Hoe bescherm je je scootmobiel tegen weersomstandigheden?

Voor steeds meer mensen is een scootmobiel een uitkomst om toch voor langere afstanden het huis uit te kunnen, zodat men zelf boodschappen kan doen en sociale contacten kan onderhouden. Door de vergrijzing en het verdwijnen van het stigma op scootmobielen, is ook het assortiment aan scootmobielen de laatste jaren flink gegroeid. Maar hoe goed kan zo’n scootmobiel tegen verschillende weersomstandigheden en wat kun je doen om hem ertegen te beschermen? We bespreken het in dit artikel.

Voorkom regen in de accubak
Ook als je je scootmobiel goed kunt bedekken, is het verstandig om wanneer je overvallen wordt door een regenbui zo snel mogelijk beschutting op te zoeken. Dit om te voorkomen dat je scootmobiel toch natter wordt dan verantwoord is. Daarbij is het van groot belang dat je grote plassen vermijdt. Het opspattende water dat het rijden door plassen veroorzaakt, kan in de accubak van het scootmobiel terecht komen. Dat kan de werking en levensduur van je accu sterk negatief beïnvloeden. Je kunt ook investeren in een regenhoes voor je scootmobiel om hem te beschermen tegen vocht.

Vermijd langdurige blootstelling aan kou
Kou kan ook schadelijk zijn voor je scootmobiel. Gebruik je hem in de winter, dan moet je oppassen voor sneeuw en ijs. Deze kunnen de bewegende delen van je scootmobiel beschadigen en ervoor zorgen dat de accu harder moet werken. Daarnaast kunnen lage temperaturen de chemische processen in de accu vertragen, wat ervoor zorgt dat de capaciteit en prestaties kunnen afnemen. Laad je accu in de winter op op een warme plek en laat je scootmobiel niet voor langere tijd achter op een koude plek.

Niet in vol zonlicht
Niet alleen slecht weer kan schadelijk zijn voor je scootmobiel. Ook direct zonlicht en uv-stralen kunnen een negatieve invloed zijn, in het bijzonder voor de accu. Langdurige blootstelling hierin kan ervoor zorgen dat de temperatuur van de accu stijgt, wat weer voor oververhitting kan zorgen. Daarnaast kunnen uv-stralen ook voor vroegtijdige slijtage van de accu zorgen omdat ze de buitenkant van de accu kunnen beschadigen. Parkeer je dus scootmobiel dus altijd op een schaduwrijke plek en blijf er als je hem gebruikt niet te lang mee in de zon. Gaat dat niet? Investeer dan in een beschermhoes die alle essentiële onderdelen van de scootmobiel beschermt tegen direct zonlicht.

De welbekende scootmobiel met 3 wielen is niet per se ongeschikt om bij verschillende weersomstandigheden gebruikt te worden, maar het is wel wijs om er verstandig en voorzichtig mee om te springen. Dat betekent zeker niet dat je dan maar binnen moet blijven, maar het betekent vooral dat je oplet waar je rijdt en waar je hem parkeert. Als je goed zorgt voor je scootmobiel, kan hij ook voor langere tijd goed voor jou zorgen door je een grotere actieradius te bezorgen. Contact met de wereld buiten je voordeur is immers belangrijk en waardevol.