WeerstationSchinnen schrijft:
Beste allemaal,
mijn weerstation lijkt nu niet meer zo'n grote afwijkingen te vertonen, hoewel er niets veranderd is. Behalve dan dat het nu regent en waait, iets dat de afgelopen novembermaand relatief zeldzaam was.
Over het afgelopen etmaal bedragen de afwijkingen:
minimaal -0.1 C, maximaal -1.1 C, gemiddeld -0.5 C
Wellicht wijkt het gemiddelde iets te veel af vergeleken met de toelaatbare 0.2 C afwijking die hierboven gesuggereerd werd.
Wat schetst echter mijn verbazing toen ik de vergelijking met omliggende stations op AWEKAS.AT bekeek? Gedurende het afgelopen etmaal ligt mijn temperatuur nagenoeg steeds boven het gemiddelde!
minimaal +0.1 C, maximaal +1.0 C, gemiddeld +0.42 C
Ook hier wordt met omliggende stations vergeleken, maar waarom verschillen Awekas en HetWeerActueel zoveel? Deels doen dezelfde weerstations mee. En wat is dan nog de waarde van dit vergelijk? Mag je de stations wel klakkeloos met elkaar vergelijken of moet je toch de geografische verschillen erbij betrekken? Hoe groot mag de afwijking dan maximaal zijn? En mag je temperaturen in Celcius wel zomaar middelen, of moet dat met Kelvin-waarden gebeuren (misschien doet men dit al)?
Zomaar wat vragen die bij mij opkomen. Graag jullie mening.
Groet,
Maurice
Beste Maurice,
Voor alle duidelijkheid, als je vergelijk wilt maken tussen weerstations doe je dat met een bepaald doel. En hoe je het ook wendt of keert: door te kijken naar de temperatuurgrafiek van je station met het gemiddelde van de omringende stations, maak je automatisch een vergelijk. Het vergelijk waar ik op wees heeft als doel om systematische fouten (een afwijking van de sensor naar boven of naar beneden tov de werkelijke temperatuur) boven water te krijgen. Dat kan alleen als je verwacht dat de werkelijke temperatuur onafhankelijk van de ligging van station tot station nauwelijks zal verschillen. Omstandigheden met veel wind, bewolking, laagstaande zon en een geografisch geringe temperatuurgradient zijn de perfecte omstandigheden waarbij je dit verwacht. Niettemin zijn er uitzonderingen waar je rekening mee dient te houden! Vooral stations die zich in heuvellandschap bevinden (zoals die van jou) hoeven niet per definitie aan te sluiten op het gemiddelde, maar de afwijkingen zullen wel (veel) geringer zijn dan in situaties met weinig wind en een heldere hemel. Hoogteverschillen tov van de omringende stations of veel water (direct aan de kust) zijn voorbeelden van die uitzonderingen.
Wel of niet in de stad gelegen heeft onder deze omstandigheden volgens mij nauwelijks invloed: de wind voorkomt de vorming van een inversie (koude luchtlaag onderin de atmosfeer) buiten de stad en de bewolking voorkomt dat de warmtecapaciteit van de bebouwing in de stad de temperatuur beinvloedt. Met andere woorden voor de meeste stations van het HWA geldt dat binnen een straal van 25 km de afwijkingen gering zullen zijn. Zoals Kris al heeft aangegeven is bij Awekas dit een straal van 60 km. Dat is een dermate grote straal dat dit niet meer zondermeer op gaat, omdat dan de geografische gradient een belangrijke rol gaat spelen. Zeker bij jouw station, omdat de geografische gradient in het heuvelland over het algemeen (veel) groter is dan in het vlakke land.
Overigens maakt middelen van temperaturen volgens °C of volgens K niets uit, het zijn immers beide lineaire meeteenheden.
Voorts wil ik benadrukken (zoals al ik al eerder in dit topic heb gedaan) dat als je vergelijkt je daar vooral lering uit kunt proberen te trekken en dat het niet gaat om het (dis)kwalificeren van een weerstation. Maar als de omstandigheden dan zodanig zijn, zodat je de betrouwbaarheid van je eigen station kunt beoordelen, dan zou ik nogmaals zeggen: doe er je voordeel mee! Vooral woensdag en donderdag zijn de omstandigheden weer ideaal!:P
Groet, Jeroen