Nederland een 'duinpan'-achtige omgeving waar het soms opvallend koud (of heet) is t.o.v. de omgeving,
dan is het natuurlijk wel aardig dat hier te melden als hint naar de onderzoekers.