Discussie forum over achtergronden en theorie mbt het weer
Door Mike
#28648
Wintertips voor "wilde" dieren

Niet alleen onze hobby- en huisdieren hebben in de winter extra aandacht en verzorging nodig; juist ook de dieren in het wild worden geconfronteerd met verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen, waardoor zij meer moeite hebben om te overleven. Een paar simpele tuinaanpassingen kunnen deze dieren helpen.

Tuinaanpassingen

-Plaats nestkasten voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. In het oosten van Nederland kunt u ook een nestkast voor steenmarters plaatsen.
-Voorzie tuinvijvers van een loopplankje om verdrinken van o.a. egels te voorkomen.
-Zorg voor takkenwalletjes en rommelhoekjes.
-Ruim afgestorven planten en bladmateriaal niet op. Dit geeft beschutting.
-Haal bladafval juist wel weg uit uw vijver.
-Verspreid het snoeien van struiken over meerdere jaren om beschutting te behouden.
-Bied tijdens de vorstperiode gematigd voedsel aan. Voorkom dat voedsel blijft liggen, omdat dit gaat schimmelen en ook minder geliefde dieren kan aantrekken. Bied dus niet meer voedsel aan dan nodig.
-IJs kan geschaafd worden zodat dieren toegang hebben tot water.

Egels

-Laat gezonde egels met rust. Alleen zwakke dieren kunt u bijvoeren.
-Geef nooit melk te drinken, maar water of ijsschaafsel op een lage schaal. Een blikje katten- of egelvoer wordt gewaardeerd.

Vogels

-Houd voederplanken goed schoon om ziekteverspreiding te voorkomen.
-Geef vogels geen voer waarin zout is verwerkt. Dit veroorzaakt uitdroging.
Margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt. Kaas moet u zonder het schadelijke plastic randje voeren.
-Leg voer op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden van vogels.
-Dek het drinkwater tijdens een strenge winter wel af met een stuk gaas, zodat de vogels niet bevriezen doordat ze gaan badderen.
-Voorkom vastgevroren vogels: Breng een strolaag aan rond ijswakken.
Probeer een vastgevroren vogel nooit los te trekken. Maak het ijs rondom de poten voorzichtig los door het langzaam te laten smelten. Plaats hiervoor een goed afgesloten pan met warm water op het ijs.

Recept voor vetbollen voor vogels

Vetbollen zijn eenvoudig zelf te maken. Vermeng zaden (zonnepitten, maanzaad en hennepzaad) met broodkruim en gesmolten reuzel. Laat het mengsel stollen en stop het in een netje, knoop het dicht en hang het buiten op in een struik of aan de voederplank op.

Let op: De Dierenbescherming adviseert om vogels alleen bij te voeren tijdens periodes van strenge vorst. Dit voorkomt dat minder geliefde dieren overlast veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat bijvoeren van vogels voor een groter broedsel kan zorgen, maar dat de overlevingskans van de volwassen vogels juist omlaag kan gaan.

Bron : http://www.dierenbescherming.nl
Door tinuz97
#28651
En een tip van mij:
Als je een hond hebt zoals ik (een Scheltie,ofwel Shetland Sheepdog)
Zorg dat je de poten goed knipt ook de haartjes tussen de tenen,zodat sneeuw minder goed ertussen blijft plakken (dit kan erg pijnlijk zijn voor een hond!)
Tevens smeer ik de pootjes altijd in met vaseline,ivm dat de sneeuw dan ook minder plakt,meer warmte vasthoud,en het zout op de wegen de voetkussens minder doen uitdrogen.
Just a advice :laugh:
Door jango
#28652
Een klein beetje erg veel te laat om deze tip nu te geven.

De meeste van de genoemde dieren zijn in een hele diepe winterslaap en komen daar pas uit als de temperatuur weer het aangename niveau heeft bereikt.
Wel kan het voorkomen dat ze als na een koude periode het lang warm blijft ze uit hun winterslaap komen en zou daarna weer een zeer koude periode komen ze dan in de problemen komen.

Alleen voor de vogels kan wat gedaan worden, al zijn er van bepaalde soorten (kraai achtige en ganzen) meer dan genoeg en zal de natuur zijn werk wel doen.

De meeste dieren zijn beter voorbereid op een koude lange winter dan wij mensen.
Het zijn zelfs goede weervoorspellers en gaan zich al weken van te voren voorbereiden als een koude periode word verwacht.
Kunnen onze grote weermensen van tv nog wat van leren.
Door petergroeneveld
#28702
De vogeltjes in de tuin worden door ons in de winter ook altijd bijgevoerd, in de sneeuw kunnen ze toch niet al te veel voer meer vinden. Ze geven er ook altijd een mooi schouwspel voor terug vind ik.

Bijlagen
DSC00753.jpg
DSC00753.jpg (71.21 KiB) 387 keer bekeken
Door petergroeneveld
#28704
En de laatste kreeg ze niet alle 3 in hetzelfde bericht. :(

Bijlagen
DSC00735.jpg
DSC00735.jpg (97.09 KiB) 387 keer bekeken
Door tinuz97
#28705
Dat probleem heb ik ook al ondervonden.....Luc,kan dit niet worden aangepast? Je kan maar 1 attachment toevoegen op deze manier :dry:
Door Mike
#28709
jango schrijft:
Een klein beetje erg veel te laat om deze tip nu te geven.

Klopt, maarja de winter is ook wel weer erg vroeg dit jaar ;)

De Egels zijn idd aan hun winterslaap bezig, de vogels hebben het nu toch wel hard nodig hoor, zeker met deze sneeuwlaag.

Oja ;) Er wordt door sommige mensen beweerd dat het niet goed is om vogels te voederen omdat ze daar dan afhankelijk zouden worden. Wees gerust, vogels leven niet enkel en alleen van het voedsel van de voederplanken. Ze leven van verschillende voorraden en voedselbronnen die ze tijdens hun constante zoektocht in de regio vinden.
Door petergroeneveld
#28713
Heb net op het RTL4 nieuws van 19:30 uur gezien, hier hadden ze het ook over dieren die het tijdens deze winter moeilijk hebben.
Waaronder ook de egels, die hebben het toch ook moeilijk met dit weer, er werden al meer dan honderd egels naar een dieren opvang centrum gebracht! ;)
Heeft dit toevallig nog iemand gezien?
Door WEERSTATION KLAZIENAVEEN
#28769
Zeker denken we aan de vogels,

De Vogels kunnen bij mij elke dag weer genieten van een maaltijd bestaande uit brood,Mezen-bollen,kokosnoten met vet en zaad er in,Vogelzaad,Dus hier dik in orde :)

Mvg,

Martijn