Jouw gegevens ook op hetweeractueel.nl ?

Ben je in het bezit van een weerstation en wil je jouw gegevens hier (ook) publiceren? Lees dan snel verder. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van de hardware en/of software die je gebruikt. Ook als je een eigen website hebt, kun je hier je weergegevens publiceren. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Volg de bijbehorende handleiding van jouw configuratie om de juiste instellingen te maken.

Nadat we je gegevens hebben ontvangen zoals beschreven in de handleiding, voegen we jouw weerstation zo spoedig mogelijk toe.

Waarom zou ik mee doen?

 • Je data staat op het meest complete weer netwerk met de grootste dichtheid van Nederland en België.
 • Je maakt deel uit van een groep enthousiastelingen op weer gebied.
 • Jouw eigen actueel weer wordt op een mooie manier openbaar gemaakt en gepresenteerd.
 • Jouw data wordt gebruikt in temperatuur- en neerslagkaartjes.
 • Je krijgt links naar verwachtingen en banners die je eventueel op je eigen website kunt publiceren.
 • Je kunt je eigen weergegevens eenvoudig en direct vergelijken met vele andere weerstations in de regio of elders in Nederland of België.
 • Meedoen is eenvoudig. Je hoeft slechts eenmalig een paar instellingen te maken in je configuratie en daarna gaat alles vanzelf.

Om mee te doen, zijn er een paar algemene voorwaarden:

 • Je weerstation moet minimaal 2 maanden door jezelf getest zijn op betrouwbaarheid.
 • De weergegevens moeten frequent worden geüpload om ook daadwerkelijk actueel te zijn.
 • Hetweeractueel.nl levert een bestandsformaat aan, dat moet worden geüpload (via FTP), in dit bestand mogen geen wijzigingen worden aangebracht.
 • Uploaden kan naar je eigen website. Als je nog geen website hebt, dan kun je dit bestand ook naar de user-/home directory uploaden die je internet hosting provider jouw heeft toegewezen. Hetweeractueel.nl kan het bestand daar uitlezen.

Op dit moment ondersteunen we de volgende software

Klik op de link voor uitgebreide beschrijving/instructie.

Welke stations / software ondersteunen we niet?

Netatmo
Hoewel Netatmo in de basis als een goed weerstation gezien kan worden, is de ervaring deze stations vaak ook voor de ‘leuk’ worden aangeschaft. Er wordt vaak niet kritisch naar de opstelling van deze stations gekeken. De aangeleverde data is daardoor vaak niet goed/representatief. Daarom hebben we besloten deze stations te weren. Er zouden anders teveel slechte metingen worden doorgegeven naar Hetweeractueel. En de moderators zouden dan teveel werk hebben om al deze data uit te filteren en te weren in onze kaartjes.

Heavy weather
Testen hebben uitgewezen dat niet alle variabelen worden ondersteund die we publiceren op deze website. Gebruikers van deze software raden we aan om over te stappen naar een van bovengenoemde software pakketten. 

Andere software?

Indien je een ander software programma gebruikt, schroom dan niet contact op te nemen om mee te doen. Wellicht is er een oplossing te bedenken zodat we ook jouw software ook kunnen ondersteunen. Als de software de output van een upload bestand kan sturen naar een openbare weblocatie, dan kan Hetweeractueel.nl deze dat uitlezen. Download dan het bestand zoals staat bij deze Weatherlink instructie, verwerk de variabelen en upload de data.