Een “Indian Summer”, wat is dat precies?

Klinkt goed een Indian Summer, maar wat is het precies en waar komt het vandaan? De meesten weten wel dat het iets met het weer te maken heeft en dat het tijd is om op een terrasje neer te strijken met je ted baker tas of weekendtas. Genieten van de laatste warmte.

Nog een keertje zomer
De term Indian Summer komt uit Noord-Amerika en betekent dat het voor de tijd van het jaar, de herfst, het erg warm is. Een voorwaarde is dat deze periode na een tijd van koud, herfstachtig weer komt. Soms is er zelfs al vorst geweest. Van oorsprong wordt zo’n periode alleen in november zo genoemd. Volgens meteorologen kan je bij plotselinge warmte in september beter spreken over nazomerweer in plaats van Indian Summer. Met nazomerweer kun je eveneens de laatste weken van de zomer bedoelen. Meteorologisch gezien is het weliswaar vanaf 1 september herfst, maar de astronomische zomer loopt dit jaar tot 22 september.

Jagen en oogsten
Het is niet bekend waar de term exact vandaan komt. Daarover gaan verschillende verhalen. Zo gaat bijvoorbeeld het verhaal rond dat de Amerikanen in het oosten van de Verenigde Staten de terugkeer van de zomer gebruikten om nog eenmaal te jagen en te oogsten en een voorraad aan te leggen voor de naderende winter. De Indian Summer was daar perfect voor, want werken tijdens de hitte van de zomer was niet zo gemakkelijk.

Groot temperatuurverschil
De warmte die zo plotseling komt is op het gebied van meteorologie logisch te beredeneren. Vanwege een hogedrukgebied komt de wind niet uit het oosten, maar tijdelijk uit het westen. Dat betekent warme lucht. De temperatuur kan in Nederland in september en oktober gemiddeld oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In uitzonderlijke gevallen kan het in het zuiden van Nederland nog dertig graden worden. De nachten zijn in september langer, waardoor het ’s avonds snel afkoelt en er een groot temperatuurverschil ontstaat tussen dag en nacht. Een Indian Summer moet sowieso drie dagen duren voordat je die periode zo mag noemen. In de praktijk kan zo’n periode wel twee weken duren. Daarna is het weer tijd voor de winterjas.

Oude wijven zomer
In Nederland gebruiken we niet alleen de term Indian Summer. Je hebt vast ook wel eens van de oude wijven zomer gehoord, officieel een Duitse term, namelijk: ‘Altweibersommer’. Er zijn verschillende theorieën over waar die naam precies vandaan komt. Het zou afkomstig zijn uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin godinnen spinnend of wevend werden afgebeeld. Volgens een woordvoerder van het KNMI werd de term later toegeschreven aan oude breidende vrouwen die bij rustig nazomerweer lange draden spinden en veldspinnen.

Trek eropuit met je weekendtas
Natuurlijk kan je ervoor kiezen om de hele dag binnen te blijven en Netflix te kijken, maar dat is eigenlijk wel zonde. Geniet nu het nog kan van het mooie weer. Of ga op zoek naar nieuwe handtas dames en plof daarna neer op een terras. Wat je ook gaat doen, een dagje zee of een wandeling maken het is heerlijk om nog eenmaal te genieten van de warmte en de zon voordat de lange wintermaanden aanbreken.