Algemeen forum ontrent de ontwikkelng, design en hosting van weergerelateerde websites (dit laatste om een beetje on topic te blijven)
Door wslangerak
#27925
Onder de titel "Hulp nodig van collega's" graag jullie aandacht voor het volgende.

Mensen die in het systeembeheer werken of ervaring hebben zullen de volgende vragen ongetwijfeld herkennen: "Hij doet het niet meer. Wat moet ik doen?", of "De printer is kapot en het internet werkt ook niet meer. Kan jij dat repareren?", of "Dat Excel-bestand is niet goed, want ik krijg het niet open met Word. Kan je een beter bestand sturen?".

Domme vragen bestaan niet zei ik altijd. En dat zeg ik nóg, want een mens kan nu eenmaal niet alles weten. Ieder zijn specialisme.
Wat ik echter hier op het forum regelmatig zie is dat mensen vragen stellen zonder ook maar enige informatie te geven over
a) hetgeen ze precies willen,
b) wat ze al bereikt hebben,
c) de achtergrondkennis die ze bezitten,
d) of ze al een site hebben en zoja met of zonder eigen domein, php enzovoort.

Omdat het echt heel moeilijk is sommige vragen te beantwoorden zonder de nodige informatie, wil ik ervoor pleiten om - als je een vraag stelt als "nieuweling" - ervan uit te gaan dat de volgende gegevens echt nodig zijn om de basisvragen over het maken van een website snel en goed te beantwoorden:

1. Vul je profiel zo volledig mogelijk in. Vermeld minimaal het weerstation en de software die je gebruikt in;
2. Geef in je vraag aan of je al een site hebt of niet. Heb je een site vermeld dan de URL, oftewel het adres waaronder de site te bereiken is (zoals www.hetweeractueel.nl). Als je geen eigen domein hebt, maar een "homepage" van je internetprovider gebruikt (KPN, Online, Chello enz.), vermeld dan wie je provider is.
3. Geef aan of je al geslaagd bent in het uploaden van gegevens of helemaal nog niet. Gebruik je een apart FTP-programma of heb je geen idee wat daarmee wordt bedoeld?
4. Werkt je weersoftware goed op je eigen PC? Worden de files die je op de site wilt wel goed op je eigen harde schijf gecreëerd?
5. Omschrijf duidelijk wat je al hebt bereikt en wat je nu nog wilt bereiken.

Deze lijst is niet compleet, maar het vormt wel de basis op grond waarvan we gezamenlijk zeker verder zullen komen.

Bedankt namens de "hulpverleners"!
Door Luc
#27934
Ik krijg dit soort vragen ook vaker in de mail: 'Het lukt me niet, wat doe ik fout?'. Voordat je weet wat er misgaat en wat de persoon aan de andere kant eigenlijk probeert, ben je al een paar mails verder.....

De 'helper' kan de gedachten niet lezen van de vragen, dus probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en zoveel mogelijk informatie te verschaffen. Ik merk dat sommige weeramateurs (waarschijnlijk) wat moeite hebben om (snel) te typen, waardoor zinnen kort en vaak cryptisch zijn. Mijn toevoeging aan dit topic:

'Probeer duidelijk te omschrijven wat het probleem is, ook al kost je dat veel tijd om te typen'. De helper kan je dan sneller in de juiste richting sturen.

Gr,
Luc
Door Eckie76
#27945
Daarbij helpt het ook echt mee, als deelnemers hun gebruikersnamen prettig hanteerbaar houden, en zoals Kees al aangaf, hun profiel zo compleet mogelijk invullen.
Mensen die alleen hun initialen gebruiken, om welke reden dan ook, of topics starten zonder dat we een flauw idee hebben om wie het in vredesnaam gaat moeten niet vreemd opkijken als andere deelnemers dan minder behulpzaam blijken.
Logisch dat iemand niet al zijn persoonlijke gegevens bekend wil maken, maar door compleet anoniem of "vaag" van gebruikersnaam te blijven, krijg je doorgaans wel minder snel respons.
Door WEERSTATION KLAZIENAVEEN
#29011
Ik ben het met al het bovenstaande volledig eens :)

Misschien is het mogelijk om een soort Clausule te maken als nieuwe mensen zich aanmelden dat er eerst de forumregels gelezen moeten worden en voordat je aanmelding actief wordt dat je akkoord moet gaan met de Forumregels.


In mijn ogen gebeurt het nog steeds regelmatig, zelfs vanmiddag weer, Dat mensen zich maar klakkeloos ff snel aanmelden en een vraag stellen zonder te weten hoe of wat, Wat beschreven staat zoals Kees,Ws Langerak al heeft aangegeven.


Mvg,

Martijn
Door wslangerak
#34992
Mag ik ongegeneerd even een "bump" doen voor dit topic?

En mag ik nieuwere HWA-leden vragen het eerste bericht eens te lezen?

Dit geldt uiteraard niet alleen voor website ontwikkeling maar voor álle vragen.

Namens iedereen alvast bedankt.
Door roan
#35004
wij stoppen nu en gaan morgen fris weer verder en uitproberen wat jij ons hebt gestuurd.
Ik wil je heel hartelijk bedanken voor je reacties het geeft een mens weer moed.
nogmaal bedankt .morgen verder
Door Mike
#35005
roan schrijft:
wij stoppen nu en gaan morgen fris weer verder en uitproberen wat jij ons hebt gestuurd.
Ik wil je heel hartelijk bedanken voor je reacties het geeft een mens weer moed.
nogmaal bedankt .morgen verder

Huh?, dit had zeker een PBtje moeten zijn ;)
Door wvdkuil
#59217
Dit topic weer even naar boven halen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel.

De Leuven Template is uitgebreid met heel veel mogelijkheden maar vereist ook kennis van HTML en PHP. Dus krijg ik vaak vragen (al dan niet duidelijk omschreven) die ik sneller zelf zou kunnen oplossen dan dat ik hele verhalen moet schrijven om het uit te leggen wat er gedaan moet worden. Ook de problemen met rechten (777 versus 755) e.d. kosten extreem veel meer tijd dan nodig.

Ik heb het eens nagekeken. De twee installaties die ik de afgelopen maanden voor beginners heb gedaan kosten mij minder dan 4 uur werk in een paar sessies.
Sommige problemen die mensen hebben met de template kosten mij veel meer uren en interrupties van mijn gewone werk alleen al per probleem.

Nu vind ik dat iedereen moet leren en eigenlijk wel basis HTML kennis nodig heeft om een website in de lucht te houden.

Maar voor die toekomstige gebruikers die zich onzeker voelen het volgende aanbod:
Als u overweegt de Leuven-Template te gaan gebruiken, liefst ter vervanging een al bestaande website (dus u heeft een ietsje kennis) dan wil ik wel de eerste opzet van uw template doen.

Wat is nodig:
1. een lege map weather2/ op uw webserver
2. een extra ftp account met alleen toegang naar die map
3. antwoorden via een mail op een aantal vragen.
Vaak kan ik een aantal vragen al beantwoorden op basis van uw bestaande website (welk weerprogramma, welke sensoren, lid van hwa en van wat nog meer).
Ik installeer de template en pas zoveel mogelijk alle menu"s e.d. aan uw situatie aan.

Daarna moeten we dan samen zorgen dat de benodigde bestanden worden opgeladen.
Daar is documentatie van, dus dat moet lukken.
Ik kan niet en wil niet in uw PC. Dus voorstellen voor "Teamviewer" e.d hoeft u niet te doen.

Dan hebt u dus een basis website en kunt u verder gaan aanpassen.
Achtergrond foto's, kleurstellingen, extra pagina's (er is een lege pagina om mee te beginnen) enzovoort.

U moet dan als u tevreden bent met de situatie het extra ftp account aanpassen met een nieuw wachtwoord waardoor de beveiliging weer is hersteld en het account eventueel nog eens in de toekomst kan worden gebruikt.

Natuurlijk kunt u altijd een vraag stellen, maar dan kan ik veel meer tijd steken in het echte probleem achter de vraag omdat ik weet dat de begin situatie correct was.

Het lijkt misschien alsof mij dit meer tijd gaat kosten maar ik weet zeker dat het mij tijd zal besparen,

Groeten, Wim

Oh ja, en de andere berichten uit dit al weer 2 jaar oude topic zijn ook HEEL lezenswaardig.
Door dibasta
#59218
Lekker makkelijk als je alles zelf weet, en voor een leek is het soms werkelijk algebra!!!
Maar.. gelukkig hoef ik dan niet bij jou en Luc aan te kloppen!
Snap ook wel dat je het zelf moet leren, maar de één pikt dat makkelijker op als de ander, en om dan daarmee het hele forum met al die vragen te vervuilen? snap ik ook wel.

Maar gelukkig heb ik m'n eigen bronnen wel, die daar niet zo moeilijk over doen, die het juist heel erg leuk vinden om mensen zonder kennis te helpen via een PM !

Vr. groet,
Peter.
Door WSParkstad
#59219
Goedendag @All,

Ja helaas moet ik ook mensen lastig vallen want van PHP weet ik dus echt niks af en ook ik weet dat het lastig over komt als ik een vraag heb of een idee om iets anders te willen.

Ben blij dat het Template van Wim nu perfect loopt en zal Wim niet meer tot last zijn en hopen dat er niet veel veranderd want dan zal het template oud worden.
Wat ik zelf merk is daar waar ik een week op zit te zoeken of te kl.ten zeg maar bij de PHP mensen binnen enkele minuten opgelost is.

Maar kan het wel begrijpen dat het vervelend kan zijn, maar een vraag wil niet zeggen dat er meteen antwoord moet komen en ja in het begin heb je veel vragen omdat het inderdaad algebra is voor mij en goed geholpen ben geworden door Wim.

Op mijn vakgebied help ik mensen ook graag en zou willen dat ik gebruikers met PHP en de template van Wim ook kon helpen, want het blijft een mooi template en hobby.

Ben nu nog aan het vechten met enkele dingen die mij uitgelegd zijn geworden en het lijkt inderdaad zo eenvoudig, als je het weet en voor iemand zoals ik is het echt vermoeiend en dan het gevoel van waarom lukt het niet en waarom krijg ik het niet onder de pannen en niet na 10 minuten, maar dagen en voor mensen misschien onbegrijpelijk dat ik het niet onder de pannen krijg, maar net zoals hier beschreven wordt, iedereen zijn eigen capaciteiten en respect naar elkaar toe, dan kan men samen ver komen.

M.Vr.Gr,

Marcel.