Alles wat je niet kwijt kunt in een van de andere forums
Door Freeze
#40495
... dag die niet een tropische, zomer, warme, vorst of ijsdag is?

Of om ze nog even op een rijtje te zetten:

Tropische dag max temperatuur meer dan 30 graden.
Zomer dag max temperatuur meer dan 25 graden.
Warme dag max temperatuur meer dan 20 graden.
Vorst dag min temperatuur minder dan 0 graden.
IJs dag max temperatuur minder dan 0 graden.

Bovenstaande wordt bij mijn weten in Nederland toegepast, maar hoe noem je nu de dagen die zeg maar tussen de 0 en 20 graden zitten? :(
Door Wietse
#40497
Leuke vraag :). Volgens mij zijn daar geen officiële benamingen voor. Misschien koele dag voor temperaturen rond de 15 graden :P?
Door Wietse
#40500
Ja, vandaar dat er denk ik ook geen benamingen voor zijn. Wie het weet mag het zeggen :).
Door jango
#40501
Met alle gekheid.
Gewoon.

zondag
Maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag

:woohoo:
Door westkapellegek
#40502
Even gegoogeld naar de begrippenlijst van het KNMI. Een aantal begrippen:

Kil weer: De temperatuur ligt 5-10 graden onder het langjarig gemiddelde.

Koel weer: De temperatuur ligt 5-10 graden onder het langjarig gemiddelde, maar de maximum temperatuur ligt boven de 12 graden. Bij vrij koel weer ligt de temperatuur 2-7 graden onder het langjarig gemiddelde.

Koud weer: De temperatuur ligt 5-10 graden onder het langjarig gemiddelde, maar de maximum temperatuur ligt onder de 12 graden. Bij vrij koud weer ligt de temperatuur 2-7 graden onder het langjarig gemiddelde.

Zacht weer: De temperatuur ligt 5-10 graden boven het langjarig gemiddelde, maar de maximum temperatuur ligt onder de 20 graden (de grens voor een warme dag). Als de temperatuur 2-7 graden hoger ligt dan normaal wordt er gesproken over vrij zacht weer en als de temperatuur meer dan 8 graden hoger ligt dan normaal wordt er gesproken over zeer zacht weer.

Het kan zijn dat ik er nog wat vergeten ben, maar hier kun je die dan terugvinden.

gr Niek
Door WEERSTATION KLAZIENAVEEN
#40538
Het antwoord is Simpel maar doeltreffend:

EEN MOOI WEER DAG !!!! :laugh: :)

Dit stond laatst ook vermeld op Teletext, bij de achtergronden van Het weer...




Nader Verklaard

Mooi-weerdagen

1 september 2011 - Mooi weer is subjectief: voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte. Regen wordt meestal niet gewaardeerd, maar als het dagen achtereen droog is kan een bui juist een verademing zijn, zeker voor de landbouwer, die zijn gewassen ziet verpieteren. Mooi weer is dus lastig onder één noemer onder brengen maar in het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag waarop we een terrasje kunnen pikken ook een mooie dag.

Voor de klimatologie heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt statistisch bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde. De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar: in april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium “warm” dan bijvoorbeeld in augustus”. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De “A” staat voor een temperatuur “Above normal” , de “D” voor “Dry” en de “S” voor “Sunny”.

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.

Het jaar 2007 telde in totaal 64 mooi-weerdagen waarvan 18 in april, het record voor deze maand. Tussen mei en september 2007 telde ons land slechts 25 mooie dagen, teleurstellend voor een zomerperiode van vijf maanden. In 2008 was mei een fraaie maand met 14 mooi-weerdagen. Daarna kwamen er tot en met september nog 15 bij zodat het totaal over mei-september uitkwam op 29 mooi-weerdagen. Dat is ongeveer het normale aantal voor deze periode. April 2009 was uitzonderlijk fraai met 16 mooi-weerdagen, dat is bijna drie keer het normale aantal. De periode mei-september die in 2009 volgde telde 39 mooi-weerdagen. Vorig jaar telde 37 mooie dagen, waarvan 14 in het voorjaar, 18 in de zomer en 5 in het najaar. Augustus stelde vorig jaar het meest teleur met slechts 2 mooi-weerdagen. Het voorjaar van 2011 telde 31 mooie dagen, waarvan 7 in maart, 16 in april en 8 in mei. Daarna werd het weer minder fraai met 4 mooie dagen in juni en slechts 2 mooi-weerdagen in juli. Augustus 2011 heeft maar één mooie dag opgeleverd.

In de periode 1881-1970 bedroeg het aantal mooi weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar.

Bron KNMI

Mvg,

Martijn

Weerstation Coevorden
Door Freeze
#40543
hmmm interessante opties!

Alle weerdata van mijn weerstation sla ik op in een MySQL database. Ik ben nu bezig om daar mooie dag, maand en jaaroverzichten van te maken. Bij een maandoverzicht wil ik laten zien of het om een tropische, zomer, warme, vorst of ijsdag gaat. Dat is geen probleem.

Maar ja, wat zijn de 'overige' dagen, vandaar mijn vraag.

Ik denk dat ik er met het script maar een berekening op los laat die de overige dagen laat vergelijken met de "normaal" waarden voor die dag. Zo kun je toch aangeven of het bijvoorbeeld een bovengemiddeld warme dag was.
Door AenG
#40548
Freeze schrijft:
hmmm interessante opties!

Alle weerdata van mijn weerstation sla ik op in een MySQL database. Ik ben nu bezig om daar mooie dag, maand en jaaroverzichten van te maken. Bij een maandoverzicht wil ik laten zien of het om een tropische, zomer, warme, vorst of ijsdag gaat. Dat is geen probleem.

Maar ja, wat zijn de 'overige' dagen, vandaar mijn vraag.

Ik denk dat ik er met het script maar een berekening op los laat die de overige dagen laat vergelijken met de "normaal" waarden voor die dag. Zo kun je toch aangeven of het bijvoorbeeld een bovengemiddeld warme dag was.


Even een vraagje tussendoor.
Kun je ook uitleggen hoe jij de weerdata van je Meteohub in een MySQL-database opslaat.

Gr Geert
Door nitrx
#40549
ropische dag max temperatuur meer dan 30 graden.


Moet zijn gelijk of meer dan en voor de rest geldt dat ook bij vriespunt geldt gelijk of kleiner dan uiteraard