Hoe heeft het weer impact op het energieverbruik?

De relatie tussen weer en energieverbruik is een oneindige cyclus. Pieken en dalingen in temperatuur en vochtigheid leiden tot pieken en dalen in energieverbruik en -kosten, die op hun beurt overeenkomen met pieken en dalen in de uitstoot van broeikasgassen, wat het klimaat verder beïnvloedt. Wat betekent deze relatie als het gaat om je energieverbruik? Bij het energie vergelijken zou je hier dan immers wel rekening mee moeten houden. Temperaturen boven 30 graden Celsius en onder 0 graden Celsius belasten je verwarmings- en koelsysteem, waardoor het op zijn maximale capaciteit komt, de efficiëntie vermindert en de energievoorziening leegloopt, samen met je portemonnee. Simpel gezegd komt dit neer op minder waar voor je geld in termen van comfort. Voeg hier temperatuurproblemen, wind, bewolking en neerslag aan toe en het sneeuwbaleffect gaat door, wat de comfortniveaus verder beïnvloedt, om nog maar te zwijgen van je vermogen om binnenruimtes te verwarmen of te verkoelen. In dit artikel kun je lezen wat de ergste overtreders zijn als het gaat om de impact van het weer op het energieverbruik.

Kou
Draagbare kachels en andere verwarmers behoren tot de grootste bronnen van elektriciteitsvraag tijdens periodes van extreme kou, wat een belasting vormt voor je portemonnee en het elektriciteitsnet. Wind, ijs en sneeuw kunnen ook netproblemen verergeren en lijnen breken. De prijzen voor stookolie en aardgas pieken ook in deze periode als gevolg van de toegenomen vraag. Dit kan opgelost worden: bouw een luchtdichte, goed geïsoleerde structuur, kleed je om te beginnen op de juiste manier aan en gebruik de draagbare kachels verstandig. Verwarm alleen bezette kamers met een draagbare verwarming in combinatie met het verlagen van de temperatuur van je thermostaat om te voorkomen dat onbezette ruimtes worden verwarmd.   

Warmte
Pieken in het kwik leiden tot pieken in het elektriciteitsverbruik omdat de vraag naar koeling stijgt met de temperatuur. Zozeer zelfs dat die eisen tot 50 procent van je factuur kunnen uitmaken. Dit is al helemaal het geval als je een airconditioningssysteem hebt in je woning. Bespaar energie door de ventilatorinstelling van je airco op “auto” te zetten en je thermostaat op zo’n 25 graden Celsius wanneer je je huis voor langere tijd verlaat. Of maak het leven gemakkelijker door te upgraden naar een programmeerbare of slimme thermostaat. Verhoog bovendien de efficiëntie door het luchtfilter maandelijks te reinigen of te vervangen. 

Vochtigheid
Vocht in de lucht zorgt ervoor dat je je warmer voelt, waardoor je de thermostaat lager zet in een poging om comfortabel te blijven. Hierdoor gaat je airconditioner langer mee en neemt het energieverbruik toe. Dit is niet de bedoeling, dus probeer dit probleem op te lossen. Hierbij kunnen ventilatoren aan het plafond helpen, al zie je dit amper in Nederland. Plafondventilatoren kunnen je helpen om je koeler te voelen met veel minder energieverbruik dan je airconditioner. Ze kunnen ook helpen om het wintercomfort te behouden. Probeer daarnaast om je huis minder vochtig te maken. Luchtontvochtigers zouden hier bijvoorbeeld bij kunnen helpen, net zoals allerlei tips en maatregelen.