Tips om je tuin startklaar voor de lente te maken

De lente is eindelijk van start gegaan! De komende tijd zullen we weer meer buiten zitten en gebruik maken van onze tuin of balkon. Aangezien er qua activiteiten nog niet veel alternatieven zijn, is het prettig om je tuin zo gezellig mogelijk aan te kleden voor het seizoen. Als eerste is het de ideale tijd om de eventuele, in de winter uitgestelde, tuinwerkzaamheden te verrichten. Ruim alle dorre bladeren op en bemest al je planten en bloemen. Hierdoor krijgen ze weer de benodigde voeding en zullen ze het beter doen in de zomertijd. Ook kun je nieuwe voorjaarsbloemen zoals viooltjes planten, om alvast van wat kleur in je tuin te genieten. Nog niet in het bezit van een tuinslanghaspel? Dan is dat toch wel de ultieme tip. De tuinslang is op deze manier altijd netjes opgeborgen en je kunt de volgende keer gelijk aan de slag met de tuinslang zonder deze eerst uit de knoop te hoeven halen.

Tuinverwarming
Op warme zomeravonden moeten we vooralsnog nog even wachten, dus kijk eens naar een goede vuurkorf voor de avonden dat het wat fris is. Een elektrische heater is natuurlijk ook erg handig, geeft minder geur en scheelt wat werk. Vind je dit te veel van het goede? Kijk dan naar fijne dekentjes in gezellige kleuren zodat je er toch nog warm bij zit op de mooie lenteavonden.

Tuinmeubilair
Uiteraard is het van belang om je tuin te voorzien van comfortabel tuinmeubilair. Dit betekent niet dat je meteen een dure loungeset moet aanschaffen om prettig te kunnen zitten. Het is ook mogelijk om geheel budgetproof met pallets of steigerhout een bank in elkaar te timmeren. Het voordeel is dat je de opstelling en grootte helemaal naar eigen inzicht kunt bepalen. Tegenwoordig is er ruim keuze aan bankkussens speciaal voor palletbanken, dus daar heb je ook geen omkijken naar.

Het is leuk om een zithoek te creëren met nog een ander type stoel. Een strandstoel is uitermate geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, zitten comfortabel én zijn makkelijk inklapbaar wanneer je ze wil opbergen. Beschik je alleen over een balkon en moet je wat praktischer omgaan met de ruimte, dan is een balkontafel een hele goede tip. Deze tafeltjes zijn wat kleiner van formaat en er zijn zelfs modellen die je als het ware over de balkon balustrade heen hangt. Dit scheelt een hoop ruimte en biedt genoeg plaats voor je borrelplank of ontbijtje.

Tuinverlichting
De juiste verlichting is belangrijk om een knusse sfeer te creëren. Wanneer sfeer de belangrijkste functie van de verlichting is dan kies je het beste voor verlichting met een lage kleurtemperatuur. Een lagere kleurtemperatuur zorgt voor warm wit tot geel licht. Tuinverlichting is natuurlijk ook praktisch. Wanneer je verlichting nodig hebt voor meer functionele doeleinden, kies dan voor een hoge kleurtemperatuur met witter licht.

Vervolgens is het verstandig om na te denken over welke energiebron je kiest voor jouw tuinverlichting.  Solar tuinverlichting is duurzaam omdat de batterijen worden opgeladen door zonne-energie. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor ook geen kabels in jouw tuin hoeft te hebben. Het enige nadeel is dan dat er voldoende zon moet zijn om de lampjes genoeg uren te laten branden, als je een schaduwrijke tuin hebt dan zal dit niet de meest ideale keuze zijn. Het is ook mogelijk om elektrische lichtbronnen te plaatsen. Zo heb je zelf de volledige controle over het aantal branduren. Denk er dan wel aan om je tuin of balkon van genoeg buitenstopcontacten te voorzien. Zo kun je naast de verlichting ook zonder problemen die heater of elektrische barbecue aansluiten.