Slecht weer – deze activiteiten zijn toch leuk

Vooral met kinderen kan een regenachtige dag pure inspanning worden. Kinderen willen zich uitleven in de frisse lucht. Net als volwassenen die bij slecht weer graag hun geluk beproeven bij 777 roulette, willen kinderen ook iets beleven. In onze gids geven we de beste tips voor wat te doen bij slecht weer. Het hele gezin zal ervan genieten.

Stadswandeling en winkelen in de binnenstad
Met de juiste functionele kleding, stevige schoenen of rubberen laarzen, een grote paraplu of mackintosh, kunt u door de winkelgalerijen en voetgangerszones wandelen. Je hebt de hele winkelgalerij voor jezelf, want bijna niemand durft naar buiten als het veel regent. In de winkels heb je het voordeel dat je in alle rust alle kleding kunt passen. Geen drukte, geen stress – dankzij de regen.

Regenwandeling door bos en weide – de kinderen zijn er dol op
De kinderen zijn dol op de regen. Gewapend met waterdichte kleding die hen warm houdt, trekken ze het bos en de velden in. Ze kunnen in plassen springen en aan het mos in het bos snuffelen. Op blote voeten in de zomer of met schoenen of laarzen; een regenwandeling is altijd een hoogtepunt.

Wat dacht je van paddenstoelen plukken in het bos?
Als het regent, vind je de ideale omstandigheden om paddenstoelen te plukken. Paddenstoelen houden van water. Het is dus niet verwonderlijk dat vooral na lange regendagen eetbare paddenstoelen groeien en bloeien. Het motto is: trek je mackintosh en rubberen laarzen aan, neem je mand en mes mee en trek het bos in.

Gezelschapsspellen spelen
UNO, Mikado of Monopoly, gezelschapsspelletjes voor het hele gezin zijn altijd een goed idee bij slecht weer. Vooral kinderen vinden het leuk om lastige opdrachten op te lossen en te winnen. Ze verliezen misschien minder graag, maar dat is ook een deel van het plezier van gezelschapsspelen.

Verkleedpartij voor het hele gezin
Stormachtig weer buiten? Het is hartje zomer en een bezoekje aan het zwembad zit er vanwege het weer niet in? Dan kan een verkleedpartij of een themafeest voor het hele gezin voor afwisseling zorgen. Waarom alleen carnaval? Trek je alledaagse kleren uit en trek een Star Wars-kostuum of een prinsessenjurk aan. Er zal leuke muziek zijn die uitnodigt tot dansen. Mama zorgt voor het eten en drinken.

Een bezoek aan de boulderhal
Als je van klimmen houdt en niet in de regen kunt gaan vanwege het gevaar van glijbanen en bliksem, kun je naar een boulderhal gaan. In een boulderhal zijn klimfaciliteiten van alle moeilijkheidsgraden. Hier kun je bij slecht weer je conditie, concentratie en klimvaardigheid trainen.

Een dvd-dag thuis
Staat het water buiten al centimeters hoog en is naar buiten gaan geen pretje? Wat dacht je ervan om weer eens oude dvd’s uit de kast te halen. Ofwel kijk je met de kinderen Disneyfilms of sprookjesfilms. Voor volwassen stellen die geen kinderen hebben, zijn komedies of thrillers ook een mogelijkheid. Alles wat bevalt en kippenvel bezorgt is toegestaan.

Zwemmen ondanks het slechte weer? In het overdekte zwembad
Wie zomer en winter niet zonder zwemmen kan, kan terecht in het gemeentelijke overdekte zwembad. Een bezoek aan het overdekte zwembad is altijd verkwikkend. Je doet iets goeds voor jezelf en je welzijn. Zwemmen vermindert stress en heft het slechte humeur op dat vaak gepaard gaat met slecht weer. Na een paar uur sporten voel je je na het zwemmen als herboren.

Verschillende ideeën voor slechtweerprogramma’s voor de kleine portemonnee
Als je weinig of geen geld wilt uitgeven aan slechtweerprogramma’s, kun je in dit deel van onze gids tips en inspiratie opdoen. Het hoeft niet altijd een duur bezoek aan een boulderhal of een escape room te zijn. Onze tips zijn eenvoudig uit te voeren en leuk.

Lees een goed boek
Misschien staat er nog een doos met oude boeken op zolder. Haal een boek uit de doos of van de plank, stof het af en lees het door op de dag dat het regent. Misschien is het een klassieker uit je schooltijd. Misschien is het een boek van een naast familielid. Hoe dan ook, boeken hebben de gave hun lezers te boeien. Als je je erin verdiept, kun je de regen en de opkomende verveling vakkundig vermijden.

Doe een algemene schoonmaak
Bij mooi weer heb je nauwelijks zin om de planken af te stoffen en de dozen te sorteren. Een echt lelijke regenachtige dag kan hier perfect voor zijn. Om het vervelende werk leuk te maken, is het een goed idee om je favoriete muziek op te zetten. Zo kun je ook dansen en bewegen tijdens het schoonmaken. Slecht weer kan ook een goede gelegenheid zijn om van oude en nutteloze spullen af te komen. Waarom gooi je niet alles in de vuilnisbak wat al tientallen jaren vergeten op de planken ligt? Misschien vind je wel leuke dingen die je op een rommelmarkt kunt verkopen? Zoek jij het maar uit.

Volg een taalcursus
Taalcursussen in alle talen van de wereld zijn commercieel verkrijgbaar. Deze omvatten meestal leer-dvd’s en oefenboeken. Als het slecht weer is, is het misschien tijd om die oude taalcursus in een vreemde taal uit de kast te halen. Natuurlijk kunt u ongeacht het weer een taalcursus volgen. Maar als het regent, is het een goed moment om iets voor je mentale conditie te doen, nietwaar?

Telefonisch praten met verre familieleden via de video
Misschien is je broer of zus voor zijn werk naar het buitenland verhuisd? Bij slecht weer heb je geen excuus om geen tijd te hebben voor een videogesprek. Daarom bieden regen en storm de ideale omstandigheden om je geliefde familieleden opnieuw te bellen via Zoom of Skype. Het is niet alleen leuk, oude herinneringen en het laatste nieuws kunnen worden uitgewisseld. Je kunt ook te weten komen wanneer je broer of zus weer een vakantiehuisje plant.

Organiseer een bierproeverij met vrienden
Bij slecht weer nodigt de gastheer gewoon een paar van de beste vrienden met partners uit. De voorwaarde is dat elk van de gasten twee blikjes van een speciaal bier meeneemt. Het beste is om een lijst op te stellen van bieren die op de markt verkrijgbaar zijn en elke gast kiest er één uit. Zo blijven de kosten binnen de perken en is het erg leuk. De dames kunnen natuurlijk ook een prosecco proeverij doen. Na onze vele tips kun je je echt niet meer verontschuldigen dat je geen ideeën hebt als alternatief programma bij slecht weer. Dit is slechts een klein uittreksel van wat er echt mogelijk is bij slecht weer.