Gezond de herfst door met deze drie tips

De ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent niet alleen dat de meteorologische herfst weer begonnen is en het veel regent, maar ook dat we de zakdoeken en neussprays weer tevoorschijn kunnen halen. In het najaar gaan er namelijk vaak allerlei virussen rond, en zijn we, doordat we veel meer binnenshuis en op elkaars lip zitten, daar ook nog eens veel vatbaarder voor. Zie jij op tegen een heel seizoen gesnotter en gesnuit? Lees dan hieronder wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je deze herfst gezond en fris doorkomt.

Frisse lucht
Dat we in het najaar massaal beginnen te snotteren heeft niet alleen te maken met virussen die rondgaan. De omstandigheden om een verkoudheid op te lopen zijn vaak ook ideaal. We zitten namelijk veel binnen, en vooral op het werk laat het binnenklimaat nogal eens iets te wensen over. Wanneer je veel tijd doorbrengt in een slecht geventileerde ruimte, waar de kachel voluit staat en de lucht droog is, dan droogt ook je neusslijmvlies sneller uit. Hierdoor word je vatbaarder voor verkoudheid en griep. Door regelmatig de ramen open te gooien en de verwarming uit te zetten, zorg je voor voldoende frisse lucht en daarmee een betere weerstand. De allerbeste oplossing is natuurlijk om ook in het najaar elke dag even de deur uit te gaan met je heuptas heren om je middel en een paraplu in je hand voor een frisse neus.

Lekker stampen
Wanneer je in een stortbui terecht bent gekomen en je naar huis spoedt met je waterdichte rugzak op je rug, je natte haren die tegen je wangen plakken en ijskoude voeten, dan is er niks lekkerder dan thuis te komen en de geur op te snuiven van een heerlijke stamppot. Maar deze echte herfstige maaltijden zijn niet alleen heel lekker, ze bevatten doorgaans ook flink wat groente, en dus vezels, vitamines en mineralen. En die heb je juist in het najaar extra hard nodig om je weerstand goed op peil te houden. Hoewel stampotten dus qua groenten een hele gezonde keuze zijn, maken we ze juist ongezonder door er teveel vlees bij te eten; denk aan spekjes en worst. Voor een keer is dat natuurlijk helemaal niet erg, maar als je meerdere keren in de week van een stamppotje geniet, krijg je ook behoorlijk wat calorieën binnen. Zoek dus eens naar gezondere varianten op de klassieke rookworst of spekjes, om je stamppot ook echt gezond te houden.

Duik (vroeg) het bed in
Als de dagen weer korter worden en het buiten sneller donker wordt heeft je lichaam ook behoefte aan voldoende slaap. Dat wil zeggen; wanneer je te weinig slaap krijgt kan dit slecht zijn voor je weerstand. Smeer je boterhammen voor de volgende werkdag daarom eens op tijd en stop ze in je tas van XD Design, want het is namelijk helemaal geen gek idee om in het najaar zo nu en dan eens lekker vroeg onder de wol te kruipen. Om je weerstand dan helemaal een flinke boost te geven kun je dit ook nog het beste samen met je partner doen, waarbij jullie voor het slapen eerst de tijd nemen voor een vrijpartij. Uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania is namelijk gebleken dat 1 á 2 keer seks per week zorgt voor een beter werkend immuunsysteem en een sterkere weerstand. Dat is toch een win-win situatie!