Record reeks aantal dagen met 10 graden of meer ten einde

Voor het eerst sinds 31 maart was het afgelopen week in De Bilt niet warmer dan 10 graden. Hiermee is een record reeks ten einde gekomen, wat niet vreemd is natuurlijk. Het is immers al zo goed als december, dus het zou kouder moeten zijn dan 10 graden. Inmiddels is dat dus ook het geval. Het is daarom beter om nu zoveel mogelijk binnen te blijven, in het gure weer wil je uiteraard liever niet buiten iets doen. Gratis online blackjack spelen in huis is dan een stuk leuker. 

223 dagen op rij
Maar liefst 233 dagen achter elkaar was het 10 graden of meer in De Bilt. Deze reeks begon op 1 april en is geëindigd op 19 november, dit was de eerste dag in tijden dat het in dit Nederlandse gebied dus kouder dan 10 graden was. Alhoewel het inmiddels geëindigd is, heeft het wel een record opgeleverd. Dit gebeurde op zondag 15 november. Dit was de 229e dag op rij dat het warmer dan 10 graden was, waardoor het oude record verbroken werd. De nieuwe record reeks is dus 233 dagen, terwijl de oude reeks juist 228 dagen was. Nooit eerder was het zo lang 10 graden of warmer in De Bilt sinds de metingen in 1901 begonnen zijn. Het vorige record werd neergezet tussen 27 maart en 9 november 2011. 

Het blijft langer warm
Dat dit record neergezet is, is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Het blijft namelijk steeds langer warm in ons land. Waar dit in de vorige eeuw gemiddeld zo’n 177 dagen duurde, duurt het dit jaar dus al 233 dagen aan. Deze eeuw is het al in de helft van de jaren voorgekomen dat het meer dan 200 dagen achter elkaar 10 graden of warmer was in De Bilt. In de vorige eeuw kwam zo’n reeks maar 16 keer voor. Het blijft dus simpelweg steeds langer warm, wat natuurlijk één grote oorzaak heeft: de opwarming van de aarde. De kans is dan ook groot dat het nieuwe record binnenkort verbroken zal worden, zoals dat online roulette steeds populairder wordt in ons land. 

Nog een record!
Niet alleen het aantal dagen op rij dat het 10 graden of warmer was in De Bilt is een record. Ook de einddatum van deze reeks is namelijk een record. Normaal gesproken valt de eerste dag met een maximumtemperatuur van 9,9 graden of lager namelijk een stuk eerder dan 20 november, gemiddeld valt deze dag op 24 oktober. In 1974 was dit zelfs al het geval op 25 september, nog een stuk eerder dus. Het record qua de eerste dag waarop de temperatuur in De Bilt kouder is dan 9,9 graden was eerst in 2015, toen het pas op 16 november onder de 10 graden kwam. Ondertussen is dit record verbroken, want 20 november 2020 is nu de meest late eerste dag na de zomer met 9,9 graden of lager als maximumtemperatuur.