Discussie forum over achtergronden en theorie mbt het weer
Door WeerStationWoerden
#32540
dat zal mooi zijn
heb het ooit al eens gezien
maar ja er waren toen nog geen digitale camera's ;)
zo me foto camera en film camera ligen klaar
nu maar hopen
mvg Gert
Door Weerstation Kaatsheuvel
#32541
Volgens de weer meteoroloog , Vannacht is er kans dat het noorderlicht te zien is (vooral in N-Nederland.) Verwachte aankomst CME vannacht rond 4 uur.

Groet,
Hans
Door WeerStationWoerden
#32543
oei dat word de wekker zeten
en mocht het niks zijn ben ik teminste ruim optijd op het werk
mvg Gert

Weerstation Kaatsheuvel schrijft:
Volgens de weer meteoroloog , Vannacht is er kans dat het noorderlicht te zien is (vooral in N-Nederland.) Verwachte aankomst CME vannacht rond 4 uur.

Groet,
Hans
Door dualfoot
#32554
Ik ga dus zeker weten vannacht me wekker zetten:) Lijkt me echt een keer mooi om te zien. Weet iemand toevallig ook een website die hier updates over geeft? (het liefst voor nederland)Dan hoef ik namelijk niet meteen naar buiten te lopen maar dan kan ik gewoon even vannuit mijn bed teweten te komen of het te zien is.
Door WSL
#32568
Er zijn in ieder geval 2 Twitter pagina's die meldingen geven:
http://twitter.com/#!/noorderlichtnl
http://twitter.com/#!/poollicht

Op de volgende pagina kun je je aanmelden voor een alert via e-mail:
http://tech.groups.yahoo.com/group/noorderlicht_alert/

Op de volgende pagina kun je een Short Term Aurora Forecast bekijken:
http://www.gedds.alaska.edu/AuroraForec ... rtTerm.asp

Hier een website waar veel info op staat over de zonnewind ed.
http://www.spaceweather.com/

Hier nog een paar linkjes:
http://www.poollicht.info/
http://www.poollicht.nl/

Ik heb een PHP-script gemaakt, dat de Short Term Aurora Forecast en de actuele zonnewindsnelheid en dichtheid inleest en dit toon ik vervolgens op mijn Poollichtpagina en startpagina.
Door JPC
#32578
Hier kan je zien waar de activiteit is.
Afbeelding

bron:
http://www.spacew.com/www/aurora.php

De tekst onderaan de pagina heb ik vertaald met google.
Let dus niet op de taal fouten:

Dit perceel schattingen van de zichtbaarheid van aurora activiteit vanaf elke locatie op het noordelijk halfrond, uitgaande van een donkere maanloze hemel en weinig lichtvervuiling. Het is elke 5 minuten bijgewerkt met de laatste zonnewind data. Het model berekent de geschatte helderheid van aurora activiteit en percelen dit op de kaart als een solide heldere kleur die varieert van groen (NIL aan lage niveaus van aurora activiteit) naar bruin / oranje (lage tot matige niveaus van activiteit) naar rood (matig tot een hoog niveau van activiteit). Hoe helderder het rood, hoe intenser de activiteit. De gebieden die in staat zijn om de activiteit ter plaatse zijn meestal binnen de zone van kleurvervaging aan de rand van de geplotte poollichtovaal. De omvang van de kleurvervaging zone aan de rand van het ovaal is gebaseerd op de geschatte hoogte en de intensiteit van poollicht helderheid.

Gebruik deze tabel om snel te bepalen of aurora activiteit zou zichtbaar zijn vanaf uw locatie en welke intensiteit van de activiteit zou kunnen zijn. Het beeld is gemaakt met behulp van een model dat het potentieel aurora lichtsterkte van de huidige zonnewind voorwaarden berekent. Het is gecontroleerd op hun nauwkeurigheid met behulp van historische POLAR ruimtevaartuig gegevens. Hoewel het model werkt zeer goed en moet visuele waarnemers voorzien van een goede schatting van de zichtbaarheid van aurora activiteit, het is niet perfect en kunnen af en toe onder of de zichtbaarheid van de activiteit te overschatten van sommige regio's. Dit is te wijten aan het onvoorspelbare karakter van poollicht substorm activiteit.