Waar vind je de meeste zonuren in Nederland?

Nu de lente weer in het land is, trekken we er weer meer op uit. Voordat we spontaan een dagje gaan fietsen of wandelen, wordt toch vaak nog even naar de weersvoorspelling gekeken zoals die op deze website Je wilt niet dat een regenperiode je spontaan geplande uitje in het water doet vallen.

Voor de liefhebbers van veel zon lokt het buitenland weer. Wil je echt relaxen dan kun je dit jaar gelukkig weer volop naar buitenlandse bestemmingen vliegen. Heerlijk bakken op het strand, genieten van de culinaire hoogtepunten in een ander werelddeel of lange wandelingen door de bergen maken, het kan allemaal weer.

Warmer
Hoewel Nederland een klein landje is, zijn er weldegelijk temperatuurverschillen te meten. Vaak is het in de zomer in de zuidelijke provincies Noord Brabant en Limburg een paar graden warmer dan in het ‘Hoge Noorden’ van Groningen. Ben je van plan om een bed en breakfast Zuid Limburg te gaan huren dan kunnen die paar graden extra warmte beslist aangenaam zijn. Zuid Limburg is de ideale locatie om makkelijk een kijkje over de grens te nemen en ook eens Luxemburg, Duitsland, België of Frankrijk te bezoeken. Zo kom je binnen een beperkte straal aan kilometers met verschillende culturen in aanraking, die ook nog eens allemaal een andere culinaire menukaart in de aanbieding hebben.

Hoe verder je naar het zuiden gaat des te warmer het wordt. Zie je er tegenop om een lange reis te maken dan zijn de Ardennen een prachtig gebied om vakantie te vieren. Deze streek heeft niet alleen een heerlijk klimaat maar is ook mooi afwisselend met bossen en heuvels. Vooral als je een actieve vakantieganger bent is in deze streek genoeg te beleven en te bekijken. Een vakantiehuis Ardennen is wat dat betreft een ideale uitvalsbasis voor tripjes in de natuur of naar historische steden.

Meer zon
Ben je op zoek naar meer zonuren dan hoef je niet beslist naar de costa’s of riviera’s af te zakken. De hitte kan daar in de zomer soms tot extreme temperaturen oplopen. Daar zit niet elke Nederlander op te wachten. Zoek je binnen Nederland naar een vakantieplek met veel zonuren dan moet je dat in het Noorden zoeken. Dat mag misschien onlogisch klinken, maar het is feitelijk bewezen dat het waddengebied in elke zomermaand twintig tot veertig meer zonuren heeft vergeleken met bijvoorbeeld het oosten van het land. Zo schijnt er op de wadden in mei en juni circa 210 tot 230 uren zon. Ben je van plan om een huisje Terschelling te boeken dan zul je ook minder vaak een regenpak of paraplu bij de hand hoeven te houden. Want naast meer zonuren, valt er in de zomer juist minder regen dan de rest van Nederland. Kijk je vanaf de Friese kust naar de strook waddeneilanden dan zie je daar vaak minder wolken hangen. Vanaf het voorjaar en ook in de zomer valt er op de Wadden zo’n 20% minder regen. Het is een fijn gegeven als je naar Terschelling op vakantie gaat. Plan je een najaarsvakantie dan moet je juist rekening houden met meer regen. Dit heeft te maken met de warmere zee, hierdoor valt er juist meer neerslag. De buien zijn over het algemeen ook pittiger dan aan de wal.