- 07 dec 2008, 10:37
#6940
Ik waag het erop, zodat een ieder van ons dit kan lezen, heb er bewust de BRON vermelding erbij gezet
[b]BRON: Telegraaf 07-12-2008[/b]
Weer en Verkeer gloednieuw kanaal
WAGENINGEN – De twee meest besproken onderwerpen aan de koffietafel, de files en het weer, worden vanaf morgen gecombineerd in een nieuwe televisiezender die 24 uur per dag gaat uitzenden. Dit kanaal gaat, hoe kan het ook anders, Weer en Verkeer heten. Weerinstituut Meteo Consult in Wageningen, hofleverancier van weerpresentatoren voor RTL Nieuws, zegt daarmee baanbrekende televisie te maken.
De zender opent meteen met een primeur. De meteorologen hebben een nieuwe buienradar ontwikkeld die niet alleen laat zien of de hemelsluizen openen, maar ook waarmee: sneeuw, hagel, ijzel of regen.
„Voor het verkeer maakt dat nogal verschil”, stelt directeur Harry Otten van Meteo Consult. „Als het sneeuwt ontstaan er forse files, maar dan wel lokaal. Als het regent, zal de ellende minder zijn. Proeven toonden meteen het nut van de radar aan. Vorige week maandag stond er een enorme file op de A1, want daar sneeuwde het. In de Randstad regende het echter. Het is uniek in Europa. Het KNMI, Buienradar, niemand heeft dit. Verder zijn we in onderhandeling met een Zweeds tv-station hierover. De Zweedse Rijkswaterstaat gebruikt de radar al en is er zeer tevreden over.”
„De gegevens van de buienradar worden door de wetenschappers gecombineerd met kennis van het terrein, de temperatuur van de lucht en die op de grond. In tegenstelling tot de huidige buienradar, die al overal is te zien, wordt de nieuwe variant eerst exclusief in Nederland voor onze klanten, zoals de verkeerscentrale in Utrecht, en zal ook op RTL te zien zijn. We denken ook aan applicaties voor de mobiele telefoon. De ontwikkeling heeft veel geld gekost en die moet natuurlijk worden terugverdiend”, aldus Otten.
Meteo Consult is marktleider in Europa met vestigingen in zeven landen en voorziet bijvoorbeeld de NS van verwachtingen voor gladde sporen, berekent windvelden voor de hogesnelheidslijnen, bedient overheden van informatie voor de strooiwagens, maar bedient ook de energiemaatschappijen.
Op televisiegebied is er al langere tijd ervaring met de levering van presentatoren en ook bestond er al een weerkanaal van Meteo Consult, onder meer via UPC te ontvangen. Het grote verschil is echter dat het nieuwe kanaal beschikbaar komt voor alle aanbieders van digitale televisie. Zodoende is het meteen in een miljoen huishoudens te zien.
Basispakket
Ultiem doel is het uiteindelijk in het basispakket te brengen. „We hebben er hoge verwachtingen van, maar het is geen gelopen koers. In het basispakket brengen is nog een eind verwijderd, want dan moeten we ook reclame-inkomsten genereren.”
Maar ook qua televisie maken wordt het spannend. ,,Het moet visueel heel sterk zijn, voldoende informatie voor de individuele autorijder bevatten, maar het moet ook interessant voor de algemene kijker zijn.”
• „Onze radar is uniek in de wereld”, aldus directeur Harry Otten van Meteo Consult. „Voor het verkeer is er een groot verschil tussen sneeuw en regen.”
Otten vindt dat de Nederlandse tv-consument momenteel nog te veel wordt betutteld. Zo kunnen de weerberichten van het NOS Journaal op kritiek rekenen. ,,Veel te simplistisch gebracht. Ik denk dat de kijker op z’n tijd best wat wetenschappelijke informatie wil hebben. Overigens willen we in de loop van 2009 ook met documentaires op het nieuwe kanaal komen.”
De kracht van Weer en Verkeer moet volgens Otten komen te liggen bij vernieuwende presentatie met behulp van kaarten en grafieken. ,,We komen binnenkort met een curve waarop is te zien wat de normale omvang van de spits is op die dag in het verleden en wat we voor vandaag verwachten. In de loop van de ochtend komt daar informatie voor de komende spits bij”, legt hij uit.
De kijker die voor vertrek snel wil horen wat hij of zij kan verwachten, moet altijd bij het kanaal terechtkunnen. Uitzendingen in blokjes van tien minuten, die deels door computers van nieuwe informatie worden voorzien, moeten een totaalbeeld geven. Elk uur zal dat worden aangevuld met presentatie, afkomstig uit de studio in Wageningen.
Wegdeel
,,De beperking van televisie is dat de maker voorschrijft hoe lang iemand naar een beeld mag kijken. Bij internet bepaal je dat zelf. We willen dat oplossen door in de toekomst met reistijdverwachtingen per wegdeel te komen. De consument kan dan zelf inschatten welke informatie voor hem of haar van toepassing is. Maar onze kracht is vooral dat wij erg veel verstand van het weer hebben en dat ook al lang met kennis over het verkeer combineren.”
De hoeveelheid spits- of weeralarmen die ANWB, KNMI en Rijkswaterstaat doen uitgaan, vindt Otten zorgwekkend. ,,Laat een onafhankelijk instituut zoals CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer en vervoer, met duidelijke richtlijnen komen. Wij denken dat we met onze kennis het beste kunnen inschatten of er een alarm moet worden uitgevaardigd.”
Met Weer en Verkeer krijgt de automobilist er in ieder geval nog een alarmbron bij. De zender zal komend voorjaar voor de verschillende regio’s met spitsverwachtingen komen en met kleuren (bijvoorbeeld rood) aangeven in hoeverre er grote of kleine problemen worden verwacht.
BRON: Telegraaf 07-12-2008