Zo maak je je auto klaar voor winters weer

Nu de herfst officieel van start is gegaan met een aantal forse buien, duurt het niet lang meer voordat het buiten flink koud wordt. Dat betekent dat er ook weer meer gevaar schuilt in de weg op gaan. Flinke regenbuien die het wegdek in een zwembad veranderen of zeer gladde wegen als de temperaturen onder nul duiken. Hoewel we in Nederland niet de meest strenge winters hebben is het toch belangrijk om je auto klaar te maken voor winters weer. Een aantal dingen zorgen er namelijk voor dat je veiliger de weg op gaat en dat is belangrijk. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Wat kun je doen om je auto helemaal klaar te maken voor de winter? 

Vervang je banden tijdig voor winterbanden
In de wintermaanden is het verstandig om je zomerbanden te vervangen voor winterbanden met betere grip. Hierdoor heb je betere wegligging, minder kans op aquaplaning en een korte remweg bij winterse omstandigheden. Oftewel, het is een stuk veiliger. Wanneer is het tijd om de winterbanden te plaatsen? In ieder geval bij temperaturen onder de 7 graden is het nodig om ze tevoorschijn te halen. Grofweg betekent dat je met de winterbanden rijdt van ongeveer november tot en met maart. Zeker wanneer je deze winter nog naar het buitenland gaat voor een welverdiende wintersportvakantie is het helemaal aan te raden om goede winterbanden onder je auto te hebben. Onthoud wel dat het geen goede idee is om de winterbanden de rest van het jaar eronder te laten zitten. Doordat het wegdek in de zomer warmer is, slijt het rubber sneller. 

Antivries toevoegen
Het is erg belangrijk om de ruitenwisservloeistof bij te vullen met antivries. Dit zorgt ervoor dat vloeistoffen niet bevriezen bij lage temperaturen. Het is erg onhandig wanneer je de ruitenwisservloeistof in de herfst en winter niet kunt gebruiken. Je hebt dan vaak extra last van opspattend vuil zoals modder. De normale vloeistof die je in de zomer gebruikt is vaak roze van kleur. De antivries variant is te herkennen aan de blauwe kleur. 

Goede voorbereiding is het halve werk
Het is niet onverstandig om een kleine wintervoorraad in je auto klaar te leggen. Zorg dat je in ieder geval een ijskrabber en een deken voor de voorruit in de auto hebt liggen. Zo ben je altijd voorbereid en kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Mocht je stil komen te staan langs de kant van de weg dan is het ook prettig wanneer je wat warme dekens tot je beschikking hebt. Ook een extra jas, handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe. Als je stil staat krijg je het al snel flink koud en je kunt de verwarming van de auto natuurlijk niet gebruiken. Mocht je onverhoopt zelf je handschoenen en muts vergeten zijn, dan heb je ze in ieder geval bij de hand. 

Voorkom bevroren autodeuren 
Het is ons allemaal wel eens overkomen: na een nachtje flinke vorst krijg je de deur van je auto niet meer open omdat deze dichtgevroren is. Dit kun je voorkomen door de rubbers van de deuren in te smeren. Dit kun je het beste doen met talkpoeder of een speciale rubberstick. Houd het weerbericht in de gaten, zodat je weet of het nodig is om de avond van te voren aan de slag te gaan. Ook de handrem kan bevriezen. Daarom is het beter om te parkeren in de eerste versnelling om te voorkomen dat je niet meer kunt wegrijden. 

Probeer overdekt te parkeren 
Niets is zo vervelend als bevroren ruiten, net op het moment dat je deur uit moet om naar je werk te gaan. In de winter kan het behoorlijk wat tijd kosten om de ruiten schoon te krijgen, zodat je veilig de weg op kunt. Heb je de mogelijkheid, parkeer de auto dan overdekt in een garage. Niet iedereen heeft natuurlijk deze optie. Een andere manier om bevroren ruiten te voorkomen is in dat geval een speciale antivries deken die je op de voorruit kunt leggen. Dat scheelt je heel wat krabben in de vroege ochtend. 

Winterse check 
Ben je zelf niet heel handig wat auto´s betreft? Laat je auto dan controleren bij de garage voor een speciale wintercheck. Ze lopen hem dan helemaal na, je zou het kunnen zien als een APK voor de winter. Hierbij checken ze de meest voorkomende dingen waarmee je pech kunt hebben in de winter, zoals je accu, oliepeil, slijtage aan ruitenwissers, remblokken en verlichting.