Alles wat je niet kwijt kunt in een van de andere forums
Door hfsparks
#45734
Beste forumlezers,

Ik heb een vraag over de te gebruiken batterijen in de buitensensoren.
Veel specialisten raden vaste (niet oplaadbare) alkaline batterijen aan voor de sensoren. Dit in tegenstelling tot de wat meer milieu ontlastende oplaadbare batterijen. Kan iemand mij aangeven waarom ik b.v. geen Sanyo eneloop oplaadbare batterijen kan gebruiken (werken prima in koude omstandigheden)?

M.vr.gr.
Gerrit
Door hfsparks
#45742
Bedankt voor je reactie beste Nol.
Dat is correct, echter veel apparaten werken binnen een bepaalde spanningsrange,
zoals b.v. tussen 1 en 1.5 Volt. Nu ben ik niet op de hoogte hoe groot dit bereik bij mijn sensoren is. Trouwens ik heb net een GP 2700 mA oplaadbare batterij van 1.2V gepakt (in vol opgeladen toestand). De meter er op gezet en daar kom ik op een gelijkspanning van 1.52 V, dit is natuurlijk wel onbelast. Dus tja, wat moeten we daar van maken :-)
In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Groeten,
Gerrit
Door hfsparks
#45747
Hallo Peter,

Sorry ik had dit even moeten vermelden. De eneloop oplaadbare batterijen worden geproduceerd door Sanyo. Deze batterijen behouden erg lang hun capaciteit (ook als ze op de plank liggen), daarbij is de capaciteitsvermindering bij lage temperaturen laag.

Grtz.
Gerrit
Door nolversteeg
#45754
Hallo Gerrit,

Komt nog een 2e probleempje bij, een nihm batterij is ten dode opgeschreven als hij tot de bodem ontladen wordt. wat mogelijk is als er geen ondersteuning is van een solar cell.

resume een alkaline batterij is leeg. nieuwe erin en hij gaat weer even mee, sanyo eneloop accu helemaal leeg ,resultaat defect en een nieuwe kopen.

Is geen muggeziften, maar ervaring met nihm accu's van notebooks die dus gewoon kapot zijn. door diep te ontladen. gaat dus gewoon gebeuren met een sensor die ergens staat en het ineens niet meer doet. accu leeg , en kapot.

groeten Nol.
meteoeersel.nl
Door BeArt
#45766
:woohoo: Eneloop,

het beste op batterijen gebied wat me in mijn leven ooit overkomen is.
Daar kan geen enkele gewone of oplaadbare batterij van welk merk of capaciteit ook tegen op.
De zeer geringe zelfontlading en de mooie gelijkblijvende spanning van 1.2 volt doen wonderen in elk apparaat wat je ermee voorziet.
Ik kan alleen maar zeggen, koop en ervaar. Ik garandeer je, je krijgt alleen spijt dat je ze nooit eerder ontdekt hebt.
En voor het geld hoef je het niet te laten. Hier zijn ze het goedkoopst.
Inderdaad zorg wel dat ze niet helemaal leeglopen, maar verwacht ook in een weermeter dat ze zeker een jaar meegaan. En dan verwacht ik zelfs dat ze niet kapot gaan omdat de spanning na zo lange tijd stabiel dan zo snel daalt dat je meteen merkt dat ze leeg zijn en optijd kunt herladen.
Heb de mijne er ook van voorzien. (en alle andere apparatuur in huis)

Mvrg BartM
Door ZVZzandvoort
#45770
Hoi Gerrit,

Veel problemen ontstaan door het gebruik van verkeerde stroombronnen voor de sensor en de console. Oplaadbare batterijen in de sensor is vaak nog niet zo'n probleem als je de batterijen maar vervangt ruim voor ze echt leeg zijn. Zodra de spanning van de stroombron van de sensor daalt, vermindert het vermogen waarmee de sensor uitzendt, en dus ook de signaal sterkte. Hierdoor ziet de console een zwakker signaal, en krijgen stoor pulsen eerder de overhand.
Het console kan beter helemaal niet met batterijen gevoed worden. Maar aangesloten op gestabiliseerde voeding of accu . Een goede oplaadbare accu kan een veel hogere stroom geven, zonder dat de spanning noemenswaardig daalt. Dit heeft niet met capaciteit te maken, maar met de constructie van de accu. (vergelijkbaar met een cola fles van 1 liter, en een melk fles van 1 liter inhoud. Als beide vol zijn, en je houdt ze op hun kop, loopt de melkfles heel snel leeg, en de cola fles doet daar veel langer over. Toch is de inhoud (capaciteit) gelijk.
Dus gestabiliseerde voeding of accu gebruiken voor de console,en als je vaker het dak op wil gebruik je oplaadbare batterijen....!

Grt Jeff.
Door fotogw
#45774
Hallo Gerrit,

In je vraag noem je 2 typen batterij, maar voor weerstations is misschien de Lithiumbatterij, die je niet noemt, wel het meest geschikt. Deze niet-oplaadbare batterijen leveren tot -20 nog voldoende stroom. Een alkalinebatterij geeft bij -5 al minder dan 50% minder power.
Ik gebruik lithiums in alle buitensensoren, en de levensduur is prima, oktober 2010 zijn ze er in gezet, en nog steeds volop power! Lithium's in AA en AAA zijn er o.a. van Energizer en Duracell.

Gerhard
Door hfsparks
#45781
Beste mede forumgebruikers,
Ik dank jullie allemaal voor de prima reacties.
Uit veel antwoorden vallen goede punten te halen, voor mij dus een goede 'lesson learned'. De WMR-200 heeft een kleine solar sensor die de sensoren van spanning kan voorzien. Ik wacht dus even af hoe lang ik met de bijgeleverde batterijen kan doen.
Dank aan Nol, Jeff en Gerhard voor de tips. Ik zal ze zeker bij een nieuwe aanschaf menemen. Tegen Bart wil ik zeggen dat ik de Sanyo Eneloop oplaadbare batterijen al een tijd gebruik voor diverse doeleinden. Ik ben het met hem eens, perfecte batterijen voor een betaalbare prijs.

Voor een ieder nog een prettig weekend,
Gerrit