Het ideale weer om te fietsen

Nederland staat bekend om haar enorme hoeveelheid fietsen. Niet voor niets worden we, ondanks het beperkte inwonersaantal, gezien als één van de grootste fietslanden ter wereld. Waar de één door weer en wind naar bijvoorbeeld het werk fietst, kiest de ander ervoor om alleen tijdens de zomermaanden op de fiets te stappen. Omdat dit voor iedereen anders is, is het lastig te bepalen wat de beste temperatuur is om te gaan fietsen. Wat we wel weten, is dat het natuurlijk een heel verschil is of je voornemens bent een fietstocht op je normale fiets van 40 kilometer te gaan fietsen of dat je even naar de stad fiets voor wat boodschappen. Om je toch een idee te geven welke invloeden belangrijk zijn om optimaal te kunnen genieten, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Niet alleen draait het hierbij om de temperatuur, maar ook om andere zaken.

De temperatuur
Er zijn verschillende aspecten die uiteindelijk bepalen of het weer aangenaam genoeg is om te gaan fietsen. Je kunt je wel voorstellen dat 30 graden te warm is voor een stevige fietstocht, maar wel prachtig weer om een elektrische fiets te kopen is. De ideale temperatuur om te fietsen, is tussen de 20 en 25 graden. Uiteraard kan het daaronder ook, maar dan is het wel prettig om een jas aan te trekken. De reden dat dit de perfecte temperatuur is, is omdat je geen jas hoeft aan te trekken en je ook niet zo snel zweet. Daarnaast zul je merken dat ook de natuur met deze temperatuur op haar mooist is, waardoor het dubbel genieten is buiten.

De wind
Een heerlijk briesje is natuurlijk prettig wanneer je op de fiets zit. Vooral wanneer de temperatuur richting de zomermaanden wat oploopt, is het fijn dat het iets waait. Toch is te veel wind ook niet prettig en kan het zelf zorgen voor vervelende situaties. Je kunt je wel voorstellen dat het allesbehalve prettig is wanneer je aan het fietsen bent en je krijgt iedere keer een flinke windvlaag in je gezicht. Allereerst is het dan aan te raden om een bril te dragen, zodat er geen vliegjes of andere insecten in je ogen kunnen komen en kan een harde wind ervoor zorgen dat je het koud krijgt. Het is dus prettig als het niet tot nauwelijks waait, wat ook de actieradius van je accu ten goede komt.

Luchtvochtigheid
Wanneer het kwik in de zomermaanden stijgt, hebben we in Nederland vaak als nadeel dat ook de luchtvochtigheid stijgt, waardoor de gevoelstemperatuur vele malen warmer is en we bij een beetje inspanning een klam shirt hebben. Om ervoor te zorgen dat je dit niet gebeurt tijdens het fietsen, is het dus ook verstandig om te kijken naar de luchtvochtigheid van die dag. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je shirt ergens halverwege de route zeiknat is van zweet en je vervolgens ook nog ergens op een terrasje wilt gaan zitten om daar te genieten van de zon onder het genot van een ve