Discussie forum over achtergronden en theorie mbt het weer
Door Mike
#47888
Het KNMI heeft een nieuwe supercomputer in gebruik genomen, de BullX B500 met 4752 cores, om ‘flinke stappen vooruit te kunnen maken op het gebied van weersverwachtingen en klimaatonderzoek’ zo stelt het KNMI.

Het weer is voor Nederlanders een geliefd gespreksonderwerp en de KNMI zal met de nieuwe supercomputer sneller en nauwkeurigere voorspellingen kunnen doen. De supercomputer is 40 keer sneller dan het vijf jaar oude systeem dat het KNMI daarvoor gebruikte en is de op een na sneslte computer van Nederland. Het heeft daarvoor 4752 cores tot zijn beschikking (Intel Xeon)en 9.500 GB ram. De totale opslagcapaciteit van de BullX B500 bedraagt 60 terabyte. De totale rekenkracht is 58,2 teraflops, de snelste computer van Nederland (van onderzoekscentrum SARA) heeft een totale rekenkracht van 65 teraflops.

Afbeelding

Klimaatvriendelijk

Om enkel klimaatberekeningen te doen en het klimaat zelf niet te schaden, is de BullX een energiezuinigsysteem dat door middel van waterkoeling wordt gekoeld. Toch komt er veel warmte af van zo’n supercomputer (en andere systemen) en daar gaat het KNMI duurzaam mee om. Voor een duurzaam en energiezuinig computercentrum heeft het KNMI gekozen voor een combinatie van warmte- en koudeopslag in de ondergrond en vrije koeling op het dak van het KNMI. In de winter zorgt het luchtkoelingsysteem op het dak voor koeling van het computercentrum en koelt het tevens grondwater af, dat vervolgens ondergronds wordt opgeslagen. In de zomer wordt dit grondwater gebruikt voor koeling van het computercentrum en wordt het opgewarmde grondwater ondergronds opgeslagen.

Bron : computeridee.nl
Door Mike
#47890
Tsja, en dan lees je op de site van het NOS weer dit ;)

Dure koeling

De supercomputer heeft het KNMI een paar miljoen euro gekost. De energie die het apparaat produceert, zal het instituut uiteindelijk het meeste geld kosten. Hazeleger: "Hoe groter die computers, hoe meer warmte ze produceren. Dat is eigenlijk het grote probleem van die supercomputers. De koeling kost gewoon meer dan het gebruik van de computer zelf."

Dusja, wat is dat weer de uitdrukking "energiezuinigsysteem"?, dit ding vreet stroom :S

Grote BULL dus :laugh:

Komen wij aan met onze energiezuinige pc-tjes :silly:
Door kees ws middelburg
#47896
Dan hebben we het nog niet gehad over klimaat neutraal wat betreft de CO2 uitstoot
Door tuinmantom
#47897
Ik wou eens snel uitrekenen hoeveel elektriciteit die verbruikt, maar ik heb wellicht een rekenfout gemaakt :)

In één B500 kast kunnen 9 double blades, in één blade zitten 8 cores.
Ze zeggen dat ze 4752 cores hebben, dus dat zijn 66 B500 kasten.

Voor één kast zeggen de specs:
Power supply consumption: typical 6.5 KW, max 8.2 KW

dus totaal verbruik KNMI's supercomputer:
typical 429.000 Watt, max 541.200 Watt ?

(bron: http://www.bull.com/extreme-computing/d ... _final.pdf)