Is 3D printen mogelijk als het warm weer is?

In de komende maanden zal het naar alle waarschijnlijkheid niet heel warm meer worden in Nederland aangezien de zomer net afgelopen is. Toch zal de temperatuur ooit weer gaan stijgen, terwijl het ook nog eens steeds warmer wordt in ons land. Dan kan het lastig zijn om te 3D printen Utrecht, al is dit niet altijd het geval. Het hangt namelijk een beetje van de techniek af die je gebruikt bij het printen. Deze methode kan uiteraard gedaan worden met diverse technologieën. Als je een FDM, PLA of FFF 3D printer hebt dan is de omgevingstemperatuur zeker van belang. Daarover kun je hieronder meer lezen.

Stabiele omgevingstemperatuur
Als je 3D printer gebruik maakt van Fused Deposition Modeling (FDM) of Fused Filament Fabrication (FFF) dan is het van essentieel belang dat het in een stabiele omgevingstemperatuur staat terwijl het print. Als de temperatuur in de kamer wel oploopt, dan kan dit problemen geven. Dit is met name het geval bij PLA, wat de afkorting is van Polylactic Acid. Dit is een soort plastic dat veelvuldig gebruikt wordt bij het 3D printen. Als de omgeving van de 3D printer een temperatuur heeft van 25 graden of meer dan zal het PLA filament helaas al problemen veroorzaken. Hierdoor kunnen er verstoppingen optreden in de extruder. Om hier geen last van te hebben is het mogelijk beter om een 3D print service in te huren. 

Met kap
Een 3D printer kan een kap hebben, dit moet ervoor zorgen dat de binnentemperatuur stabiel blijft. Toch kan dit juist het probleem verergeren, aangezien de temperatuur verder oploopt. Normaalgesproken is het goed door de bed hechting, maar als de temperatuur in de omgeving al hoog is kan het extra warm worden in de extruder. Dit kan dan dus verstopt worden, vooral als je gebruik maakt van het PLA filament. Dit probleem kan wel opgelost worden, wat je doet door simpelweg de kap open te zetten. De temperatuur loopt dan terug.

Zonder kap
Daarnaast zijn er ook 3D printers op de markt zonder kap. Je zou dan zeggen dat je geen last zult hebben van een warme omgeving. Toch is dit helaas nog wel eens het geval. Het is dan verstandig om een airco te kopen, Houdt hierbij wel rekening met de airflow, dit moet niet direct in de printer terechtkomen. De temperatuur zal dan gaan schommelen namelijk. Ook kun je het probleem oplossen door een ander materiaal te gebruiken.