Algemeen forum ontrent de ontwikkelng, design en hosting van weergerelateerde websites (dit laatste om een beetje on topic te blijven)
Door jeroenzwart
#35705
Maximumwaarden zeggen inderdaad weinig, maar het gemiddelde van de straling evenmin. De straling die de meeste weerstations meten is namelijk de totale straling op een horizontaal vlak. Deze straling bestaat uit een globale component (straling van de hemelkoepel) en een directe component (rechtstreeks van de zon). Normaal gesproken staan zonnenpanelen onder een zekere hellingshoek gericht op het zuiden. De totale straling op een dergelijk hellend vlak kan sterk afwijken van de totale straling op een horizontaal vlak. Vooral de directe component kan sterk afwijken en dat is nu juist de belangrijkste waarde die je zou willen weten, want die geeft de belangrijkste energieopbrengst van de zonnepanelen. Overigens zijn er mogelijkheden om de horizontale straling om te rekenen naar straling onder een bepaalde hellingshoek (op basis van een inschatting van de globale component, de rest is dan directe component afkomstig van de zon onder de zonnestand van dat moment) maar dat is niet eenvoudig en vergt een ingewikkeld algoritme om de waarden om te rekenen... Hoedanook: succes verder!

Groet, Jeroen

fotogw schrijft:
jacg schrijft:

Voordat je gaat programmeren, het bestaat al.

Zie:

[ul]http://www.hetweerinruinen.nl/trends/temp-jaar.html[/ul] en klik op de knop zonne energie.

Jacco


Dag Jacco,

Dit zijn volgens mij geen daggemiddelden toch? Voor de max solar is in WD inderdaad al een tag. Maar dit maximum kan natuurlijk in een kwartiertje zon al zijn opgebouwd. Dus de eigenaren van zonnepanelen hebben daar niet erg veel aan. Die willen weten hoeveel energie ze theoretisch hebben kunnen opwekken in een dag. Daarvoor zou een Watt-uur per m2 ideaal zijn. Ik heb in mijn "klantenkring" ook enkele geinteresseerden zitten die graag deze gegevens voor de Veluwe zouden willen gebruiken in hun rendementsberekeningen.

Gerhard
Door jacg
#35718
Jeroen,

Ben het met je eens, volgens mij is de enige correcte manier dat de zonnepaneel eigenaren de eigen waarden meten. Er zijn zoveel factoren waarmee rekening gehouden moet worden.

Heb mezelf eens een beetje ingelezen, wist niet eens dat een paneel maar een lage efficiency heeft (20-40%).

Informatieve link: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#

Website van een gebruiker die zijn systeem aan het internet gekoppeld heeft:
http://www.zonstraal.nl/
Door Snarf2000
#35722
Ik ben zo vrij geweest om de beheerder van zonstraal te vragen om hier in dit topic uitleg te geven over de juiste manier van meten.
Via mail heb ik hem op de hoogte gesteld van deze draad.

Misschien krijgen we dan antwoord over de juiste manier van berekenen.

-Welke uren van de dag moeten we bv rekenen.
-Daglicht of zonlicht?
-'s Nachts ook meerekenen?
-Of kunnen we het met onze apparatuur wel vergeten om een juiste berekening te maken?

Maar even afwachten.

Het zou wel aardig zijn als een daadwerkelijke specialist op het gebied van meten en gebruik van zonnepanelen ons informeerd.

Frans