Discussie forum met vragen over TFA, Nexus, Mebus, Irox en Honeywell
weerstations, specificaties, ervaringen etc..
Door Luprisaf
#67687
Sinds een jaar of 5 heb ik de TFA Primus. Die maakte steeds moeilijker verbinding met de buiten temp. Meter tot helemaal niet meer.
Na nieuwe batterijen gekocht te hebben leek het probleem opgelost maar helaas.

Eerst een nieuwe temperatuur meter gekocht, helaas geen resultaat. Toen een nieuwe console aangeschafd, de Opus (opvolger Primus) Nu zou je zeggen: nieuw console plus nieuwe meter, probleem opgelost. Niet dus!!!! Ook deze meter verzend geen data :blink:

Ik heb alle mogelijke manieren geprobeerd en de batterijen getest (Varta high energy) hij zoekt wel maar vindt niks...... ook de oude temperaturmeter niet. Er blijven streepjes staan.

Wat kan ik nog proberen?
Door Toulon7559
#67705
Misschien proefondervindelijk gaan uitvinden hoever de werkzame reikwijdte is?
Aangezien de temperatuurmeter niet continu verbinding maakt met de console, bijv. voor zo'n test ieder uur de temperatuurmeter op een positie zetten met toenemende afstand vanaf de console.
Door jwmensink
#67764
Hallo,

Ik had onlangs ook dat waarneming van de temperatuur wegviel zonder dat er volgens mij ook maar iets gewijzigd was in de opstelling. Daarop heb ik contact gehad met de weerspecialist/weerstationkopen.nl in Zoetermeer. Ik heb daar destijds ook mijn TFA-Nexus Pro gekocht. Er werd mij aangeraden om een blanke koperdraad om de antenne te wikkelen. Dit heb ik gedaan en sindsdien geen enkele uitval meer gehad. Het is eenvoudig te proberen.
Succes.
Door Toulon7559
#67772
@luprisaf

Aangezien je aangeeft dat je probleem in de afgelopen 5 jaar is toegenomen zonder dat de onderlinge opstelling van sensor en console is veranderd: is er in die 5 jaar iets veranderd op het traject tussen de betreffende sensor en de console van je TFA-systeem? Zijn er obstakels bij gekomen?
Reden van de vraag: Transmissie op 433MHz (en ook 868MHz) is gevoelig voor demping en/of reflecties.
Demping wordt in verschillende mate veroorzaakt door muren, gordijnen, planten, gaas (en ;-) verzin het verder maar). Vocht, stof en nattigheid maakt het soms tijdelijk of permanent erger. Reflecties kun je verwachten van harde objecten zoals bijv. wanden, glas, tuinmeubilair en zonnepanelen.

PS. Het aangehangen plaatje is een praktische uitvoering van het voorstel van jmwensink toegepast op de console van TFA_Nexus. Die kleine toevoeging uitproberen kost minder moeite dan mijn idee van uittesten wat de werkbare afstand is tussen sensor en console.
Bijlagen
IMG_20141227_00411__Small_-4124914bb8577858dd417ec53ac56ca3.jpg
IMG_20141227_00411__Small_-4124914bb8577858dd417ec53ac56ca3.jpg (25.18 KiB) 2606 keer bekeken
Door BeArt
#67786
Hallo,

Ik ben ook jaren bezig geweest met de verbetering van de ontvangst.
Extra antennes op zowel zender als ontvanger, plaats van de console. Vaak wordt het beter maar soms geen echte oplossing.
Veel storingen komen nl. door apparatuur in de buurt die ook op dezelfde frequentie/kanaal zitten. Babyfoons, andere weerstations, noem het maar op.
Mijn oplossing was om de sensor en ontvanger naar een ander kanaal te zetten.
In de zender kun je afhankelijk van het model 3 tot 5 kanalen kiezen (achter het batterijklepje). Beetje experimenteren maar bij mij op kanaal 3 sinds 2 jaar nooit meer een uitval gehad.
Let op dat je de console en software ook op het juiste kanaal zet.
Gebruik je WeatherDisplay dan is de setting -1. Kanaal 4 is dus binnen WD nr. 3
Succes.

Mvg Bart
Door Luprisaf
#67790
Bedankt voor jullie reacties!!

Er zat geen kanaal kiezer in het batterijconsole. Ik heb eerst een nieuwe temperatuurmeter gekocht maar dat loste het probleem niet op helaas.... toen heb ik een nieuwe console bij besteld, de opvolger van de Primus is de Opus. Zelfs deze compleet nieuwe set deed niks :blink:

Omdat ik er wel klaar mee was heb ik het hele zwikkie geruild voor een La Crosse WS9057 IT+ aangezien ik toch geen regen- en wind meter kwijt kan op mijn balkon. En wat denk je? Voor de helft van het geld en werken doet hij!!

Op zich goede service gehad van www.weerhuisje.nl maar ze lieten me wel op mijn kosten het defecte apparaat terug sturen. Volgens de wet mag dat absoluut niet :angry:
Door Toulon7559
#67791
@Luprisaf

Op zich komt je ervaring me niet helemaal onbekend voor .....

Al sinds 2003 gebruik ik een WS7000-PWS aangeschaft via Conrad. Groot WS7000-voordeel is dat alle buitensensoren worden gevoed door zonnecellen.
De laatste aanvulling bestaande uit een PC-interface type WS7000-13 was niet meer via die route leverbaar noch bij een andere nederlandse firma, en heb ik via een franse webwinkel aangeschaft.
Als je het verder nazoekt, dan blijkt het WS7000-PWS van Lacrosse te komen: veel elementen zelfs nu nog leverbaar uit diverse bronnen, hoewel je Lacrosse niet meer om ondersteuning moet vragen.

Je hoort van anderen slechte ervaringen, maar ik heb nooit problemen gehad met ontvangst binnen dat WS7000-PWS. Heb de indruk dat de toegepaste transmissieprotocollen nogal verschillen in robuustheid. WS7000-Nauwkeurigheid laat ook niets te wensen over. Een goede reden om mijn WS7000 in bedrijf te houden.

[De TFA Nexus heb ik er bijgezet toen de WS7000-windmeter kapot ging, en ik meende geen vervanger te kunnen vinden. Gelukkig toch een 2e-hands kunnen bemachtigen]
Door pdw112
#67794
Luprisaf schrijft:
Sinds een jaar of 5 heb ik de TFA Primus. Die maakte steeds moeilijker verbinding met de buiten temp. Meter tot helemaal niet meer.
Na nieuwe batterijen gekocht te hebben leek het probleem opgelost maar helaas.

Eerst een nieuwe temperatuur meter gekocht, helaas geen resultaat. Toen een nieuwe console aangeschafd, de Opus (opvolger Primus) Nu zou je zeggen: nieuw console plus nieuwe meter, probleem opgelost. Niet dus!!!! Ook deze meter verzend geen data :blink:

Ik heb alle mogelijke manieren geprobeerd en de batterijen getest (Varta high energy) hij zoekt wel maar vindt niks...... ook de oude temperaturmeter niet. Er blijven streepjes staan.

Wat kan ik nog proberen?


Wat toevallig die van mij is ook +/- 5 jaar oud en de afgelopen maanden valt ook die regelmatig weg.
Nou moet ik wel zeggen dat ik inmiddels mijn 4de sensor heb welke nu nog geen 3-4 maanden oud is en de batterijen zijn nieuw.

Navraag gedaan bij zoetermeer en die zeggen dat het ook kan liggen aan de thermostaat van eneco.

Had nog gevraagd of het mogelijk is om de antenne buiten het display te maken maar ze hadden het display nog nooit open gehad.

De afstand tussen mijn display en buiten sensor is max 5 meter.
En zelf als ik die verklein naar 3 meter valt hij nog wel eens weg.

Ook mijn tweede station de nexus val wel eens de buiten temp sensor weg.
Die heeft een afstand van ongeveer 6 meter.
Zal die eens van kanaal 1 naar 3 zetten.
Door Luprisaf
#67795
Ik heb een slimme meter op mijn radiator zitten, tussen de console en de buiten meter.
Echter, ik heb de gehele nieuwe set mee naar buiten genomen om deze storing uit te sluiten. Dat hielp niet en de La Crosse deed het direct en doet het nog steeds perfect B)
Door Toulon7559
#68348
Wat ik hier toevoeg, is geen oplossing voor upload van data naar HetWeerActueel, maar het kan wel een lokale oplossing zijn om de data te bemachtigen uit de draadloze 433MHz-uitzendingen van de sensoren van je PWS, en toe te passen voor andere doeleinden, zoals lokale vertoning, domotica en upload naar o.a. WUnderground.

In mijn PWS-opstelling met 1* TFA_Nexus en 1* Conrad/LaCrosse WS7000 gebruik ik niet alleen de console resp. de PC_Interfaces om data te ontvangen en door te geven, maar ik heb ook een Domotica-Systeem met 2* Domoticz&Raspberry.

De ene Domoticz&Raspberry heeft een RFXCom-zend-/ontvanger en die kan de uitzendingen van TFA_Nexus oppikken en decoderen buiten de Nexus_console om. De RFXCom heeft een simpel staaf-antennetje en dat is niet echt gevoelig, maar het werkt meestal beter dan de ontvangketen van de Nexus-console. Domoticz heeft i.c.m. RFXCom een grote catalogus van protocollen, zodat je kunt fine-tunen wat je wil krijgen uit de decodering.

De tweede Domoticz&Raspberry heeft een RFLinkGateway-zend-/ontvanger en die kan zowel de uitzendingen van de TFA_Nexus als van de WS7000 direct oppikken en decoderen. Bij de RFLinkGateway heb ik een dipool-antennetje aangesloten en dat maakt toch een wereld van verschil t.o.v. die RFXCom-met-staafantenne: voordien nogal eens wegvallende ontvangst, nu zelden. Het mooie van de RFLinkGateway is dat ik nu zowel de Nexus_sensoren als de WS7000-sensoren tegelijk & samen binnenkrijg op 1 computertje.
Op http://www.nodo-shop.nl/nl/rflink-gateway/159-rflink-arduino-dipool.html staat een beschrijving van een prima-werkend, kompleet RFLink-pakket, maar als je zelf op zoek gaat en DHZ-werk/-tijd investeert, kun je met losse, chinese componenten dezelfde configuratie samenstellen voor aanzienlijk lagere kosten. De firmware in de RFLinkGateway zoekt automatisch uit welk protocol van toepassing is: de firmware wordt zeer actief uptodate gehouden d.m.v. revisies van de firmware.

In Domoticz kun je met o.a. lua-scripts of Python-scripts de gedecodeerde data toepassen naar eigen wens.
Net als de PWS-software draait ook de Domotica-software 24/7 voor continu support.
;-) Zou daarom leuk zijn als er ook een 'publiek' script o.i.d. zou zijn voor upload van PWS-info vanuit een Raspberry naar HetWeerActueel, maar nog niet zo'n script gezien, en mij ontbreekt (nog) de informatie om zoiets te kunnen maken.
Iemand een hint/informatie wat de vereiste karakteristieken zijn voor die upload?