Schade door noodweer: hoe zit het met de verzekering?

Niets is zo veranderlijk als het weer, daar weten we in Nederland alles van. Soms kan een gigantische hoosbui of hagelbui leiden tot wateroverlast en schade. Maar hoe zit het precies met schade door noodweer en de verzekering daartegen? En welke verzekeringen zijn er allemaal om jezelf te beschermen tegen dit soort schade?

Wordt stormschade vergoed?
Of stormschade wordt vergoed door de verzekeraar is afhankelijk van diverse factoren. In de eerste plaats heeft dit te maken met de verzekeringen die zijn afgesloten. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Als er bijvoorbeeld een boom op je auto waait, is dit een ander verhaal. Met alleen een WA-(auto)verzekering, wordt deze schade niet gedekt. Mensen die casco of allrisk verzekerd zijn kunnen deze schade doorgaans wel vergoed krijgen. De opstalverzekering dekt de herbouwwaarde van de woning bij verschillende soorten schade door noodweer, zoals storm, bliksem en brand. Hieronder valt bijvoorbeeld een vergoeding bij stormschade van vallende dakpannen, takken of bomen die op het huis komen en omgevallen schuttingen. Ook waterschade, zoals een ondergelopen kelder of lekkage valt onder de opstalverzekering.

Inboedelverzekering
Het wordt een stuk lastiger om schade door noodweer te claimen met alleen een inboedelverzekering. Zo vergoeden veel verzekeraars geen claims voor bijvoorbeeld schade aan je meubels of bloempotten die in de tuin stonden. Ook geldt er doorgaans een (hoog) eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, hangt af van de verzekeraar. In het geval van stormschade ligt het eigen risico vaak hoger dan bij andere schades, doorgaans tussen de 225 en 500 euro. Dit staat aangegeven in de polisvoorwaarden.

Wanneer is schade stormschade?
Veel verzekeraars spreken bij windkracht 7 van een storm. Officieel wordt er op het weerbericht gesproken van een storm bij windkracht 9. Er wordt door verzekeraars afgegaan op metingen van het KNMI. In het geval van stormschade door noodweer valt het altijd aan te raden om direct zelf maatregelen te nemen indien mogelijk, zodat de schade wordt beperkt. Wanneer dit niet afdoende is, kun je foto’s van de schade maken en deze zo snel mogelijk bij je verzekeraar melden.

Schade voorkomen
Het is natuurlijk altijd beter om schade te voorkomen. Wanneer er een storm wordt voorspeld, kun je alle ramen, deuren en eventuele dakramen sluiten. Ook is het slim om zoveel mogelijk losse spullen naar binnen te halen, zoals de parasol, bloempotten en tuinstoelen in de tuin. Rol de zonwering op en doe de rolluiken niet naar beneden, zodat deze niet kapot kunnen waaien. Controleer of de auto onder de carport of in de garage staat, als je deze hebt. Ook is het verstandig om stekkers uit het stopcontact te halen bij hevig onweer. Ga je weg van huis? Check dan altijd eerst het actuele weer in Nederland.