Kunnen we in de lente op vakantie in eigen land?

Ondertussen is de lente al begonnen en zit ook de meivakantie er langzaam maar zeker aan te komen. Het kan dan ook tijd worden om een vakantiehuis Nederland met jacuzzi te gaan huren, maar voordat je dit gaat doen wil je natuurlijk het liefst wel zekerheid hebben dat het zonnetje volop gaat schijnen tijdens je vakantie. Zonder zon en warm weer zal het immers niet echt leuk zijn om in een vakantiehuis Zeeland te zitten, je wilt dan juist liever op het strand liggen en de zee in duiken. Natuurlijk zou het water hiervoor nog wat te koud kunnen zijn, maar aan het weer zal het hopelijk niet liggen. Toch valt dit te voorspellen, mar alsnog verwachten experts dat de lente droog wordt. Het zal bovendien naar verwachting ook nog eens zonniger dan normaal worden, dus mogelijk kun je echt op het strand liggen in Zeeland om een kleurtje te kweken. 

Temperatuur waarschijnlijk wat hoger is dan normaal
Experts verwachten dus dat de gemiddelde temperatuur in de lente van 2021 wat hoger zal zijn dan normaal, al zou het ook maar kunnen dat het gelijk is aan de gebruikelijke temperatuur van dit seizoen. Dit betekent daarentegen niet dat we in de lente helemaal geen frisse dagen meer zullen hebben, want de koudere lentedagen zullen we dit jaar ook nog zeker krijgen in ons land. Toch zitten er ook genoeg lekker warme dagen aan te komen, wat natuurlijk wel handig is als je op vakantie wilt in eigen land. Desondanks zal het in de vroege ochtend nog wel behoorlijk koud zijn, dus die winterjas kan nog niet naar zolder gebracht worden. Ook ’s nachts is het nog altijd vrij koud in de lente. Het kan in april en mei zelfs nog gaan vriezen in Nederland. Dit is in principe natuurlijk niet echt positief, maar het viel wel te verwachten doordat we vaker temperaturen onder nul hebben gedurende deze maanden als we een droge lente krijgen.

Problemen door droogte blijven voorlopig uit
De afgelopen jaren hebben we ontzettend droge lentes gehad in Nederland, wat voor veel problemen zorgde. Toch zal dat in 2021 naar alle waarschijnlijkheid wel wat meevallen. Dit komt onder andere doordat de winter kletsnat begon, wat ervoor gezorgd heeft dat de bodem op diverse locaties nog zeer vochtig is. Daarnaast is de grondwater in droge gebieden ook voor een deel aangevuld. Vooralsnog is er daarom genoeg water beschikbaar voor de planten, wat ook de komende weken het geval zal zijn. De toplaag van de bodem zal namelijk pas uitdrogen als het echt wekenlang zonnig en droog is. Tot op heden is dat nog niet helemaal het geval, dus problemen door droogte zullen dan ook pas aan het eind van de lente kunnen gebeuren. De kans is dus groot dat deze lente niet zo droog zal worden als dit seizoen in de vorige maanden. 

Op vakantie gaan in de lente is dus mogelijk
Ja, in principe is het dus zeker mogelijk om in de lente op vakantie te gaan. Dit zal dan naar alle waarschijnlijkheid wel in eigen land gevierd moeten worden, want vanwege het coronavirus is het zo goed als onmogelijk om naar het buitenland op vakantie te gaan. Ook in de meivakantie zal dit normaal gesproken nog niet mogelijk zijn. Gelukkig zullen we in Nederland ook genoeg zonlicht krijgen en kunnen we dus zeker alvast een vakantiehuisje reserveren in eigen land om in de vakantie lekker te relaxen. Met een beetje geluk kunnen we dan zelfs op het strand liggen, wat wel het geval zal zijn als het aan de weerexperts ligt.