Hoe de blockchaintechnologie meteorologie verandert in 2025

We kennen blockchain natuurlijk als de basis van cryptovaluta, maar inmiddels is het eigenlijk veel meer dan dat. Het wordt al door allerlei andere industrieën gebruikt, zo ook door meteorologen. Hoe en waarom ze dat doen, lees je in dit artikel. 

De diversiteit van blockchain
Blockchain was oorspronkelijk puur bedoeld voor cryptomunten, maar inmiddels gebruiken ook andere sectoren het. Zo ook iGaming, zoals je ziet aan deze lijst met crypto casino’s. Daarnaast vinden we deze innovatie steeds vaker terug in smart cities, de landbouw, de energiemarkt en meer. Wat ook een opvallende industrie is waar de blockchain gebruikt kan worden, is dus meteorologie. 

De problemen rond weerdata
Voor het voorspellen van het weer hebben experts betrouwbare, tijdige en gedetailleerde data nodig. Vaak krijgen ze dit niet, bijvoorbeeld door onnauwkeurigheid of manipulatie. Dit heeft te maken met de manier waarop traditionele weerdata opgehaald en beheerd wordt. Het ophalen gaat immers via satellieten, radars en centrale weerstations die over het algemeen beheerd worden door overheidsinstanties of commerciële partijen. Deze infrastructuren zijn dan ook kwetsbaar voor (technische) fouten, gebrek aan wereldwijde dekking, of afwijkende gegevens. Volgens een onderzoek van de World Meteorological Organization zijn 49 tot 66 procent van de weersvoorspellingen inaccuraat vanwege fouten in de data of het onvoldoende delen van de beschikbare informatie. 

Hoe de blockchain kan helpen om meteorologische uitdagingen op te lossen
Blockchain is in principe een gedistribueerde grootboektechnologie waarop data wereldwijd wordt opgeslagen. Hierin zitten allemaal digitale blokken waar informatie op staat. Volgens weerexperts kan deze ontwikkeling gebruikt worden in de meteorologie, wat te maken heeft met de volgende voordelen van de blockchaintechnologie.

Transparante en verifieerbare datastromen
Blockchain biedt onveranderlijke opslag van data. Dit betekent dat de ingediende weermetingen niet veranderd kunnen worden zonder dat het zichtbaar is voor anderen. Netwerken gebruiken daarom IoT-weerstations die frequent data verzenden waarna ze vastgelegd worden op een blockchain. Dit zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot cryptografisch verifieerbare informatie over het weer. Ook de geschiedenis is publiekelijk toegankelijk, wat zorgt voor veel transparantie.

Gedecentraliseerde netwerkstructuur
Weerdata is tegenwoordig vaak gecentraliseerd bij één partij, maar dat verandert door de blockchain. Hierbij kunnen duizenden individuele weerstations bijdragen aan een collectieve database. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van Web3-verbonden stations en IoT-apparatuur, waardoor mensen nog amper iets hoeven te doen. Deze decentralisatie van weerdata heeft als voordeel dat de dekking hoger wordt, wat vooral handig is op plekken waar er weinig officiële weerstations zijn. Dit heeft als bijkomend voordeel dat voorspellingen waarschijnlijk accurater worden.

Integratie met AI
Weersvoorspellingen worden steeds verfijnder en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen als meer experts AI gaan combineren met blockchaindata. Deze combinatie kan namelijk hyperlocal forecasting en ook klimaatmonitoring verbeteren. Ook verzekeraars kunnen hier gebruik van maken, bijvoorbeeld om zich voor te bereiden op meer schadeclaims door extreme neerslag of harde wind.  

Incentives voor kwaliteit
Mensen die weerdata bijdragen aan de blockchain kunnen in ruil hiervoor tokens ontvangen, maar alleen als hun sensoren goed geïnstalleerd zijn en nauwkeurige informatie bieden. Dit is een economische motivatie voor de bijdragers en kan ervoor zorgen dat meer mensen hieraan mee gaan werken. 

Praktijkvoorbeelden in 2025
Vandaag de dag wordt de blockchaintechnologie al gebruikt in de meteorologie door een paar organisaties. AccuWeather is hier een goed voorbeeld van. Dit platform levert sinds 2021 zijn weerdata via Chainlink-orakels aan blockchains. Een jaar later ging AccuWeather een samenwerking aan met API3, waardoor het rechtstreeks on-chain data kon leveren. Dit verstevigt de betrouwbaarheid en ook de directe controle. WeatherXM gebruikt de blockchain ook, maar wel op een andere manier. Dit Web3-platform zet namelijk duizenden weerstations in en biedt gebruikers beloningen in de vorm van tokens.