Heetste decennium ooit gemeten

Wereldwijd is het afgelopen decennium het warmste ooit gemeten, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van klimaatwetenschappers. De gemiddelde temperatuur op aarde is met 0,39 graden Celsius gestegen tussen 2009 en 2019. 2019 behoorde tot één van de warmste jaren uit de geschiedenis. Ook in Nederland worden de zomers steeds warmer en droger, wat verschillende gevolgen heeft.

Gezondheidsrisico kwetsbare groepen
Aanhoudend warm weer vormt vooral voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht een gezondheidsrisico. Bij zorgverzekeringen vergelijken is dit een factor om rekening mee te houden. Mensen die het moeilijk vinden om goed voor zichzelf te zorgen hebben meer aandacht van anderen nodig op warme dagen. Iedereen moet er namelijk voor zorgen om voldoende te drinken en koel te blijven. Ook kinderen zijn kwetsbaar, omdat ze zichzelf niet altijd kunnen beschermen tegen oververhitting. Vooral voor jonge kinderen worden de risico’s bepaald door het gedrag van hun verzorgers.

Steeds snellere temperatuurstijging
Het is al jaren bekend dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. De temperatuur is wereldwijd immers gestegen sinds de metingen begonnen in de negentiende eeuw. Vanaf 1980 is ieder decennium warmer geweest dan de voorgaande. Hierdoor passen de laatste tien jaar ook in de trend. Waar de periode van 2010 – 2019 in verschilt in vergelijking met voorgaande decennia, is de snelheid waarmee de temperatuur stijgt. De temperatuurstijging van 0,39 graden Celsius is significant groter dan de gemiddelde stijging van 0,07 graden Celsius die eerder gemeten werd.

Gevolg van klimaatverandering
Als gevolg van klimaatverandering warmde de aarde de afgelopen tien jaar sneller op. Het is steeds duidelijker zichtbaar wat de gevolgen hiervan zijn. Zo wijzen de klimaatonderzoekers in hun verslagen onder andere op de stijgende temperatuur van het oppervlaktewater in de oceanen. Het recordjaar was 2016, met op de tweede plek 2019. Ook was 2019 het één na warmste jaar ooit gemeten in het Noordpoolgebied en op Antarctica. Hier smelten de poolkappen nog sneller, waardoor de zeespiegel harder stijgt. Dichtbij huis is klimaatverandering ook merkbaar. Nederland kent steeds langere periodes van extreme hitte en droogte. Niet alleen hebben we steeds vaker te maken met een hittegolf, maar deze worden ook warmer en langer. Zo werden in De Bilt tussen 6 en 13 augustus van dit jaar maar liefst acht tropische dagen op rij gemeten.

Droogte in Nederland
Er is nog altijd een nijpend tekort aan bodemwater in Nederland, zoals de droogtemonitor van de KNMI laat zien. Op veel plekken is de bodem gortdroog. Dit is slecht voor de bomen en planten, maar ook voor dieren die niet meer aan drinkwater kunnen komen. De buien die zijn gevallen hebben maar weinig impact. Er is motregen nodig, een halfjaar lang, om de achterstand van de afgelopen jaren in te halen. In 2020 is het neerslagtekort in Nederland 251 millimeter. Hiermee is 2020 één van de droogste jaren ooit.