De invloed van het weer op online gokken

Het weer is vaak gespreksonderwerp en bovendien van invloed op allerlei zaken. Zo is het weer zelfs van invloed op online gokken. Wij zetten een aantal interessante weetjes op een rij.

Overigens kun je natuurlijk bij ieder weertype gokken. Bij slecht weer hoef je zelfs de deur niet uit en volstaat een bezoekje aan deze online casino sites. Uiteraard wil je het juiste moment kiezen, dus zetten we snel op een rij wat we weten over het weer en online gokken.

Schijnt de zon onverwacht? Dan verandert online gokken
Een eerste opvallende studie komt uit New York. Daar bekeek men het gedrag van mensen die wedden op sportwedstrijden. Gedurende heel 2011 en 2012 bekeek men het gedrag van mensen die willen wedden. Door deze te koppelen met de weergegevens per dag kon men een bijzonder patroon vaststellen.

Op zonnige dagen was er beduidend meer animo om te wedden dan op dagen met minder zonnig weer. Sterker nog, de animo werd nog groter als het een onverwacht zonnige dag was geworden. Volgens de onderzoekers zorgt de zon ervoor dat mensen bij mooi weer bereid zijn om meer risico te nemen, zeker wanneer zij dit mooie weer niet verwachtten. Ook leek het kritisch vermogen een stuk minder, waardoor men grotere risico’s nam.

Ook slecht weer heeft invloed op online gokken
Een tweede studie houdt ons dichter bij huis. De Erasmus Universiteit en de Katholieke Universiteit Leuven deden namelijk in 2005 onderzoek naar de invloed van het weer op Belgen die in loterijen spelen. Ook hier zag men dat bij (onverwachte) zonneschijn de impulsaankopen stegen, maar een andere conclusie was veel belangrijker.

Tijdens het onderzoek kreeg men namelijk de indicatie dat een gebrek aan zonlicht ervoor zorgde dat mensen beduidend vaker online gokken en in loterijen speelden. Men besloot een vervolgonderzoek te starten. Uit dit vervolgonderzoek bleek dat verband er inderdaad te zijn.

Het komt er volgens de onderzoekers op neer dat mensen door minder zonlicht in een slecht humeur raken. Deze negatieve gevoelens worden opgeheven als zij meespelen in loterijen. Daarmee gebruiken de spelers het spelen in loterijen als een ‘mood repair goal’. Een tweede conclusie is dat mensen bereid zijn om meer risico’s te nemen naar mate zij hun humeur onder controle willen krijgen.

Dit leidt ertoe dat mensen bij gebrek aan zonlicht bereid zijn meer risico’s te nemen en dus een slechtere winkans of hogere inzetten te accepteren. De kans op winst wordt hierdoor uiteraard kleiner, maar het mechanisme voor zelfbescherming (door minder risico te nemen) legt het af tegen het verlangen om het slechte humeur te boven te komen. Doordat meer risico vaak tot minder winst leidt wordt het slechte humeur versterkt, waardoor mensen volgens deze studie juist meer gaan spelen om dat slechte humeur te vermijden. Hierdoor kan zelfs een staat van uitputting bereikt worden, zo blijkt.

Hoe kun je de invloed van het weer op online gokken tegen gaan?
Nu we dus zien dat het weer ons roekelozer kan maken en zelfs kan aanzetten tot meer gokken is de vraag hoe we deze effecten kunnen beheersen. Een goede mogelijkheid is het kijken naar het uitbetalingspercentage. Welke spellen bieden de hoogste kans op winst? Een van de spellen die het hoogste uitbetalingspercentage hebben is Blackjack. De klassieke variant kent zelfs een uitbetalingspercentage van 99,41% en dat is erg hoog. Je kunt de kans op winst zelfs verder verhogen door bepaalde strategieën toe te passen. Ook is het mogelijk om Blackjack gratis te spelen, waardoor je uiteraard niet verliest. Als je toch voor geld wilt spelen en jouw kans op winst zo groot mogelijk wilt houden lijkt Blackjack spelen met iDeal de beste optie.