Op stap met fietsendragers voor 3 fietsen

Op vakantie met je fiets? Een fietsendrager biedt dan altijd uitkomst. Deze hang je eenvoudig achter je auto of camper, waarna je hier de fietsen veilig op vastzet. Zo neem je ze mee naar de bossen, bergen of velden, om daar heerlijk te kunnen fietsen. Maar waar moet je allemaal op letten als je fietsendragers voor 3 fietsen gaat monteren? Wij helpen jou om onbezorgd met je fietsen op stap te kunnen gaan.

Wat voor fietsendrager ga je gebruiken?
Is het mooi weer en sta je op het punt om op stap te gaan? Wil je hier dan je fietsen bij meenemen om optimaal van het weer te kunnen genieten? Er zijn dan meerdere verschillende soorten fietsendragers te krijgen. De meest gebruikte variant is de drager die je achterop je auto of camper monteert. Je hebt ook hier meerdere keuzes. Meest populair is de fietsendrager voor 3 fietsen die op je trekhaak past. Dit is de makkelijkste, veiligste manier, waarbij je er altijd op kunt rekenen dat je fiets hier zonder problemen vast blijft zitten. Het is ook mogelijk om de fietsendrager niet op de trekhaak te zetten, maar deze achterop je auto, caravan of camper te monteren. De derde optie is dan nog om je fietsen op het dak te zetten. Je moet hierbij dan wel goed opletten dat je voertuig hoger is geworden.

Hoe zwaar wordt de fietsendrager?
Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je ervoor zorgt dat de fietsendrager niet te zwaar wordt. Als je fietsendragers voor 3 fietsen gebruikt, dan mag je er zeker van zijn dat dit flink wat gaat wegen. Kies je dan voor een fietsendrager die je op de trekhaak monteert, dan moet deze wel stevig genoeg zijn. Bekijk hiervoor even de aanduiding voor het aantal te dragen kilo’s dat op de trekhaak terug te vinden is. Het is ook belangrijk om te kijken wat voor fietsen je mee gaat nemen. Een elektrische fiets weegt een pak meer dan een lichtgewicht racefiets! Zeker met een fietsendrager waar je 3 fietsen op kunt vervoeren kan het allemaal behoorlijk zwaar gaan worden.

Voorkom beschadigingen
Wanneer je zo’n handige fietsendrager op je auto monteert, moet je er daarbij goed op letten dat je voertuig hierdoor niet beschadigt. De meeste fietsendragers die je aan kunt schaffen hebben wel rubber onderdelen, die al helpen beschadigingen zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is ook goed om nog iets tussen de fietsendrager en je auto aan te brengen. Er zijn speciale beschermers op de markt voor je auto, maar je kunt ook zelf iets zachts tussen de beschermer, fietsen en auto doen. Dit is wel iets dat belangrijk is om rekening mee te houden.

Hoeveel fietsen ga je eigenlijk meenemen?
Ga je vaak op reis met twee fietsen, maar ben je van plan om ook wel af en toe nog een derde fiets mee te nemen? Dan is het verstandig om toch voor fietsendragers voor 3 fietsen te gaan. Als je namelijk gekozen hebt voor een drager voor 2 fietsen, dan kun je hier niet nog een extra fiets op zetten. Dit is gevaarlijk en gaat gegarandeerd niet werken, met potentiële beschadigingen tot gevolg.

Zorg ervoor dat de fietsen niet te ver uitsteken
Een fiets is vaak breder dan een auto. Dat is op zich geen heel groot probleem, aangezien het toegestaan is om je fiets een stukje uit te laten steken. Let wel op: de fietsen mogen nooit meer dan twintig centimeter per kant uitsteken. Gebeurt dit wel, dan kun je hier een boete voor krijgen. Als je gaat rijden met je auto, met fietsen die uitsteken, dan is het natuurlijk heel belangrijk om hier rekening mee te houden. Anders kan in dat krappe straatje je fiets zomaar kapot gaan.

Let op de verlichting en je nummerbord
Een fietsendrager achter op je fiets mag er niet voor zorgen dat je auto niet meer veilig aan het verkeer deel kan nemen. Je moet er dan ook bijvoorbeeld voor zorgen dat je verlichting nog goed zichtbaar is. Het kan namelijk zomaar dat de fietsen voor de verlichting komen te hangen en dat is niet de bedoeling. Ook je nummerbord moet goed zichtbaar zijn. In de regel betekent dit dat je een extra nummerbord aan moet schaffen dat je aan de fietsendrager vastmaakt. Als je nummerbord of verlichting niet goed zichtbaar zijn, dan kan je er zomaar op rekenen dat je een boete gaat krijgen.