Investeren in zonnepanelen: wat kost dat?

Steeds meer mensen overwegen zonnepanelen in Nederland. Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om duurzaam te leven en daarbij ook nog eens geld te besparen. Ben jij je aan het verdiepen in zonnepanelen en ben jij benieuwd naar het kostenplaatje? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij laten je weten aan welke kosten je ongeveer kunt denken bij de aanschaf van een aantal zonnepanelen.

Grote investering
Iedereen realiseert zich dat zonnepanelen een grote investering zijn om je woning te verduurzamen. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan een pakket zonnepanelen. Er is echter niet een eenduidig antwoord op de vraag wat de prijs van zonnepanelen exact is. Dit hangt namelijk van een aantal belangrijke zaken af. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen, het merk, de afmetingen en het vermogen. Dit verschilt per situatie. Gezinnen met 2 kinderen verbruiken uiteraard veel meer energie dan iemand die alleen woont.

Welke kosten zijn er?
Zonnepanelen brengen verschillende kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de installatie, omvormer, het aantal pv-panelen, het vermogen en de garantie van de panelen. Omdat de kosten heel erg kunnen verschillen per zonnepaneel is het handig om verschillende merken en soorten met elkaar te vergelijken. Installatiebedrijf Feenstra maakt de kosten van zonnepanelen inzichtelijk op hun website door verschillende panelen met elkaar te vergelijken op basis van 10 zonnepanelen. Wist je dat dit ook het gemiddelde aantal zonnepanelen per installatie is?

Let wel op dat zonnepanelen ‘verborgen’ kosten met zich mee kunnen brengen zoals de kosten van de omvormer, de bekabeling en de installatie. In sommige gevallen moet er ook een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Dat brengt kosten van een elektricien met zich mee. Bij Feenstra zijn alle kosten all-in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Opbrengst zonnepanelen
Uiteraard wil je weten wat zonnepanelen jou kunnen opleveren. Naast duurzamer wonen wil je ook dat je je investering terugverdiend. Daarom is het belangrijk om naar het rendement te kijken van jouw zonnepanelen. Je kunt gemakkelijk de opbrengst van zonnepanelen berekenen door het totaal aantal wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met 0,85 kilowattuur (kWh). Het getal 0,85 is afkomstig van de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel met 1 wattpiek per jaar. Om daadwerkelijk te spreken van rendabiliteit moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken, zoals hoeveel panelen er geïnstalleerd zijn op het dak. Dit bepaalt voor het grootste gedeelte of de zonnepanelen rendabel zijn. Zowel te veel als te weinig zonnepanelen zijn niet rendabel.

Subsidie voor zonnepanelen
Om het gebruik van groene energie te stimuleren geeft de overheid btw-terug aan mensen die zonnepanelen aanschaffen. In 2021 is dit percentage 21% van de aanschafprijs. Dit kan al snel oplopen tot €900,- euro. Dit btw-bedrag heeft geen maximum.

Terugverdientijd
Dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is mag inmiddels wel duidelijk zijn. Toch zijn de zonnepanelen sneller terugverdiend dan gedacht. Wanneer je zonnepanelen hebt met meer vermogen kan de terugverdientijd een stuk sneller gaan in sommige gevallen. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de verwachte opbrengst. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen de € 4000,- en € 5500,- is ongeveer 7 jaar.