Hoi allemaal,
Ik gebruikte tot nu toe de Conrad (
http://www.conrad.nl 19 48 83) temperatuur-schakeling voor mijn regenmeterverwarming.
Die heeft alleen als nadeel dat hij eigenlijk bedoeld is om te koelen. D.w.z. wanneer je boven de doel-temperatuur zit trekt het relais ('normally-open') op de schakeling aan (closed), en onder de doel-temperatuur schakelt hij af (open).
Dan zou dus je verwarming aanschakelen boven bijv. 5 graden, en uitgaan onder 5 graden: precies verkeerd om.
Nu kun je ook op de 'normally-closed' poort van de schakeling iets aansluiten. Die werkt precies andersom.
Alleen is het nadeel daarvan dat het relais dus wanneer de temperatuur hoog genoeg is (boven de 5 graden) permanent aangetrokken moet staan, en hij alleen wanneer de temperatuur onder de 5 graden komt even af mag vallen (zodat de verwarming aan gaat).
Dat kost permanent stroom, maar ala.
Maar het echte enge daarvan is dat wanneer het onverhoopt een keer relais kapot gaat, en dus permanent afvalt, de verwarming dus permanent aan blijft staan, veel te heet word en je regenmeter misschien beschadigd.
Nu is er een hack door pinnent'jes 2 en 3 op het IC'tje op de schakeling op te draaien (door ze om te buigen en met twee draadjes op de andere kant van de schakeling omgekeerd vast t esolderen). Dat zie je hier:
[img]http://www.pc-wetterstation.de/images/bausatz.gif[/img]
Dit is wat ik heb gedaan. Het nadeel hiervan blijkt echter te zijn dat dan de 'feedback-loop' op het printje niet meer werkt, en hij dus wanneer hij op de grens-temperatuur uitkomt gaat 'ratelen': aan/uit/aan/uit/aan/uit etc. Je kunt
draaien aan de 'hysterese' potmeter wat je wilt, dat maakt niets uit.
De hysterese zou normaal gesproken de ruime tussen 'aan' en 'uit' zijn. Dus hij gaat dan bijv. niet bij 5 graden aan maar pas bij 4, en gaat pas wanneer de temperatuur weer op 6 graden is weer uit. Om dat 'ratelen' te voorkomen. Maar goed dat gaat dus fout met alleen de pin-omdraai-truuk.
Het schijnt wel beter te kunnen door de schakeling echt op z'n kop te zetten zoals hier beschrijven wordt, maar dat vond ik veel te eng:
http://www.pc-wetterstation.de/wetter/regenheizung2.html
http://www.marthalenwetter.ch/wetterstation/wetterstation/regenmesserheizung.html
Ik ben dus nu toch maar teruggegaan naar de on-gemodificeerde versie van de conrad schakeling, waarin de feedback-loop dus wel goed werkt, en dat werkt voorbeeldig, alleen met een klein risico op ellende als het relais kapot gaat.
Maar nu! Nu kwam ik ineens van Velleman de VM137 tegen (of zelfbouw kit MK138), en die lijkt WEL precies goed te werken. Ik heb hem besteld en nog niet binnen, dus ik heb nog niet kunnen testen of die het nu wel echt goed doet. Maar dit LIJKT 'de' oplossing voor de beperkingen van de conrad schakelingen:
http://www.displayconsumer.nl/Velleman-bouwpakketten/Velleman-module/Temperatuur-regeling/VM137.html
[img]http://www.displayconsumer.nl/components/com_virtuemart/shop_image/product/vm137.jpg[/img]
Groeten,
Jan Hoogenboom
http://www.bosrank.nl